Serija 'Kruna' otkriva razne pikanterije o britanskoj kraljevskoj obitelji, a u nekoliko epizoda su u fokusu prijateljstvo kraljice Elizabete II. i njezinog konjušara.

Riječ je o Henryju Georgeu Reginaldu Molyneuxu Herbertu koji je bio poznatiji pod imenom Lord Porchester. Kraljica ga je zvala Porchey i bio je njezin prijatelj iz djetinjstva te su dijelili strast prema konjima, odnosno on ju je savjetovao po tom pitanju.

U jednoj od epizoda 'Krune' moglo se vidjeti da je princ Philip bio ljubomoran na odnos supruge i Porcheyja. 'Nemam ništa skrivati od tebe. Porchey je prijatelj', rekla mu je Elizabeta kada je shvatila što joj zamjera.

Kraljica Elizabeta i Lord Porchester su bili bliski prijatelji
Profimedia 

'I da, postoje oni koji su htjeli da se udam za njega. Zaista, brak s njim je mogao biti lakši, možda bi bolje funkcionirao nego naš. No na žalost svih, jedina osoba koju sam ikad voljela si ti', dodala je u jednoj od upečatljivijih scena serije.

Kemija u scenama je itekako vidljiva, no povjesničari ne vjeruju da je u stvarnosti njihov odnos bio toliko blizak i romantičan. Porchester je od malih nogu bio blizak s kraljevskom obitelji jer je njegov otac bio prijatelj strica kraljice Elizabete, Edwarda VIII. koji je abdicirao zbog ljubavi s američkom glumicom Wallis Simpson.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je član Kraljevske konjičke garde, a kasnije je često bio pratnja tada još princezi Elizabeti na društvenim događanjima. Pomagao je Elizabeti napraviti uspješnu strategiju za uzgoj konja i postao je njen menadžer za konjske utrke.

Kraljica Elizabeta je bila krsna kuma sinu Lorda Porchestera
Profimedia 

Kako pišu britanski mediji, kraljica i njezin prijatelj nikad zajedno putovali u Ameriku kako bi provjerili mjesto na kojem treniraju njene konje. Zapravo su išli 1967. u Normandiju, a s njima je bila i njegova supruga Jean Margaret Wallop.

Porchester se oženio Jean 1956. te su dobili dva sina i kćer. Kraljica je bila dobra prijateljica s njom i posjećivala ju je na obiteljskom imanju u Wyomingu. Supružnici su odabrali Elizabetu i kao krsnu kumu za njihovog najstarijeg sina Georgea.

Palača nikad nije komentirala odnos kraljice i Porcheyja kao što nikada ne komentira radnju serije 'Kruna' koja je za mnoge kontroverzna. 'Porchester je bio osjetljiv, tih čovjek koji je dijelio njezinu strast prema konjima. Bio je na istoj valnoj duljini kao ona', istaknuo je povjesničar i pisac Robert Lacey.

Lord Porchester i Jean Margaret Wallop su dobili troje djece
Profimedia 

'Ne bih išla dalje od toga da ih okarakteriziram kao stare prijatelje koji su imali vrlo duboku vezu u zajedničkoj ljubavi prema konjima, uzgoju konja i konjskim utrkama. Bili su jako dragi jedno drugom, ali nemam razloga misliti da je to otišlo dalje', rekla je kraljevska biografkinja Sally Bedell Smith za People.

Lord Porchester i kraljica Elizabeta su dijelili strast prema konjima
Profimedia 

Porchey je preminuo 11. rujna 2001., na dan kad je izvršen teroristički napad na Ameriku. Uzrok njegove smrti je bio srčani udar, a zadnje trenutke je proveo u dvorcu Highclere u Engleskoj u kojem je i rođen. Dvorac je poznat gledateljima zbog scena iz serije 'Downton Abbey'.