Princ Harry (38) stigao je prošlog tjedna u London zbog ročišta protiv izdavača britanskih novina Daily Mail jer su mu navodno prisluškivali telefon i na druge načine kršili njegovu privatnost.

Mnoge je iznenadilo njegovo dobro raspoloženje tijekom posjeta, ali i još jedan detalj. Naime, kako piše The Telegraph, princ je tijekom boravka u britanskoj prijestolnici bio smješten u vili Frogmore Cottage koju je njemu i supruzi Meghan Markle nedavno oduzeo njegov otac, kralj Charles III.

Princ Harry na Visokom sudu u Londonu
Profimedia 

Harry nije komentirao ovu informaciju kao ni kraljevska obitelj, a ne zna se je li dobio dopuštenje za svoj potez. Ipak, poznato je kako je Charles krenuo s kažnjavanjem supružnika u siječnju nakon objave sinovih memoara 'Rezerva'. Odredio je da par mora napustiti Frogmore Cottage i poklonio vilu svom skandaloznom bratu, princu Andrewu.

Javnost je šokirala ovakva odluka budući da su Harry i Meghan dobili vilu na dar od kraljice Elizabete II. nakon njihovog vjenčanja 2018. godine.

Inače, princ je prošlog tjedna svjedočio na Visokom sudu u Londonu. Fotografi su ga snimili i bio je odlično raspoložen. Vojvoda od Sussexa u svom iskazu ponovio je izjavu koju je istaknuo i u svojim memoarima 'Rezerva'. Naime, rekao je da ga je kraljevska obitelj prisilila da se drži pravila 'nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj' pri odnosu s medijima, iako su on i supruga Meghan Markle stalno trpjeli napade.

Princ Harry
Profimedia 

'Nakon smrti majke 1997. godine kada mi je bilo 12 godina, morao sam trpjeti pritisak medija s kojima sam otad imao zategnut odnos. Pri tome sam pridržavao obiteljskog pravila od kojeg se nije smjelo odstupati', istaknuo je princ.

Otkrio je i što se dogodilo kada je počeo izlaziti s Meghan.

'Bilo mi je jako teško suzdržati se od obraćanja medijima nakon što su krenule brojne optužbe, maltretiranja, napadi i rasistički tekstovi o Meghan', priznao je Harry. Tvrdi da se sve pogoršalo kada je njegova supruga zatrudnjela i nosila njihovo prvo dijete, sina Archieja kojeg je rodila 6. svibnja 2019.

Također je istaknuo da ima dokaze da je njegov mobitel hakiran 2018. godine. 'Institucija je bez ikakve sumnje od mene tajila informacije o tome da je moj mobitel hakirao News Group Newspapers (NGN). Nije pretjerano reći da je sve otišlo nizbrdo kada sam se odlučio preseliti iz Ujedinjenog Kraljevstva 2020. godine', ispričao je princ.

Princ Harry, Meghan Markle, Camilla Parker Bowles i kralj Charles
Profimedia 

 NGN je medijska tvrtka Ruperta Murdocha koja izdaje tabloid The Sun.

'Postojao je sporazum između Institucije i NGN-a da se nećemo angažirati pa čak ni raspravljati, o mogućnosti podizanja tužbi protiv NGN-a dok se ne završi parnica protiv njega u vezi s hakiranjem telefona. Institucija je jasno dala do znanja da ne moramo znati ništa o hakiranju telefona i bilo mi je jasno da kraljevska obitelj nije sjedila na mjestu za svjedoke jer bi to moglo 'otvoriti Pandorinu kutiju'. Institucija mi je bez sumnje dugo vremena skrivala informacije o hakiranju telefona NGN-a i to je postalo jasno tek posljednjih godina kada sam svoju tužbu tražio različitim pravnim savjetima i zastupanjem', otkrio je Harry.

Murdoch se 2011. našao u središtu skandala radi prisluškivanja telefona poznatih osoba, političara i čak jedne ubijene djevojke, a ovo suđenje će ponovno vratiti fokus na medijskog magnata koji posjeduje kompaniju News Corp. To je jedan od najvećih svjetskih medijskih koncerna koji ima oko 800 tvrtki u više od 50 zemalja.

'Ovu tužbu ne podižem samo zbog sebe jer tko zna koliko je još članova obitelji praćeno na ovaj način. Dokazi koje sam vidio ukazuju na to da su ANL-ovi novinari kriminalci koji zbog statusa novinara imaju posebne moći. Britanska javnost zaslužuje znati sve o ovakvom zataškavanju, a ja osjećam da je moja odgovornost da to učinim', istaknuo je princ.

Uz Harryja među osobama koje tuže Associated Newspapers su pjevač Elton John i njegov suprug, redatelj David Furnish te glumice Elizabeth Hurley i Sadie Frost.