Krunidba kralja Charlesa III. održat će se 6. svibnja, a dok se cijela Velika Britanija priprema za ovaj važan događaj i nagađa se hoće li princ Harry i njegova supruga Meghan Markle doći, stižu razne pojedinosti o svečanosti.

Bez krvavog dijamanta

Već je poznato da će ceremonija krunidbe biti skraćena za najmanje jedan sat zbog modernizacije. Odlučeno je i da kraljica supruga Camilla Parker Bowles neće nositi kontroverzni dijamant Koh-i-Noor nakon što je Indija upozorila da bi to vratilo bolna sjećanja na britanski kolonijalizam.

Kruna kraljice majke
Profimedia 

Buckinghamska palača se odlučila protiv njegove upotrebe na krunidbi u pokušaju da izbjegne diplomatski spor s Indijom. Indija tvrdi da je zakoniti vlasnik dijamanta od 105 karata, koji je korišten za krunidbu Kraljice Majke, odnosno nalazi se u njezinoj kruni. 

Iako je kultni komad od srebra, zlata, dijamanata i bisera napravljen za Georgea IV. 1820. i nosio ga je godinu dana kasnije na krunidbi, od tada su ga nosile samo ženske članice obitelji.


Nosit će krunu kraljice Marije

Isto tako, Camilla će nositi krunu kraljice Marije koja je prerađena za nju umjesto da kraljica supruga dobije novu krunu kao što tradicija nalaže.

Kraljica Camilla i kralj Charles su u braku od 2005. godine
Profimedia 

Odustat će od žezla zbog princa Williama?

Kako prenosi Daily Mail, Camilla će vjerojatno odustati od svog tradicionalnog žezla od slonovače na krunidbi svog supruga u pokušaju da umiri princa Williama koji 'voli slonove'.

Magazin Private Eye tvrdi da će izostanak žezla od slonovače koji je nosila svaka kraljica supruga od 1685. godine biti itekako uočljiv. A što je još više zapanjujuće, veto na njegovo korištenje navodno dolazi od 'princa Williama koji voli slonove', prenosi časopis.

Žezlo
Profimedia 

Novi princ od Walesa uporan je i glasan kritičar suvremene trgovine slonovačom, posebno ubijanja ugroženih vrsta od strane krivolovaca u potrazi za gotovinom i onih koji od toga profitiraju.

No čak i oni koji podržavaju ovu divnu kampanju mogu se zapitati zašto bi ona trebalo onemogućiti upotrebu žezla napravljenog prije više od 330 godina, kraljevskog artefakta koji je daleko od opasnosti da bude prodan radi zarade. Smješten je na sigurno u londonskoj kuli.

Princ William u posjetu Poljskoj
Profimedia 

Dizajnirao ga je kraljevski zlatar Sir Robert Vyner za za Mariju Modensku, suprugu engleskog kralja Jamesa II. Žezlo se sastoji od tri dijela slonovače i dugačko je skoro jedan metar, a na njegovom vrhu se nalazi golub koji predstavlja Svetog Duha.

Glasnogovornik Buckinghamske palače opisao je izvješće časopisa kao 'netočno', ali je odbio biti konkretniji.