Kralj Charles (74) dao je svom mlađem bratu, princu Edwardu poseban poklon za njegov 59. rođendan koji slavi danas, a pritom je ostvario i želju njihova oca. 

Naime, imenovao ga je vojvodom od Edinburgha, a riječ je o tituli koju je nosio njihov pokojni otac, princ Philip koji je preminuo 9. travnja 2021. Edward je nagrađen nakon što je preuzeo niz obveza svog oca među kojima je i briga o dobrotvornoj nagradu The Duke of Edinburgh Award koja je posvećena mladim ljudima.

Princ Edward i njegova supruga Sophie bili su miljenici kraljice Elizabete
Profimedia 

'Novi vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha ponosni su što nastavljaju nasljeđe princa Philipa u promicanju prilika za mlade ljude iz svih okruženja da ostvare svoj puni potencijal', priopćili su iz Buckinghamske palače.

Naravno, osim Edwarda je promaknuta i njegova supruga Sophie (58) te je postala nova vojvotkinja od Edinburgha. Ona je s kraljevim mlađim bratom u braku od 1999. te imaju sina i kćer, a dobro je poznata po svojoj pristupačnosti. Pokojna kraljica Elizabeta II. ju je smatrala najpouzdanijom osobom iz uže kraljevske obitelji.

S obzirom na to ne čudi Charlesov potez koji je odlučio nagraditi supružnike koji su stvarali najmanje probleme svih ovih godina, a u isto vrijeme namjerava smanjiti broj kraljevskih članova koji će aktivno raditi. Tako će smanjiti troškove i vjeruje da će to naići na naklonost javnosti, a smatra da to također vodi prema modernizaciji monarhije.

Princ Edward, Sophie i princ Philip
Profimedia 

Inače, svi su znali da je Sophie omiljena snaha pokojne kraljice Elizabete, a ona je najmanje skrivala emocije nakon njezine smrti i snimljena je vidno potresena. Sophie je godinama, osobito nakon smrti svoje majke, smatrala i zvala kraljicu 'mamom'. Ni Elizabeta nije krila svoje simpatije i naklonost prema prema sofisticiranoj i uzornoj snahi.

Na brojnim važnim događanjima mogli smo vidjeti kraljicu upravo sa Sophie. Iako je uvijek bila jako draga Elizabeti, Sophie i njezin suprug, princ Edward su dugo bili u sjeni njegove starije braće i sestre koji su prvi nasljednici krune. Ipak, u nadolazećim godinama bi trebali imati značajnije uloge u kraljevskim protokolima. Princ Philip je prije smrti svom sinu, tada još princu Charlesu predložio da Edward naslijedi titulu vojvode od Edinburgha kada za to dođe vrijeme. Charles se složio s time što je sada i ostvario.

Snaha Sophie i kraljica Elizabeta imale su poseban odnos
Profimedia 

Ključna godina za odnos kraljice i Sophie je bila 2005. kada je grofica izgubila majku koja je preminula od karcinoma želuca. Tada je Elizabeta pokazala svoju najosjećajniju stranu i ponašala se prema Sophie kao vlastitoj kćeri.

Podsjetimo, Sophie i Edward imaju dvoje djece, kćer Louise (19) koja je rođena kao nedonošće i sina Jamesa (15). Prije toga je Sophie imala izvanmaterničnu trudnoću koju su liječnici morali prekinuti. Zapravo, sve njezine trudnoće su bile komplicirane i rizične, no uspjela se ostvariti u majčinskoj ulozi.