Jedna od najpoznatijih glumica s prostora bivše Jugoslavije, Neda Arnerić, preminula je prije tri godine, 10. siječnja 2020. u Beogradu u 67. godini života.

Neda Arnerić preminula je u 67. godini života
Damir Dervišagić/Kurir 

Brat Predrag pronašao ju je u stanu na stolcu za stolom. Hitna pomoć je konstatirala smrt i nije bilo tragova nasilja.

Predrag Arnerić je htio posjetiti sestru koja je živjela sama, ali je naišao na zaključana vrata. Angažirao je bravara, a onda ju je pronašao njezino beživotno tijelo. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana.

Neda se rodila 15. srpnja 1953. godine u srpskom Knjaževcu. Otac joj je bio porijeklom s Korčule, a djed iz Rovinja, gdje je često i navraćala.

Neda Arnerić često je ljetovala u Rovinju
YouTube screenshot 

'Glazba se ne može preskočiti ako ste ljetovali u Rovinju... Rovinj je bio centar svega. Bio je odskočna daska za sazrijevanje. Prva cigareta, prvi dim, prvi poljubac, prvi dečko, prva velika svađa s roditeljima zbog izlaska duže od propisanog', rekla je Neda jednom prilikom.

Prvi film 'San' snimila je kada je imala trinaest godina. Glumila je u više od 100 filmova, ali je najpoznatija ostala po ulozi mlade u filmu 'Tko to tamo peva?' iz 1980. godine. U jednoj sceni u filmu mlada vodi ljubav s mladoženjom dok ih ostali likovi promatraju, a jedan od njih kaže legendarnu rečenicu: 'I tata bi sine'.

Jugoslavenska ljepotica snimila je jednu od najeksplicitnijih scena u povijesti jugoslavenske kinematografije u filmu Lordana Zafranovića (1988.), a Neda je za ulogu Majre nagrađena 'Zlatnom arenom' u Puli. Film prati život bračnog para iz Njemačke koji dolazi na odmor u Hrvatsku, na otok Hvar, gdje se Majra, Zagrepčanka, udana za znatno starijeg Manfreda (Stevo Žigon), upušta u ljubavnu romansu sa sinom gospođe u čijoj su kući bili (Ranko Zidarić).

Neda i Ranko snimili su najeksplicitniju scenu u povijesti jugoslavenske kinematografije.

O sceni kojom je ispisala povijest Neda Arnerić kasnije je u jednom intervjuu rekla:

'Nisam imala pojma o seksualnosti i igrala sam nešto što nikad prije nisam iskusila. Vrlo rano sam naučila da je snimanje filma posao koji treba ozbiljno raditi u dogovoru s redateljem. U scenariju je, recimo, stajalo: 'Ujutro se probude i nakon vođenja ljubavi priča počinje.' A tada nisam ni znala voditi ljubav. To je bio dio mog zanata, a smatram se dobrom u svom zanatu', objasnila je tada glumica u tekstu kojem su tadašnji urednici dali naslov 'Snimala sam scene seksa dok sam bila djevica'.

Neda Arnerić snimila je jednu od najeksplicitnijih scena u povijesti jugoslavenske kinematografije
YouTube screenshot 

Imala je tri braka - jedan s kolegom Dejanom Karaklajićem, kojeg je upoznala na snimanju jednog filma, drugi s 32 godine starijim kolegom Radetom Markovićem, dok se 1981. udala za kirurga Milorada Mešovića, s kojim je bila u velikoj ljubavi, sve do njegove smrti 2018. godine.

Neda i Milorad kroz gotovo 37 godina braka proživjeli su mnogo toga, no jedina im se želja nikada nije ispunila - željeli su se ostvariti u ulozi roditelja, pa su nakon dugogodišnjeg braka odlučili posvojiti dječaka. Međutim, ubrzo su odustali.

Neda Arnerić sa suprugom Miloradom Neškovićem bila je u braku 37 godina
Dragana Udovičić/Kurir 

'Jednom smo htjeli posvojiti dječaka, ali je procedura bila toliko komplicirana da smo na kraju morali odustati', rekla je Neda u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

Neda je teško podnijela smrt supruga Milorada. Kada je 2019. izgubio bitku s bolešću i zauvijek napustio Nedu, umjetnica je teško podnijela najveći gubitak dosad i borila se s depresijom.

Neda Arnerić se borila s depresijom
Story arhiva 

U intervjuu za srpske medije jednom prilikom otkrila:

'Svakog mjeseca sam mijenjala glazbenike u koje sam se zaljubila. Prvi u mom životu bio je Zoran iz 'Crnih bisera', pa Đani iz 'Zlatnih dečaka', pa Viktor iz 'Robota', pa Dražen iz 'Crvenih koralja'. Sve sam ih zapamtila, bravo Nedo', našalila se.

Na pitanje jesu li to bile ozbiljne veze, odgovorila je: 'Ne, samo zaljubljivanje. I danas se družimo.'

Neda Arnerić otkrila je da je bila zaljubljena u brojne glazbenike
Youtube / Screenshot 

No, malo je poznato da je bila zaljubljena poznatog pjevača Arsena Dedića. O tome je govorila i ona sama. Naime, Arsen Dedić jedini je muškarac u kojeg je bila zaljubljena, a između njih nije bilo ništa.

Kad ga je upoznala, Neda je imala samo 15 godina. Njih su dvoje zajedno glumili u filmu 'Višnja na Tašmajdanu', a glumica se tada zaljubila u poznatog jugoslavenskog glazbenika.

'On je jedan od rijetkih muškaraca u koje sam se zaljubila, a između nas nije bilo ničega, i to samo zato što je njegova umjetnost stajala između nas. Teško mi je pričati o njemu, pogotovo dok slušam kišne kapi. Ne želim biti patetična jer tome nema mjesta u razgovoru o Arsenu', rekla je Neda Arnerić za srpske medije 2015. godine, neposredno nakon smrti umjetnika.

Arsen Dedić i Neda Arnerić zajedno su glumili u filmu
Story 

'Volio je da ga se osvaja i vrlo lako je popuštao', prisjetila se tada.

'Kad je bio mlad, prije Gabi, imao je po dvije djevojke u svakom gradu, a njegova umjetnost smetala je meni i mojim petnaestogodišnjacima koji su bili prava djeca. On je tada bio duplo stariji od mene, što je velika razlika u godinama za djevojku, iako su takve veze danas moderne.'

Dodala je kako kod Arsena cijeni to što je odolio svim iskušenjima.

Neda Arnerić bila je zaljubljena u Arsena Dedića
Dragana Udovičić/Kurir 

'Velika je stvar što je uspio spasiti brak. Bio je obiteljski čovjek, izuzetno vezan za Gabi, sina Matiju, unuku Lou, kao i za kćer iz prvog braka Sandru. Gabi je bila njegov životni odabir i najveća ljubav, u to nema sumnje.'

Svoje sjećanje na mladenačku zaljubljenost glumica je zaključila riječima:

'To je više bila neka vrsta platonske ljubavi, kroz njegovu umjetnost. Obožavala sam njegove albume i knjige poezije, pa više nisam mogla razlikovati tko je Arsen osobno, a tko umjetnik, pa tako ni u koga sam od njih dvoje zaljubljena', rekla je tada Neda.