Kraljica Elizabeta II. je pokopana 19. rujna, a samo dan ranije je preminula njoj bliska osoba.

Riječ je o Lady Mary Russell koja je bila jedna od glavnih sudionica na Elizabetinoj krunidbi 2. lipnja 1953. Kako piše Daily Mail, Russell je preminula u dobi od 88 godina noć prije kraljičninog državnog pogreba.

Umrla je mirno u snu u svom domu okružena obitelji. Osmrtnica u The Timesu opisala ju je kao majku petero djece, baku s 12 unučadi i voljena supruga Davidu.

Kraljica Elizabeta II. imala šest djeveruša na svojoj krunidbi
Profimedia 

Inače, Lady Mary Russell bila je jedna od šestero žena, odnosno djeveruša koje su držale šlep kraljice Elizabete na krunidbi u Westminsterskoj opatiji. Tkanina je bila dugačka šest i pol metara zbog čega nije neobično da je pokojna monarhinja trebala dosta pomoći.Mary, koja je bila kći grofa i grofice od Haddingtona, i ostalih pet žena su na krunidbi nosile srebrne haljine s tijarama i duge svilene rukavice.

'Od svih djevojaka naših godina u zemlji, nas šest djevojaka izabrano je da nosimo kraljičin šlep i to je puno značilo. Bilo je dirljivo, posebno tijekom pomazanja… Bio je to nevjerojatan trenutak, ali jedino o čemu sam mogla razmišljati bilo je koliko je šlep bio težak', ispričala je svojedobno Russell.

Kraljica Elizabeta II. je okrunjena 2. lipnja 1953.
Profimedia 

Nakon pomazanja im je Elizabete dala poseban dar.

'Nakon toga kraljica nam je svima dala najjednostavniji, najljepši broš sa svojim inicijalima ispisanim njezinim rukopisom u dijamantima', rekla je Russell čije fotografije možete pogledati ovdje. 

Otac Lady Mary je bio prijatelj iz djetinjstva kraljice majke Elizabete, odnosno majke Elizabete II. U studenom 2020. je preminula i Lady Moyra Campbell koja je također nosila šlep najdugovječnijoj monarhinji.

'To je jako tužno. Njezino Veličanstvo je održavalo kontakt sa svim svojim djeverušama', ispričao je tada izvor iz Buckinghamske palače.

Fotografije s državnog ispraćaja kraljice Elizabete II. pogledajte u našoj galeriji. 

Profimedia Državni ispraćaj kraljice Elizabete II.