Princeza Margaret, mlađa sestra kraljice Elizabete II., oduvijek je bila znana kao velika ljepotica, šarmerica, ali i skandalima sklona kraljevna čiji je ljubavni život intrigirao javnost i nekoć i danas. Naime, Margaret je ljubila niz muškaraca, imala ljubavnike, a prva njezina velika ljubav obilježila joj je život.

Prvi princezin ljubavnik i nesuđeni suprug bio je kapetan Peter Townsend u kojeg se Margaret smrtno zaljubila kada je imala samo 17 godina, a navodno joj je on sve do njezine smrti ostao tiha patnja. U trenutku započinjanja ljubavnog odnosa s njim, koji je bio 15 godina stariji, karizmatični kapetan je bio u braku i imao je dvoje djece.

Princeza Margaret i Peter Townsend
Profimedia 

Iako se razveo od žene i službeno postao slobodan čovjek, te je zaprosio princezu 1953., kraljevska joj obitelj nije dopustila da se uda za njega i ostvari svoje snove. Navodno je za sve bila njezina sestra kraljica, a koja nije dopustila da se njezina sestra uda za razvedenog muškarca koji uz to nije bio ni aristokratskog porijekla. Kako je Peter već bio oženjen u Crkvi Engleske, nije se mogao oženiti na još jednom religijskom obredu, a civilni brakovi kraljevnama kraljevske obitelji nisu bili dozvoljni – pa je cijela stvar propala, a Margaret je ostala slomljenog srca.

U jednom se trenutku čak pričalo kako će se princeza ipak za njega moći udati, ali tek kad napuni 25 godina, no i to se izjelovilo – i to zato što se kapetan nije mogao natjerati toliko ju čekati, već je oženio drugu. I tako zauvijek slomio srce lijepoj princezi.

Princeza Margaret bila je nesretna u ljubavi
Profimedia 

No, krenimo od početka. Margaret i Peter su se upoznali 1947., kada je on počeo služiti u službi njezina oca, kralja Georgea VI. Zajedno su svakog jutra išli na jahanje te su se malo po malo zbližili, a u konačnici je planula i ljubav. Navodno su točno tako i započeli svoju aferu – izlazeći na jahanje, a zapravo su na livadama vodili ljubav. Zbog Margaret se Peter razveo nakon 11 godina braka, a imao je i ozbiljnu namjeru oženiti princezu.

Kako bi ih udaljili, kraljevska obitelj je poslala Townsenda u Belgiju kako bi tamo služio kao diplomat, a Margaret je navodno zbog te odluke poludjela. Okrivila je za sve svoju sestru Elizabet, no nju nije bilo briga. Njihov se brak smatrao nepogodnim, pa je bilo najlakše udaljiti kapetana što dalje od princeze – i tako ju natjerati da zaboravi na njega.

Princeza Margaret zaljubila se kad je imala 17 godina
Profimedia 

Kapetan je u Belgiji ostao dvije godine, a tijekom tog vremena pronašao je novu ljubav – te je oženio. Margaret je to saznala iz njegova hladnog pisma koje joj je uputio te se osjetila izdanom. Ljubavnik joj je slomio srce, a za sve je okrivila svoju sestru – te njihov odnos više nikada nije bio isti.

Tako je njihov odnos prekinut 1955., a na kraju se vjenčala 1960., pet godina kasnije, za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa nakon dvije godine veze. U tom je braku dobila djecu, no odnos je bio jako nesretan. Oboje su varali jedno drugo, a navodno Margaret nikada nije u potpunosti preboljela kapetana iz mladosti.

Princeza Margaret je mlađa sestra kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Peter je kasnije objavio i svoju autobiografiju u kojoj je otkrio što misli o princezi i prekidu njihove veze.

‘Mogla se udati za mene da je bila spremna odreći se svega – svoje obitelji, bogatstva i titule, no ona nije to mogla. Jednostavno nisam imao šanse u usporedbi s tim, naravno da je odabrala kraljevsku obitelj’, napisao je.

Margaret se kasnije razvela 1978., a Peter je u konačnici umro 1995. Imao je 80 godina te je tijekom godina više puta govorio o svojoj iskrenoj ljubavi prema princezi te tvrdio da bi oboje bili puno sretniji da su živjeli zajedno. Na kraju je Margaret preminula 2002., nakon niza moždanih udara i života ispunjenog pijančevanjem i seks skandalima.

Prema riječima izvora bliskih kraljevske obitelji, do posljednjeg je dana svog života kapetana smatrala svojom jedinom pravom ljubavi.

Još fotografija princeze Margaret pronađite u nastavku u našoj fotogaleriji.

Profimedia Princeza Margaret i kraljica Elizabeta