Kralj Charles III. želi napraviti skromniju ceremoniju svoje krunidbe, a povjesničari tvrde da to nije dobra ideja.

Naime, smatraju da će tako potratiti priliku da istakne naciju na globalnoj sceni. Charles planira 'rezati' troškove i smanjiti broj svjetskih vođa i kraljevskih vladara s 8000 uzvanika na samo 2000.

Kralj Charles II. želi skromniju krunidbu
Profimedia 

Kako piše Daily Mail, povjesničari kažu da će kralj tako propustiti prigodu da pokaže 'meku moć' monarhije jer bi prizori pompe i raskošnosti privukli poglede svijeta na Veliku Britaniju. Krunidba mi mogla privući velik broj turista u London i Windsor baš kao što se to nedavno dogodilo zbog sahrane kraljice Elizabete II.

Svečani događaj se očekuje sljedećeg ljeta, a povjesničar Andrew Roberts kaže da bi se to moglo pokazati kao prijeko potrebna proslava nakon zime tijekom koje se razmišlja o naglo poraslim troškovima života i ratu u Ukrajini, koji unatoč nizu sankcija Rusiji, još nije okončan.

Kralj Charles III. i Camilla Parker Bowles su na čelu britanske monarhije
Profimedia 

'Krunidbe dolaze jednom u generaciji. Ako se gleda da se snizi cijena ceremonije, to će im se obiti o glavu. Ovo je prilika za predstavljanje naroda i nacije na globalnoj sceni. Bilo bi jako tužno da se to propusti', istaknuo je.

Očekuje se da će Charles biti okrunjen u Westminsterskoj opatiji u lipnju sljedeće godine, iako datum nije službeno objavljen. Kralj želi kraću ceremoniju kako bi pokazao svoju želju za smanjenom, modernom monarhijom te bi također smanjio dramu i povećao dostojanstvenost koja se mogla primijetiti na kraljičinom sprovodu.

Kralj Charles III. i Camilla Parker Bowles su u braku od 2005. godine
Profimedia 

Inače, fanovi kraljevske obitelji su se nadali krunidbi koja bi se mogla mjeriti s onom kraljice Elizabete II. iz 1953. Trajala je tri sata i imala je televizijski prijenos, a gledali su je milijuni iz Velike Britanije i svijeta.