Kralj Charles III. (74) uskoro, 6. svibnja će doživjeti najvažniji dan u svom životu, a dotad se analiziraju mnogi detalji njegovog života. 

Jedan od njih je njegovo bogatstvo. Kako piše The Sunday Times, Charles ima imovinu vrijednu 600 milijuna funti (680 milijuna eura). Kralj je tako uspio premašiti bogatstvo svoje pokojne majke, kraljice Elizabete II. Ona je prema računici The Sunday Timesa imala imovinu vrijednu 370 milijuna funti. Charles se može pohvaliti i da je nadmašio pjevača Eltona Johna i umirovljenog nogometaša Davida Beckhama. 

Kralj Charles III. i kraljica Camilla
Profimedia 

Kada je riječ o izračunu kraljevog bogatstva, tu se uzima u obzir niz faktora. Charles posjeduje dva privatna kraljevska imanja koja su poznata kao vojvodstva te mu pripadaju imanje Sandringham i dvorac Balmoral. Kako piše The Sunday Times, kralj se brine o vojvodstvu Lancaster dok je dužnost prijestolonasljednika, princa Williama da vodi brigu o vojvodstvu Cornwall.

Charles je dobio vojvodstvo Cornwall pod svoju kontrolu kada je imao 21 godinu, odnosno 1969. godine, a nakon što je preminula kraljica Elizabeta, naslijedio ga je princ William. Kralj se pokazao kao dobar vlasnik Cornwalla i stariji sin bi zasigurno trebao od njega potražiti savjete. Naime, kako piše The Sunday Times, uspio je povećati godišnju zaradu za 42.6 posto, odnosno na 25.4 milijuna funti između 2011. i 2022.

Kralj Charles III.
Profimedia 

U tom razdoblju se bogatstvo vojvodstva povećalo na 1.04 milijardi funti što je porast od skoro 50 posto. Najviše je tomu pridonijelo 'iznajmljivanje komercijalnih nekretnina' u drugim područjima Engleske čime je zaradio 17.6 milijuna funti. 

Charles je u razdoblju od 2012. do 2022. zaradio 212.7 milijuna funti i odlučio je platiti porez na dohodak za taj iznos, iako nije bio obvezan to učiniti. Njegov bivši savjetnik je otkrio za The Sunday Times da je kralj kroz godine postao 'lukav u skrivanju novca dobivenog od vojvodstva' nakon što je prošao skupi razvod od pokojne princeze Diane. Navodno je Lady Di dobila 22.5 milijuna dolara i svake godine je za održavanje svojih ureda primala 600.000 dolara. 

Veliki udio u kraljevom bogatstvu čine upravo ranije spomenuto imanje Sandringham čija je vrijednost 245 milijuna funti dok se dvorac Balmoral procjenjuje na 210 milijuna funti. Sandringham donosi Charlesu dobit i zbog turizma jer u ponudi ima safari ture i posjeduje tvrtku za sok od jabuke Sandringham Apple Juice.

Imanje Sandringham
Profimedia 

Imanje i dvorac, svoju najvrjedniju imovinu kralj je naslijedio od majke Elizabete nakon njezine smrti. Nije bio prisiljen ni platiti porez na nasljedstvo zbog izuzeća koje je uveo bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva John Major 1993. godine. 

Mnogi ne znaju da Charles u svom vlasništvu ima i brend hrane i proizvoda naziva Duchy Originals koji je predstavio javnosti 1990. Usto se može pohvaliti da je to najveći brend organske hrane i pića u Ujedinjenom Kraljevstvu

The Sunday Times ističe da je kralj poznat i po svojoj štedljivosti unatoč silnom bogatstvu. Naime, vodi puno računa o okolišu i 'reciklira' svoju odjeću pa ga možemo vidjeti više puta u istim odjevnim kombinacijama dok izvršava svoje kraljevske obveze. 

Kralj Charles III. ima svoj brend hrane Duchy Originals
Profimedia 

'Ja sam jedan od onih ljudi koji mrze bacati bilo što. Stoga bih radije dao da se održavaju, čak i zakrpaju ako je potrebno, nego da ih bacim', ispričao je Charles za magazin Vogue 2020. godine. 

Inače, kralj je smrću svoje majke, kraljice Elizabete naslijedio oko 22 milijarde dolara vrijedne nekretnine koje pripadaju kraljevskoj riznici. Na tom popisu su Buckinghamska palača i palača Kensington. Pripada mu i 15 milijardi funti vrijedno materijalno nasljeđe koje nije na prodaju.

Kralj je otkad je preuzeo tron uveo i mjere štednje u kraljevsku obitelj. Smanjio je broj aktivnih članova i naknade, a odlučio je imati i skromniju i kraću krunidbu od svoje majke.