Danska kraljica Margrethe II. (82) posljednjih tjedan dana je u središtu pozornosti zbog svoje odluke o oduzimanju titula unucima, a drugi je najdugovječniji monarh na svijetu.

Naime, ona je prošlog tjedna najavile oduzimanje kraljevske titule djeci svog mlađeg sina, princa Joachima (53), princu Nikolaiju (23), princu Felixu (20), princu Henriku (13) i princezi Artheni (10). Oni će u siječnju 2023. postati grofovi i grofice te će ih se oslovljavati kao Njihove Ekscelencije.

Odluka je šokirala njezinu obitelj. 'Cijela moja obitelj i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kako su rekli i moji roditelji, u šoku zbog ove odluke i koliko je brzo prošla', ispričao je princ Nikolai, kojeg smatraju najzgodnijim princem na svijetu, za nacionalne novine Ekstra Bladet.

Kraljica Margrethe II. i kraljica Elizabeta II.
Profimedia 

'Jako sam zbunjen i pitam se zašto se to moralo ovako dogoditi', rekao je mladi maneken novinarima ispred svog stana u Kopenhagenu gdje živi s djevojkom Benedikte Thoustrup.

Odluku je komentirala i njegova majka Alexandra, grofica od Frederiksborga.

'Ne vjeruje što se dogodilo te se pita zašto sada jer nema dobrog razloga za to. Ionako bi izgubili svoje titule kad bi se jednog dana vjenčali. Njezini sinovi su mladići pa bi se možda mogli oženiti u bliskoj budućnosti pa zašto ne bi pričekali do tog dana da titule nestanu na sretan dan?', rekla je Alexandrina glasnogovornica Helle von Wildenrath Løvgreen za CNN.

Ranije je o tome progovorio i kraljičin sin, princ Joachim koji je s prvom suprugom Alexandrom dobio sinove Nikolaija i Felixa dok sa sadašnjom suprugom, princezom Marie (46) ima kćer Athenu i sina Henrika.

Budući da će krunu od nje preuzeti njezin stariji sin, prijestolonasljednik Frederik (54), Margrethe je odlučila da nema smisla da djeca njezinog mlađeg sina Joachima, koji je šesti u redu za tron, imaju kraljevske titule. Odluka je objavljena u srijedu, a Joachim je to komentirao dan kasnije.

Kraljica Margrethe II. i princ Henrik sa sinom Joachimom
Profimedia 

'Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno vidjeti kako se vašu djecu loše tretira. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju', rekao je princ Joachim za nacionalne novine Ekstra Bladet.

'Dobio sam obavijest pet dana prije nego je saznala javnost', dodao je. Novinarka Ekstra Bladeta ga je pitala zar mu nije majka već otkrila svoje planove u svibnju.

'U svibnju mi je predstavljen plan koji je u osnovi najavio da će djeca ostati bez titule kada napune 25 godina. Athena će imati 11 godina u siječnju', rekao je Joachim.

Nakon svega toga se oglasila Margrethe, koju su prozvali 'ledenom kraljicom', i ispričala obitelji. 'Posljednjih dana je bilo žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. Očito me to pogađa. Na moju odluku čekalo se dugo. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati i unatrag i gledati naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija nastavi oblikovati u skladu s vremenom', prvi je dio priopćenja koji je objavljen na službenom Instagramu danske kraljevske obitelji.

'Ponekad je potrebno donijeti teške odluke i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu, koju vidim kao nužnu zaštitu za budućnost monarhije, želim napraviti u svoje vrijeme. Donijela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcijenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova obitelj osjećaju pogođenima. To je ostavilo veliki dojam i žao mi je zbog toga. Nitko ne bi trebao sumnjati da su moja djeca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao obitelj moći pronaći mir da sami pronađemo put kroz ovu situaciju', piše u drugom dijelu.

Kraljica Margrethe II. i princ Henrik su se vjenčali 1967. godine
Profimedia 

Ipak, prema pisanju stranih medija, iza svega bi se mogao skrivati drugi razlog takve odluke. Naime, izvori tvrde da je konflikt u obitelji započeo zbog zaljubljenosti princa Joachima u svoju šogoricu, princezu Mary, a koja je udana za njegova brata. Navodno je Joachim išao čak toliko daleko da je Mary pokušao zavesti na jednoj gala večeri, a njegovo ponašanje izazvalo razdor u obitelji.

Prema svemu sudeći, mlađi brat prijestolonasljednika princa Frederika, Joachim, pokušao mu je u stanju zaljubljenosti i pod utjecajem alkohola oduzeti ženu – naočigled dvora. Na jednoj se gala večeri tako napio i pokušao poljubiti Mary, na što je ona zbunjeno reagirala, a sve su primijetili ostali članovi obitelji te je tako došlo do velikog sukoba između dvojice braće.

Princ Joachim i princeza Marie imaju dvoje djece
Profimedia 

Podsjetimo se, ovo nije prvi puta da se čuju glasine o tome da Joachim voli Mary, koja bi jednog dana trebala biti kraljica. Naime, nakon što ju je princ Frederik oženio 2004. danski su se tabloidi raspisali kako je Joachim smrtno zaljubljen u ženu svog brata, a nije mu ugledu pomoglo ni to što je tri godine kasnije sam zaručio francusku princezu istog imena – Marie. Marie, danas majka četvero Joachimove djece, čak i fizički jako nalikuje princezi Mary pa su mnogi odmah rekli kako je princ pokušao zaliječiti srce pronašavši kopiju svoje ljubljene – no čini se kako nije uspio u naumu.

Princeza Mary i princ Frederik su u braku od 2004. godine
Profimedia 

Budući da je Margrethe na tronu već 50 godina, ovo nije prvi put da je sva pozornost uperena na nju.

Rođena je 16. travnja 1940. u Kopenhagenu u Amalienborgu, domu danske kraljevske obitelji, tjedan dana prije nego što su nacisti okupirali Dansku. Tek rođena princeza je postala simbol nade narodu u nadolazećim ratnim godinama. Stvorila je karijeru umjetnice, a na prijestolje je došla 1972. godine i brzo osvojila dansku javnost.

Odrasla je sa sestrama Anne-Marie i Benediktom u Amalienborgu i u palači Fredensborg koja se nalazi na Sjevernom otoku, jednom od dva glavna otoka koja čine Novi Zeland. Ljetne praznike su provodile u palači Grasten u Južnom Jutlandu. Kada je njezin djed, kralj Christian X. preminuo 20. travnja 1947., na prijestolje je došao njen otac, kralj Frederick IX.

Margrethe je bila jako živahna u djetinjstvu što nije ništa neobično, no u biografiji 'Tri sestre' piše kako je imala lošu narav i jednom je ugrizla za ruku svoju sestru Benediktu.

Kraljica Margrethe II. na tronu je 50 godina
Profimedia 

Jedna od ključnih godina za kraljicu je bila 1953. kada je referendumom odlučeno da žene mogu postati vladarem Danske. Naime, u prošlosti su samo muškarci mogli doći na prijestolje, ali činjenica da je kralj Frederick imao samo kćeri s kraljicom Ingrid, koja je rođena u Švedskoj, promijenilo je mišljenje javnosti.

'Majka i otac su razgovarali sa mnom o mojoj budućnosti kao kraljice, no za druge se ništa neće promijeniti. Više su pričali o tome u školi i to mi je bilo jako neugodno', rekla je jednom Margrethe, kako je prenio Hello!.

Kraljica je završila studij arheologije na Cambridgeu te političku znanost na Sveučilištu u Aarhusu u Danskoj. Školovala se i na Sorbonneu, državnom sveučilištu u Parizu i pohađala 1965. Londonsku školu ekonomije.

Upravo joj je engleska prijestolnica donijela ljubav jer je ondje upoznala francuskog diplomata Henri-Marie-Jean-Andréa de Laborde de Monpezata za kojeg se udala 1967. Nakon vjenčanja je dobio titulu princa Henrika od Danske. Godinu dana nakon sudbonosnog 'da' dobili su sina Frederika, a 1969. sina Joachima.

Margrethe je na tron došla nakon smrti njezina oca, kralja Fredericka 14. siječnja 1972., a zapravo prema danskom ustavu nema stvarnu političku moć. Ona dobro poznaje svoju ulogu koju ističe i u javnosti.

'Moja glavna i najvažnija zadaća je biti kraljica Danske i šefica države, ali zahvalna sam što se mogu i umjetnički izražavati', ispričala je u nedavnom intervjuu.

Naime, ona je vješta umjetnica i često se angažira u raznim umjetničkim projektima te je članica Udruge danskih scenografa. Sudjelovala je i u stvaranju kratkog filma 'Snježna kraljica' prema bajci Hansa Christiana Andersena.

Kraljica Margrethe II. prva je žena na danskom tronu
Profimedia 

Margrethe je daleko od ukočene kraljice koja se drži svakog pravila. Naime, često su je fotografirali kako puši, jede i u odvažnim, živahnim modnim kombinacijama. Zbog pušenja joj se često prigovaralo da joj ne dolikuje tako ružna navika.

'Nemam problema', odgovarala je na prozivke. 'Ne smijemo biti impresionirani političkom korektnošću. Pustite ljude da umru ako žele. To je njihova stvar', rekao je njezin suprug Henrik, bivši pušač.

I kraljičin brak s princem je često bio tema u javnosti. Henrik je rekao 2002. da se osjeća odbačeno u svom domu, ne samo od kraljice već i od svog sina dok je 2015. rekao da neće biti na proslavi kraljičinog 75. rođendana jer se ne osjeća dobro. No onda je snimljen na jednom od popularnih trgova u Veneciji.

Zamjerajući što nikad nije imenovan kraljem, 2016. godine odrekao se titule princa supruga i počeo provoditi puno vremena u vinogradu u Francuskoj, no ostao je u braku s Margrethe i službeno živi s njom. Usto je 2017. rekao da neće poštovati tradiciju dugu 459 godina i da ne želi biti pokopan u grobnici koja je pripremljena za njega i suprugu.

Danska kraljica Margrethe s unucima Nikolaijem i Felixom kojima je oduzela titule
Profimedia 

'Ako želi biti pokopana sa mnom, mora me učiniti kraljem suprugom. Gotovo. Nije me briga. Moja supruga mi nije pokazala poštovanje kao što bi to obična supruga učinila, ona me radi budalom', ispričao je za magazin Se og Hør.

Iz kraljevske palače su objavili nakon tih izjava da Henrik boluje od demencije. Preminuo je 13. veljače 2018., a kraljica je snimljena kako plače na njegovom pogrebu.

Inače, Margrethe je isto imala kontroverznih izjava i tako je 2016. komentirala migracije. 'Nije zakon prirode da netko postane Danac živeći u Danskoj. To se ne mora nužno dogoditi', istaknula je. Zaključila je kako su određene grupe ljudi bolje u integraciji.

Margrethe je ove godine proslavila zlatni jubilej u Kraljevskom danskom kazalištu, a pojavila se 19. rujna na ispraćaju kraljice Elizabete II. u društvu svog sina, prijestolonasljednika Frederika.

Više fotografija danske kraljice pogledajte u galeriji.

Profimedia Danska kraljica Margrethe II. na prijestolju je 50 godina