Princ Harry (38) i Meghan Markle (41) ne žele nimalo olakšati kraljevskoj obitelji, čak ni sada dok traju pripreme za događaj koji neki nazivaju najvažnijim u 21. stoljeću - krunidbu kralja Charlesa III.

Naime, par još nije odgovorio dolazi li na ceremoniju, iako je to trebao učiniti do ponedjeljka, 3. travnja. Kako je ispričao izvor za Daily Mail, osoblju još nije rečeno jesu li Meghan i Harry prihvatili poziv unatoč tome što je do krunidbe ostalo samo mjesec dana.

Princ Harry i Meghan Markle
Profimedia 

Neizvjesnost stvara probleme i za organizatore koji pokušavaju finalizirati neke detalje kao što su raspored sjedenja, automobili i zaštitari za VIP osobe koje će doći na ceremoniju 6. svibnja.

Ako odluče prisustvovati krundibi, poznato je da vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ne smiju stajati na balkonu Buckinghamske palače pokraj kralja i kraljice jer više ne izvršavaju dužnosti članova kraljevske obitelji. Charlesu i Camilli će se pridružiti nekoliko ljudi koji pokazuju 'otkucaje srca i budućnost njegove obitelji' i koji su svoje živote posvetili javnoj službi.

Kralj Charles III. i kraljica Camilla na dvoru
Profimedia 

Charles i Camilla stići će u Buckinghamsku palaču iz Westminsterske opatije u autobusu Gold Statea. Iz Buckinghamske palače odbili su komentirati neodgovaranje para hoće li doći na krunidbu, a izvor za Daily Mail rekao da je malo vjerojatno da je tako strog rok za članove obitelji da odgovore. 

'Sve je još uvijek u zraku i ostalo je još samo mjesec dana', rekao je drugi izvor. Organizatorima je samo rečeno da se 'nadaju da bi se to uskoro moglo riješiti', a međuvremenu se pokušava finalizirati planove za oko 2000 gostiju od kojih su mnogi međunarodni čelnici država i VIP osobe.

Inače, iz Buckinghamske palače su objavili pozivnice za svečanost. Piše da će ceremonija biti u Westminsterskoj opatiji te će u nekoliko sljedećih dana pozivnicu primiti više od dvije tisuće ljudi. Dizajn je osmislio Andrew Jamieson, heraldički umjetnik i iluminator rukopisa čiji su radovi nadahnuti viteškim temama iz arturijanske legende - prikazuje Zelenog čovjeka, drevnu figuru iz britanskog folklora, simbol proljeća i ponovnog rođenja, kako bi proslavio novu vladavinu.

Osim što su iz Buckinghamske palače pokazali pozivnicu, objavili su i novu fotografiju kralja Charlesa i Camille koju se oslovljava kao kraljicu, a ne kraljicu suprugu jer im se tako čini prikladnije.

'Dok se odbrojavanje do krunidbe nastavlja, objavljena je nova fotografija kralja i kraljice, snimljena prošlog mjeseca u plavoj sobi za crtanje u Buckinghamskoj palači', napisali su na služenom Instagram proflu. Na fotografiji se par grli i ima velike osmijehe na licu.

'Imalo je smisla nazivati ​​Njezino Veličanstvo kraljicom suprugom u prvim mjesecima vladavine Njegovog Veličanstva, kako bi se razlikovalo od Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II.', rekao je izvor. I na pozivnicama se može vidjeti kako se Camillu naziva samo kraljicom.

Portret kralja Charlesa III.
Profimedia 

Objavljen je i prvi službeni portret kralja Charlesa koji je napravio umjetnik Alastair Barford. Pozirao je u plavom odijelu, a imao je i narukvicu koju mu je darovao Domingo Peas, vođa naroda Achuar u Ekvadoru.

Barford je rekao da portret prikazuje Charlesovu toplinu i empatiju. 'Želio sam da se više radi o muškarcu, a manje o ulozi, pa sam pokušavao uhvatiti nešto od topline i empatije koje sam vidio u njegovim interakcijama s ljudima dok sam bio u Buckinghamskoj palači. Osjećao sam da postoji neka vrsta osjetljivosti', objasnio je.

Iz Vlade su htjeli Charlesov portrat dati svakoj službenoj ustanovi u koje se ubrajaju škole, sudovi i policijske postaje što je naišlo na kritike dijela javnosti koji su istaknuli da je to nepotrebna rastrošnost u ovom teškom razdoblju. Naime, za to je potrebno uložiti osam milijuna funti koje je u vremenu kada se zaziva velika štednja, za mnoge licemjerno.