Kako je posljednjih mjeseci dosta boravio u Zagrebu zbog snimanja nove sezone ‘Masterchefa’, splitski chef Stjepan Vukadin posebno se veseli blagdanima i obiteljskom okruženju - mirisu domaćih kolača, tradicionalnih delicija, odlaska u crkvu, kućnim posjetima bližnjih i svemu onom što mu grije srce i dušu te ga vraća u djetinjstvo.

Stjepan Vukadin
Jadran Babić 

- Da vam iskreno kažem, nemam običaj kod kuće pripremati blagdanska jela, pogotovo otkad imam restoran Il Ponte u Trogiru. Ondje će biti dosta posla nekoliko dana prije Božića, imamo dane bakalare - govori Stjepan dodajući što ipak voli kuhati za blagdane kad uhvati vremena.

- Poseban mi je gušt pripremati bakalar na nekoliko načina, kako u restoranu tako i obitelji i prijateljima. Primjerice, bakalar na brudet, bianco s domaćom tjesteninom, pohani, musaku od bakalara s fažolom - kaže Stjepan.

Stjepan Vukadin
Jadran Babić 

Da mu chefovski ego ne tinja kad je s obitelji, potvrđuje i to što mu je najdraže božićno jela sarma njegove majke.

- Najviše volim materinu sarmu, od jednog lista kupusa napravi dvije, budu lijepe, kompaktne. Da i ne govorim o umaku koji ide uz njih - priča iskusni gastroznalac.

Osim sarme, na njegovu obiteljskom stolu oduvijek se poslužuju odojak, janjetina, a za Badnjak uz bakalar bude i liganja. Otkako je uplovio u bračnu luku sa svojom Katarinom, ona je preuzela mjesto chefa u kuhinji.

Stjepan Vukadin
Jadran Babić 

- Kate pravi francusku salatu bez koje ne mogu zamisliti Božić i njezina je najbolja. Ne samo to, njezini su kolači sjajni. Kad god netko od rodbine i prijatelja ima feštu, može se pouzdati da će Kate napraviti tortu i kolače. Baš to jako voli - govori ovaj dalmatinski džentlmen.

Božićni blagdani za njega ne bi imali pravo značenje bez odlaska na misu.

- Polnoćku ne propuštam! Osim što sam noćni tip, ta misa ima nešto posebno. Važno mi je da Božić bude u znaku toga. Najčešće nakon ručka sa sinom i suprugom idem u posjet puncu i punici te kod mojih - ističe.

A kako je zavladao božićni ugođaj u njegovu obiteljskom gnijezdu?

- Kate se ove godine malo požurila pa je već okitila bor, premda sam pobornik tradicije i kićenja na Badnjak. Najviše se tome veselio naš Gabriel koji je mami dodavao kuglice i govorio joj gdje da ih stavi. Mislim da roditeljima nema veće sreće i ponosa. Naravno, pripremamo za njega poseban dar, malu kuhinju ili mikser, nešto u tom stilu jer se voli igrati kuhara. Lud je za time - smije se Stjepan.

Stjepan Vukadin
Jadran Babić 

Nije odolio pohvalio nam je svoju ljepšu polovicu:

- Katarina je tu uvijek za mene, za naše dijete, bori se, radi, majka je i supruga u punom smislu riječi.

Dotaknuo se i ove sezone ‘Masterchefa’ te pobjednika:

- Mogu reći da ove godine bolje znamo što radimo, snimanje je prošlo glatko. Poučeni iskustvom od prošle godine znamo gdje smo griješili, a ova sezona bila nam je manje stresna. Sad mi je bilo mnogo lakše stati pred kamere, osjećao sam se opuštenije. Osoba koja će uzeti titulu ‘Masterchefa’ bila je od početka najustrajnija, pripremala je ukusna jela preciznih okusa.

Stjepan Vukadin
Jadran Babić 

Za kraj nam je otkrio i svoje privatne i poslovne želje u 2023. godini:

- Pokušat ću malo više vremena pronaći za obitelj i sebe, u smislu sporta i treniranja, a što se tiče posla, u restoran uvodimo neke novosti - pravimo pravi roštilj, natkrivamo terasu...