Nije novost da se često spominje mogućnost ukidanja institucije monarhije u Velikoj Britaniji, a čini se kako se velike promjene na tom polju događaju i u Danskoj. Naime, danska kraljica Margrethe II. odlučila se na drastičnu odluku te je oduzela svojim unucima kraljevske titule prinčeva i princeza, što je javnost sablaznilo jer prekida kraljevsku tradiciju. No, o svemu se sada oglasila i sama kraljica.

'Razmišljala sam o tome dosta dugo', započela je govor kraljica koja je odlučila svoje četvero unuka proglasiti 'pučanima' te im oduzeti kraljevske povlastice prinčeva i princeza. Naime, radi se o četvero djece njezinog drugog sina, Joachima, koji nije nasljednik krune – pa kraljica smatra da ni njegova djeca ne moraju nositi te kraljevske titule.

Danska kraljica oduzela je titule unucima
Profimedia 

Prema kraljičinom mišljenju, bolje je da njezini unuci i unuke koji nisu u prvim redovima reda nasljeđivanja krune nose titule Njihovih Ekselencija od Monpezata. Odluka će formalno stupiti na snagu prvog siječnja sljedeće godine.

‘Mislim da će to biti dobro i za njih i za monarhiju. Živjet će jednostavnijim životom, a smanjit će se troškovi monarhije’, naglasila je danska kraljica te dodala kako ovom odlukom želi dopustiti svojim potomcima da sami oblikuju svoju budućnost bez kraljevskih dužnosti koje prate titule prinčeva i princeza. Naime, svaka osoba koja nosi takvu titulu mora izvršavati brojne obiteljske dužnosti, ali se za nju plaćaju i golemi troškovi putovanja i osiguranja. Ovako će to biti izbjegnuto.

Princ Frederik i njegova majka kraljica Margrethe II.
Profimedia 

Odluka se ipak ne odnosi i na starijeg sina kraljice, princa Frederika koji bi trebao biti sljedeći danski kralj. Njegovo troje djece i dalje će imati pravo na svoje prinčevske titule.

Ovo je inače postala uobičajena stvar na kraljevskim dvorovima diljem Europe. Tako monarsi žele skresati troškove Krune, pa se mnogi pitaju jesmo li zašli u doba zalaska monarhija i njihove buduće institucionalne propasti?