Princeza Diana neporeciva je zvijezda pete sezone serije 'Kruna'.

Igra je Elizabeth Debicki, a narodna princeza zauzima središnje mjesto u posljednjoj sezoni Netflixove serije dok se razvodi od Charlesa i uspostavlja novi život pod svojim uvjetima.

Princeza Diana procvjetala je nakon razvoda od princa Charlesa
Profimedia 

Pratimo njezinu romansu s dr. Hasnatom Khanom (Humayun Saeed) i dobivamo naznake buduće veze s Dodijem Fayedom (Khalid Abdalla), čovjekom koji je na kraju poginuo zajedno s Dianom i njihovim vozačem Henrijem Paulom u tragičnoj prometnoj nesreći 31. kolovoza, 1997. godine.

Cijela epizoda serije posvećena je Dodiju i njegovom ocu Mohamedu al-Fayedu milijarderu koji je žudio ući u najuži krug britanske više klase. Mohamed i Diana brzo su se sprijateljili, a emisija sugerira da su se zbližili zbog statusa autsajdera.

Princeza Diana i Mohamed Al-Fayed upoznali su se na polo utakmici
Profimedia 

Serija opisuje kako su sredstva Al-Fayeda mogla ponuditi Diani potrebnu zaštitu - od privatnih tjelohranitelja i jahti i vila do luksuznih odmora - nakon što ju je status razvedene protjerao iz kraljevskih krugova. Mohamed se također činio nestrpljiv da se Dodi i Diana povežu: Dodi je navodno bio zaručen s nekom drugom kad ga je otac pozvao na odmor s Dianom i njezinim sinovima, Williamom i Harryjem.

Tko je bio Mohamed Al-Fayed?

Mohamed Al-Fayed kupio je Harrods i hotel Ritz
Profimedia 

Egipatski milijarder bio je dio londonske više klase puno prije nego što je upoznao princezu Dianu. Njegova je pozadina pomalo tajanstvena. Rođen je u Aleksandriji, ali je njegov datum rođenja sporan, navodi BBC. I dok je jednom prilikom novinarima tvrdio da potječe iz duge loze bogatih uzgajivača pamuka, kasnije je rekao da mu je otac bio učitelj, piše The Independent.

Godine 1954. oženio je Samiru Khashoggi, sestru trgovca oružjem iz Saudijske Arabije po imenu Adnan Khashoggi. Prije nego što se par razveo, imali su jedno zajedničko dijete, Emad El-Din Mohamed Abdel Mena’em Fayed, poznatog kao Dodi. Dodi je pohađao prestižne škole kao što je vojna akademija Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su se s vremenom školovati princ William i princ Harry.

Dodi Al-Fayed i princeza Diana poginuli su zajedno u prometnoj nesreći
Profimedia 

Mohamed al-Fayed vodio je brodski posao, savjetovao sultana od Bruneja i kratko je radio za rudarski konglomerat prije nego što se preselio u Englesku 1970-ih.

Kako je Mohamed Al-Fayed postao vlasnik Ritza u Parizu i Harrodsa u Londonu?

Godine 1979. Mohamad je kupio poznati hotel Ritz u Parizu, a 1985. svom je posjedu pridodao kultnu londonsku robnu kuću Harrods. Iste godine vjenčao se s finskom manekenkom Heini Wathen. Zajedno su imali četvero djece.

Mohamed Al-Fayed želio je svim silama izboriti svoje mjesto u britanskom visokom društvu
Profimedia 

Kupnja Harrodsa bila je samo prva od mnogih za koje se al-Fayed nadao da će mu pomoći da kupi put u britansko visoko društvo. Radnja je predstavljala samo britanstvo, a al-Fayed će nastaviti grabiti zgrade i institucije slične simbolične težine.

Kasnije je kupio Punch Magazine, nogometni tim Fulham i konačno parišku vilu koja je nekoć pripadala bivšem kralju Edwardu VIII. i njegovoj ženi Wallis Simpson, nakon što se Edward odrekao prijestolja. Nema sumnje da se al-Fayed nadao da će zapeti za oko kraljice tako što će kući njenog ujaka vratiti stari sjaj.

Gdje je Mohamed Al-Fayed 2022.?

Danas Mohamed ima 93 godine i vrlo rijetko se pojavljuje u javnosti.

U galeriji pogledajte više fotografija princeze Diane s posljednjeg ljetovanja.

Profimedia Princeza Diana je imala posljednje ljetovanje s Dodijem Al-Fayedom mjesec dana prije smrti