Danska kraljica Margrethe II. (82) najavila je u rujnu da će početkom 2023. godine oduzeti titule djeci svoga sina, princa Joachima čime je iznenadila javnost.

Jedan od onih koji se mogu pozdraviti s kraljevskom titulom je princ Nikolai(23). On je najstariji sin princa Joachima, a dobio ga je u prvom braku s Alexandrom, groficom od Frederiksborga.

Princ Nikolai, kojeg nazivaju najzgodnijim princem na svijetu, nekoliko mjeseci kasnije ponovno je komentirao bakinu odluku. Progovorio je o gubitku titule princa koju će zamijeniti onom grofa kao i njegovi brat Felix (20) te polubrat Henrik (13) i polusestra Athena (10).

'Čudan je to osjećaj i radije bih bio bez tog iskustva. Ali sada je tako kako je. Do kraja života ću biti ponosan na godine kada mi je bilo dozvoljeno da budem danski princ', ispričao je Nikolai koji je izgradio uspješnu karijeru modela.

Danski princ Nikolai je ostao bez kraljevske titule
Profimedia 

Prije nešto se odlučio krenuti tim putem, kratko je pohađao vojni program za narednike Kraljevske danske vojske. Surađivao je s brojnim poznatim modnim brendovima, a 2019. je upisao poslovnu školu u Kopenhagenu.

Usto, 2021. se preselio u Pariz na semestar poslovne administracije i upravljanja uslugama kopenhaške poslovne škole. Prinčeva djevojka Benedikte Thoustrup također je studirala u Parizu.

Nakon toga su odlučili živjeti zajedno u Kopenhagenu.

Danski princ Nikolai sin je princa Joachima i njegove prve supruge Alexandre
Profimedia 

Inače, Nikolai je komentirao bakinu odluku o oduzimanju titula čim je objavljena. 'Cijela moja obitelj i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kako su rekli i moji roditelji, u šoku zbog ove odluke i koliko je brzo prošla. Jako sam zbunjen i pitam se zašto se to moralo ovako dogoditi', rekao je sada već bivši princ.

Kraljica se nakon svega javno ispričala svojoj obitelji jer im je naglo 'servirala' svoju vijest.

'Posljednjih dana je bilo žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. Očito me to pogađa. Na moju odluku čekalo se dugo. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati i unatrag i gledati naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija nastavi oblikovati u skladu s vremenom. Ponekad je potrebno donijeti teške odluke i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu, koju vidim kao nužnu zaštitu za budućnost monarhije, želim napraviti u svoje vrijeme. Donijela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcijenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova obitelj osjećaju pogođenima. To je ostavilo veliki dojam i žao mi je zbog toga. Nitko ne bi trebao sumnjati da su moja djeca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao obitelj moći pronaći mir da sami pronađemo put kroz ovu situaciju', objašenjeno je na službenom Instagramu danske kraljevske obitelji.

Iako je obitelj bila šokirana njezinom odluku, veći dio javnosti je pozdravio takav potez.