Peta sezona britanske serije 'Kruna' bila je ona koje se kraljevska obitelj najviše bojala.

Naime, u njoj su se producenti dotaknuli tragične smrti princeze Diane, braka princ Philipa i kraljice Elizabete, ali i razvoda Charlesa i Diane, te njegove afere sa sadašnjom suprugom Camillom.

Tako su mnogi gledatelji tek u seriji saznali za jednu ženu s kojom je pokojni Philip navodno imao višegodišnju aferu zbog koje je Elizabeta navodno bila jako zabrinuta, jer se radilo o osobi bliskoj cijeloj obitelji.

Penny Knatchbull, grofica od Mountbattena, od Philipa je bila mlađa 32 godine, a povezali ih je smrt njene 5-godišnje kćeri od posljedica raka bubrega, koja je cijelu obitelj zavila u crno. No umjesto da utjehu pronađe u svom mužu, grofica je to učinila u tuđem.

Philip je nazivao Penny 'drugom najvažnijom ženom u svom životu' i bili su prijatelji desetljećima, a zbližila ih je i ljubav prema vožnji kočijama. Penny je često posjećivala princa na njegovu imanju u Norfolku gdje je provodio većinu svog vremena nakon što se povukao iz javnog života u kolovozu 2017. Bila je jedina osoba, koja nije članica kraljevske obiteljii, koju su pozvali na Philipov intimni sprovod prošle godine što je pokazalo koliko mu je značila.

Princ Philip i Penny Knatchbull su desetljećima bili prijatelji
Profimedia 

Grofica je bila udana za kumče vojvode od Edinburgha, Nortona Knatchbulla, a par je zajedno dobio troje djece. Philipa i kraljicu prvi put je upoznala 1974. godine, a udala se pet godina kasnije.

U seriji 'Kruna' postoji scena u kojoj Elizabeta traži od Lady Penny da se udalji od njenog supruga kako ne bi krenule glasine o aferi, a mnogi biografi tvrde kako Philip i zanosna plavuša nikada nisu marili za to, te su pred svima uživali u zabavnim zajedničkim trenucima, unatoč raznim upitnim pogledima.

Penny Knatchbull je izgubila kćer
Profimedia 

Drugim riječima, dok se palača svim silama trudila zataškati jednu od navodnih Philipovih afera, njega samog nije bilo briga, no ipak, pravu istinu znaju samo njih troje.

Povjesničarka Tessa Dunlop, koja je napisala biografiju 'Elizabeta i Philip: Priča o mladoj ljubavi, braku i monarhiji', kaže da je očito 'kraljevski par imao podnošljiv brak pun ljubavi'. Smatra da je kraljica popuštala princu oko njegovih prijateljstava sa ženama jer je 'bila svjesna da kao njezin suprug cijelo vrijeme mora hodati po žici'.

Princ Philip, kraljica Elizabeta II. i Penny Knatchbull su se često družili
Profimedia 

'Bio on vjeran ili ne, kraljica i on očito su imali dugotrajan brak pun ljubavi i partnerstvo na koje se ona oslanjala, i on. Ovisili su jedno o drugome', rekla je Dunlop u emisiji 'Palace Confidential'. Istaknula je da je poznato da ugledni aristokratski parovi tog vremena nisu uvijek bili striktno vjerni jedno drugome. 'Monogamija nije imala veliku vrijednost kao što je to slučaj u današnjem svijetu', ispričala je povjesničarka.