Princ Harry i Meghan Markle pozvani su prisustvovati krunidbi kralja Charlesa - ali njihovo će iskustvo biti vrlo različito od ostatka kraljevske obitelji.

Još nije objavljeno hoće li vojvoda i vojvotkinja od Sussexa biti dio kongregacije od 2000 ljudi u Westminsterskoj opatiji, ali je objavljeno da princ Archie i princeza LIlibet nisu ušli u izbor.

Princ Harry i Meghan Markle bili su s kraljevskom obitelji nakon smrti kraljice Elizabete
Profimedia 

S obzirom na to da su odnosi između para i kraljevske obitelji na najnižoj razini, vjeruje se da se moraju ispuniti brojni zahtjevi Sussexovih ako se žele pojaviti.

Ako ipak odluče osobno gledati ceremoniju, prema njima će se postupati drugačije nego prema drugim članovima kraljevske obitelji i neće imati ključnu ulogu u postupku.

Također će morati slijediti zasebna pravila i nositi različitu odjeću.

1 Klečanje pred novim kraljem

Kralj Charles želi oba svoja sina na svojoj krunidbi - ali oni će imati vrlo različite uloge.

Buckinghamska palača priopćila je da će povorka kočija nakon krunidbe biti znatno manja i kraća od povorke nakon krunidbe kraljice Elizabete.

Prema planovima probe, očekivano, u povorci neće sudjelovati ni vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ni vojvoda od Yorka jer nisu zaposleni članovi kraljevske obitelji.

Isto vrijedi i za princeze Beatrice i Eugenie, ali bit će uključeni i drugi članovi obitelji poput novog vojvode i vojvotkinje od Edinburgha.

Princ William, kao prijestolonasljednik, navodno će odati počast svom ocu kralju tijekom ceremonije.

Princ Harry, princ William i kralj Charles
Profimedia 

Princ od Walesa će kleknuti i zakleti se na vjernost Charlesu, kao i dodirnuti krunu i poljubiti monarhov desni obraz, ali Harry ga neće pratiti.

'Osim princa Williama, na ovoj krunidbi ostali članovi iz kraljevstva neće odavati počast novom kralju pa je malo vjerojatno da će Harry morati kleknuti', kaže autorica i povjesničarka Tessa Dunlop.

Kako sada stoji, za Harryja uopće nema uloge u službi.

2 Raspored sjedenja

Harry i Meghan možda su dobili pozivnicu za krunidbu - ali možda su imali bolji pogled gledajući je kod kuće.

Prijavljeno je da mnogi članovi kraljevske obitelji privatno govore prijateljima da će par 'ignorirati'.

A neki se nadaju da će morati sjediti daleko od ostatka kraljevske obitelji kako se ne bi morali družiti.

Izvor, kojeg je Mail opisao kao prijatelja obitelji, rekao je novinama: 'Hladno će ih prihvatiti mnogi rođaci. Jedan mi je rekao: 'Nadam se da će sjediti na Islandu.'

Dokumentarna serija princa Harryja i Meghan Markle
Profimedia 

'Mnogi članovi obitelji jednostavno ne žele imati više ništa s njima. Ako ih moraju vidjeti na krunidbi, neka tako i bude, ali ne žele se s njima družiti.'

Na pogrebu pokojne kraljice Harry i Meghan sjedili su odmah iza Charlesa i Camille, u drugom redu do princeze Beatrice i njezinog supruga Edoarda Mapellija Mozzija.

3 Zabrana balkona

Koji će se članovi kraljevske obitelji pojaviti na čuvenom balkonu Buckinghamske palače uvijek je bila škakljiva tema.

Sussexovi i njihova djeca nisu bili prisutni na balkonu za proslavu kraljičinog platinastog jubileja prošlog ljeta, ali princ i princeza od Walesa i njihova djeca jesu.

Izvor tvrdi da Sussexi traže pomoćnike palače da ih uključe na balkon s ostatkom kraljevske obitelji nakon što kralj bude okrunjen kako bi mahali gomili.

Insajder je rekao: 'Kada kralj bude okrunjen, održat će se krunidbena povorka koja će započeti u Westminsterskoj opatiji i završiti u Buckinghamskoj palači. Kada povorka stigne do palače, kralj će izaći na balkon i mahnuti gomili s ostali članovi kraljevske obitelji i njihova djeca.

Kraljevska obitelj na balkonu
Profimedia 

'Ovdje su Harry i Meghan zatražili uključivanje.'

No čini se da neće biti na balkonu zajedno s drugim članovima kraljevske obitelji koji ne rade, poput princeza Beatrice i Eugenie i osramoćenog princa Andrewa.

Kraljeva braća i sestre, princeza Anne, princ Edward i njegova supruga Sophie Wessex doista su spremni za izbor.

4 Djeca nisu pozvana

Očekuje se da će djeca svih zaposlenih članova kraljevske obitelji prisustvovati krunidbi - ali Harryjeva i Meghanina djeca vjerojatno neće biti tamo.

Iako su unuci novog kralja, vjeruje se da Archie i Lilibet nisu pozvani, a izvori navode da su djeca 'jako mala'.

Charlesov dolazak na prijestolje znači da su njegovi unuci, koji žive u Kaliforniji s Harryjem i Meghan, preuzeli svoje titule princa i princeze, ali nisu pozvani da prisustvuju.

Insajder je rekao da je glavna sporna točka bila kako su djeca iz Sussexa Archie, tri godine, i jednogodišnja Lilibet trebala biti uključena u taj dan.

Ali izvor je objasnio da njihovo uključivanje u ceremoniju 'nikada nije bila jabuka razdora' jer mala djeca ne posjećuju kraljevske događaje ovog razmjera 'zbog nemira i bijesa'.

Prema kraljevskoj povjesničarki i autorici dr. Tessi Dunlop, bilo bi 'čudno' da Archie nije pozvan na događaj.

Rekla je za The Royal Beat na True Royalty TV: 'Ako pogledate snimku krunidbe 1953., tko je bio vrlo istaknut, iako nakratko? Princ Charles. Imao je četiri godine.

Archie na svoj četvrti rođendan definitivno nije premlad da prisustvuje krunidbi. A ako želite da Meghan bude tamo, trebate pozvati njezina sina.'

Princ George, devet godina, princeza Charlotte, sedam godina i princ Louis, koji sljedeći mjesec navršava pet godina, ne samo da će prisustvovati krunidbi, već će navodno imati i glavnu ulogu.

Obitelj Kate Middleton i princa Williama
Profimedia 

Oni će se pridružiti svom djedu i kraljici Camilli dok napuštaju opatiju na kraju ceremonije - a George će najvjerojatnije imati posebnu ulogu jer je prijestolonasljednik.

Dvojica braće bit će u frakovima i hlačama, dok će Charlotte vjerojatno nositi krunu, možda čak i onu koju je pokojna kraljica nosila na očevoj krunidbi u dobi od 10 godina.

5 Svečana odjeća

Mnogo se raspravlja o tome hoće li članovi kraljevske obitelji - uključujući kralja i kraljicu - nositi tradicionalne, ekstravagantne svečane haljine.

Kraljica ih je nosila za svoju krunidbu, ali neki upućeni kažu da bi Charles umjesto toga mogao nositi vojnu uniformu. Ali ako Sussexovi dođu, neće imati mogućnost da potencijalno nose svečane ogrtače. Prema Dunlop, Harry i Meghan neće nositi ogrtače ili krunu, koja se sastoji od ukrasa pričvršćenih na metalni prsten.

Princ Charles, princeza Anne i princ Andrew
Profimedia 

Rekla je za Mirror: 'U našim promijenjenim vremenima s ocem-kraljem koji želi oba svoja sina uz sebe, očekujte vidjeti Harryja tamo, ali bez krune i ogrtača.

Isto tako, ako Meghan prisustvuje, svi ukrasi na krunidbi bit će potpuno njezine. Očekujte da će vrlo malo njih stajati na ceremoniji za vojvotkinju od Sussexa.'

Oni će biti u vrlo različitoj odjeći od princa i princeze od Walesa, koji su budući kralj i kraljica, i ostalih članova kraljevske obitelji.

'Nasuprot tome, povijest sugerira da će se zaposleni članovi kraljevske obitelji istaknuti', objasnila je Tessa.

Kralj Charles, Camilla Parker Bowles, Kate Middleton i princ William
Profimedia 

'1953. godine kraljičina sestra princeza Margaret imala je vlastitu krunidbenu haljinu koju je dizajnirao Norman Hartnell, izvezenu ružama i tratinčicama i ukrašenu zadivljujućom Cartier tijarom.'

'Ona je putovala u opatiju s kraljicom majkom i sjedile su u loži s pogledom na zbivanja s četverogodišnjim princom Charlesom zgnječenim između njih.'

'Vjerojatan je sličan scenarij za princezu od Walesa i njezino troje djece - William i njegovi potomci sljedeći su u redu za prijestolje, a krunidbe namjerno naglašavaju redoslijed prvenstva i nasljeđivanja.

Članovi kraljevske obitelji se ne grle
Profimedia 

Sviđalo se to nama ili ne, ova svečana svečanost je o kraljevskoj hijerarhiji. Vizualne poruke kroz kostim i kočiju podsjetit će nas tko su budući kralj i kraljica (sviđalo se to Sussexima ili ne!).'

U galeriji pogledajte više fotografija britanske kraljevske obitelji.

Profimedia Zavađena kraljevska obitelj