Približava se prva krunidba u Velikoj Britaniji nakon 70 godina. Kralj Charles bit će okrunjen 6. svibnja 2023., a uz njega će u jednom od najvažnijih trenutaka njegova života biti i njegova supruga, Camilla Parker Bowles, koja je dobila titulu kraljice pratilje.

Objavila je to još za života pokojna kraljica Elizabeta koja je u iznenadnom obraćanju narodu u veljači ove godine rekla da je njena želja da Camilla postane kraljica pratilja.

Camilla Parker Bowles i princ Charles su kralj i kraljica
Profimedia 

'Kad moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica pratilja jer nastavlja svoju odanu službu', istaknula je.

Britanci kraljicu pratilju nisu imali još od kad je na vlasti bio Kralj George VI., otac kraljice Elizabete II., te je njegova supruga Elizabeta I., poznatija kao Kraljica majka, zadnja nosila tu titulu.

Mnogi su se zapitali zašto princ Philip, suprug kraljice Elizabete, nikad nije bio okrunjen dok je njegova supruga sjedila na britanskom tronu.

Zašto princ Philip nije bio kralj?

U Velikoj Britaniji uobičajeno je da supruge kraljeva postanu kraljice pratilje no supruzi kraljica su 'samo' prinčevi pratitelji. Razlog je tome, navodi britanski Mirror, da titula kraljice može imati dva značenja: ili 'ženski monarh' ili 'supruga monarha', dok se titula kralja uvijek odnos samo na monarha koji je trenutno na vlasti.

Princ Philip nije imao titulu kralja
Profimedia 

To je razlog zbog kojeg Princ Philip, poznat i kao vojvoda od Edinburgha, nije dobio titulu kralja iako je bio oženjen kraljicom.

Philip, koji je zbog ljubavi prema Elizabeti, pristao cijelog života stajati u njenoj sjeni, zbog nje je imao i druga odricanja. Zbog nje se odrekao i vjere i titule pa čak i prava da njegova djeca nose njegovo prezime.

Težak život princa Philipa 

Naime, on je i bez Elizabete imao kraljevsku titulu. Rođen je kao princ Grčke i Danske, kao jedini sin grčkog princa Andrewa i njemačke princeze Alice od Battenberga. Možda bi njegov život krenuo nekim drugačijim tokom da, samo godinu nakon njegovog rođenja na Krfu, nije srušena monarhija u Grčkoj. Njegov je otac tad jedva izbjegao smaknuće, a obitelj je bila prisiljena pobjeći.

Princ Philip u mladosti
Profimedia 

Spasitelj njegove obitelji bio je kralj George V., djed Philipove buduće supruge, koji je po njih poslao ratni brod, a obitelj je, izvukavši živu glavu, počela živjeti u inozemstvu, uglavnom od pomoći rođaka, koji su redom bili iz visokog društva.

Obitelj mu se raspala kad je bio još dijete. Otac se nikad nije oporavio od gubitka prijestolja, majka mu je oboljela od shizofrenije, a sestre mu se poudale pa je Philip već u ranoj dobi bio prepušten sam sebi.

Sudbonosni susret s Elizabetom

Sudbonosni susret s Elizabetom dogodio se kad je ona imala samo 13 godina. Prilikom tog susreta 1939. godine Philip je imao 18 godina, a buduća britanska kraljica (njen otac George VI. okrunjen je dvije godine ranije nakon što je njegov brat abdicirao), tad još u pubertetu, posjetila ga je s roditeljima i sestrom Margaret. Prema pisanju časopisa People, tom prilikom se prema Philipu ponašala prilično rezervirano iako je odmah poludjela za njim.

Brzo su počeli izmjenjivati pisma, a Philip je Elizabeti bio pratnja na obiteljskoj božićnoj proslavi u dvorcu Windsor 1943. godine. Tri godine kasnije, Philip je od njenog oca zatražio njenu ruku. George VI. nije bio oduševljen ovom idejom, navodno mu je smetalo Philipovo porijeklo i opušteno ponašanje, no na kraju je ipak dao svoj blagoslov uz uvjet da se službene zaruke ne objavljuju do princezinog 21. rođendana, u travnju 1947.

Kraljica Elizabeta i princ Philip vjenčali su se 1947. godine
Profimedia 

Javno su se zaručili 10. srpnja iste godine, a Philip je Elizabeti dao prsten od dijamanata koji su pripadali njegovoj majci. Odrekao se svih grčkih i danskih kraljevskih titula, preuzeo prezime Mountbatten po majčinoj liniji i krstio se u Anglikanskoj crkvi.

Vjenčali su se 20. studenog 1947., a istog dana je od njenog oca dobio titulu vojvode od Edinburgha (koju je koristio do smrti), grofa od Merionetha i baruna od Greenwicha. Vjenčanje se održalo u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a s obzirom na to da su tako brzo nakon Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji vladale restrikcije, bilo je puno skromnije od onog što se očekivalo od kraljevskog vjenčanja. Tako je Elizabeta material za vjenčanicu kupila kuponima, a za svadbu se šminkala sama.

Jedino što mu je smetalo

Sljedeće godine rodilo se njihovo prvo dijete, princ Charles, a zatim i princeza Anna. Od 1949. do 1951. godine živjeli su na Malti gdje je on služio u mornarici. Elizabeta je nakon toga zbog lošeg zdravstvenog stanja svoga oca počela preuzimati sve više kraljevskih dužnosti. Kad je George VI. preminuo, u veljači 1952. par je bio na dalekom putovanju tijekom kojeg su posjetili Afriku, Australiju i Novi Zeland.

Kraljica Elizabeta i princ Philip ostali su zajedno do njegove smrti
Profimedia 

Elizabeta i Philip su, nakon njenog dolaska na prijestolje, dobili još dva sina Andrewa i Edwarda. Inače, kraljica je odlučila zadržati svoje prezime Windsor, te su to prezime nosila i njena djeca što pak Philipu nije baš dobro sjelo, te je rekao da se zbog toga osjeća kao ‘vražja ameba’. Elizabeta mu je s vremenom popustila, te je 1960. donijela odluku da članovi obitelji koji nemaju titulu ‘kraljevskog veličanstva’ nose prezime Mountbatten-Windsor.

S Elizabetom je ostao sve do svoje smrti, u stotoj godini, u travnju 2021., a čekao ju je i nakon smrti. Naime, njegovi posmrtni ostaci bili su pohranjeni u kraljevskom trezoru u kapelici St. Georgea koja se nalazi u sklopu dvorca Windsor sve do kraljičine smrti, nakon čega su pokopani zajedno.