Kao i svake zime, tako je i ove jedna od najslušanijih božićnih pjesama ona grupe Wham! - 'Last Christmas'. Pjesma je izdana u prosincu 1984. godine, a o njezinoj uspješnosti dovoljno govori činjenica da se sluša toliko godina nakon.

Popularnu pjesmu izvela je tada grupa koju su činili George Michael i njegov školski kolega Andrew Ridgeley, a kroz godine, postala je jedan od zaštitnih znakova Božića.

Kobne 2016. godine, dogodila se tragedija koja je potresla cijeli svijet. George Michael preminuo je u 54. godini života i to na sam Božić. Smrt je i toliko godina nakon prilično ostala nerazriješena, iako se tada pisalo da je pjevač preminuo mirno kod kuće.

Navodilo se da su uzroci smrti miokarditis i masna jetra kao i zatajenje srca, iako je i dalje u zraku bila sumnja da se pjevač svjesno predozirao. Čak je i njegov tadašnji partner, koji ga je ujedno i pronašao, tvrdio da smrt nije mogla biti slučajna.

Njegov dobar prijatelj i kolega Elton John nekoliko je godina nakon progovorio o Georgeovim borbama s ovisnostima.

George Michael preminuo je na Božić 2016.
Profimedia 

'Moraš stvarno željeti 'skinuti' se s toga. Recimo, ja sam to stvarno želio jer sam znao da imam dvije opcije - umrijeti ili živjeti. Htio sam živjeti. Ali, George to nije htio. Naljutio se na mene kad sam mu rekao da bi trebao promijeniti svoj život kako bi bio sretniji', rekao je Elton tada. Otkrio je i je George oduvijek imao problem s time da prizna javnosti da je homoseksualac jer se bojao da će mu to uništiti karijeru. 'Nikad se nije osjećao dobro u svojoj koži jer nije prihvatio svoju homoseksualnost, iako je govorio drugačije', rekao je.

O toj je temi pisao i njegov kolega iz grupe Andrew Ridgeley kojem je Michael priznao da je gay 1983. godine, a ostatku svijeta tek 15 godina kasnije.

George Michael preminuo je na Božić 2016. godine
Profimedia 

'Fasada heteroseksualca koju je nosio bila je njegov teret, a zbog toga nije mogao razviti pravog sebe. Ambicija i želja za uspjehom zaustavljale su ga u tome da prizna javnosti da je gay jer je bio uvjeren da će to biti pogubno za njegovu karijeru. Htio je ispuniti svoj puni potencijal, ali to je značilo da ne može biti otvoren oko toga tko je zapravo', napisao je Ridgeley.

Tužna činjenica da je glazbenik preminuo na Božić postaje još tužnija i tragičnija kada je tri godine kasnije preminula njegova sestra Melanie Panayiotou, također na Božić. Pronašli su je u stanu, a okolnosti smrti bile su jednako čudne.