Nije iznenađujuće da princ Harry i Meghan Markle nisu bili prisutni na ovogodišnjoj službi povodom Dana Commonwealtha.

Godišnja ceremonija jedna je od rijetkih prilika u kojoj se svi stariji kraljevski članovi udružuju na velikoj službi u Westminsterskoj opatiji, a kralj Charles III. preuzima vodstvo kao monarh.

Kraljevski članovi na ovogodišnjoj službi povodom Dana Commonwealtha
Profimedia 

Pomalo ironično, tema za 2023. godinu je Stvaranje održive i mirne zajedničke budućnosti, koja dolazi u vrijeme velikih preokreta u kraljevskoj obitelji.

Odnosi s Harryjem i Meghan su vrlo loši u trenutku nakon objavljivanja njegovih memoara Spare, njihove Netflixove dokumentarne serije i odluke da se par istjera iz Frogmore Cottagea.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nekoć su bili predodređeni da budu zvijezde Commonwealtha, ali su izgubili svoje titule i logično, nisu prisustvovali službi u ponedjeljak.

Princ Harry i Meghan Markle trebali su biti predsjednik i potpredsjednica Commonwealtha
Profimedia 

Sussexovi su bili predsjednik i potpredsjednica Kraljičine zaklade Commonwealtha i obećali su suradnju s 54 zemlje.

Međutim, pokojna kraljica Elizabeta II. ih je u veljači 2021. lišila položaja predsjednika.

Dan Commonwealtha 2020. bio je njihov posljednji kraljevski angažman prije nego što su prestali biti stariji članovi kraljevske obitelji i otišli započeti novi život u Sjevernoj Americi.

A prema knjizi, Harry je bio 'na rubu suza' nakon onoga što su oni smatrali 'prijekorom'.

Princ Harry i Meghan Markle nisu smjeli ući u opatiju s glavnom kraljevskom družinom
Profimedia 

Prije službe 2020. tada je podijeljeno 2000 narudžbi s detaljima da će William i Kate ući u opatiju s glavnom kraljevskom družinom.

Međutim, nije se spominjalo da su Harry i Meghan bili u povorci, a Daily Mail je izvijestio da je par bio 'prilično osjetljiv i emotivan zbog toga'.

To je navodno dovelo do toga da William i Kate nisu hodali u povorci u pokušaju da riješe problem - usprkos nalozima službe koji govore drugačije.

A u svojoj knjizi 'Battle of Brothers', kraljevski autor i povjesničar Robert Lacey kaže da je, iako je Meghan imala kiseli osmijeh, Harry bio tmurniji.

Princ Harry i Meghan Markle na danu Commonwealtha prije tri godine
Profimedia 

On piše: 'Promatrači su također primijetili da je Harryjevo lice bilo 'prilično napeto i bez osmijeha' - i da je William, kada je sjeo blizu njega, jedva pozdravio brata.

Tijekom službe, Meghan je oduševila svojim najboljim televizijskim osmijehom, ali kako je ceremonija odmicala, Harry je izgledao sve tmurniji.

'Prema jednom promatraču, 'njegovo ubrzano treptanje čak je sugeriralo da se možda borio protiv suza'.'

Princ Harry bio je na rubu suzu na posljednjem kraljevskom angažmanu
Profimedia 

Harry je kasnije ispričao kako se osjećao na službi u njegovoj i Meghaninoj kontroverznoj Netflixovoj seriji objavljenoj krajem prošle godine.

Služba je bila prvi put da su on i Meghan vidjeli mnoge članove obitelji nakon produženog božićnog boravka u Kanadi i vijesti da su napustili kraljevsku obitelj koja je odjeknula poput bombe.

Harry je objasnio: 'Ostale članove obitelji prvi put smo vidjeli u Westminsterskoj opatiji.

Princ Harry, princ William i kralj Charles
Profimedia 

Bili smo nervozni gledajući obitelj jer sve TV kamere i svi gledaju kod kuće i svi gledaju u publici. To je kao da živite kroz sapunicu u kojoj vas svi drugi gledaju kao zabavu.'

U galeriji pogledajte više fotografija Harryja i Meghan.

Profimedia Meghan Markle morala se odijevati u skladu s kraljevskim pravilima