Pripremaju se posljednji detalji za krunidbu kralja Charlesa III. (74) koja će se održati 6. svibnja, a poznato je i da će doći njegov odbjegli sin, princ Harry.

Dok se priča o odnosu kralja, ali i njegovog starijeg sina Williama s Harryjem, postoje još neke stvari koje bi mogle ugroziti ceremoniju. Naime, kako pišu britanski mediji, ekološki prosvjednici nagovijestili su izazivanje kaosa na dan kada će Charles biti okrunjen nakon što su na društvenim mrežama lajkali kartu rute monarhove procesije.

Aktivistička skupina Just Stop Oil želi da se britanska vlada obveže na zaustavljanje novih licenci i proizvodnje fosilnih goriva, a ranije ovog tjedna stvorila je kaos kada je aktivist posuo prah po stolu na Svjetskom prvenstvu u snookeru. Sada su pak prosvjednici objavili zagonetnu poruku o organiziranju njihovog događanja 6. svibnja.

Grupi se svidjela objava Twitter profila koji je podijelio novosti o krunidbi kralja Charlesa, a onda su pozvali  svoje istomišljenike 'da učine nešto smiješno već jednom i da učine svoju državu ponosnom'.

Članica Just Stop Oil Anna Holland odbila je isključiti mogućnost ometanja Charlesove krunidbe kada su je upitali o tome iz britanskog GB Newsa. Zanimlo ih je postoje li planovi koji se poklapaju s povijesnom ceremonijom. 'Ne mogu odgovoriti na to, žao mi je', kratko je rekla.

Charles će biti okrunjen u Westminsterskoj opatiji, a onda će se uputiti do Buckinghamske palače. No nije skupina Just Stop Oil jedina koja bi mogla uništiti najvažniji događaj u životu kralja. Naime, anti-monarhistička skupina Republic planira prosvjed upravo 6. svibnja.

Dali su naslutiti kako će biti raspoređeni na početku i kraju rute. Oko tisuću prosvjednika, koji će imati transparente s natpisom 'nije moj kralj', nalazit će se na kod Westminsterske opatije i Buckinghamske palače.

'Želimo biti sigurni da imamo što više ljudi kad Charles prođe, što pretpostavljamo da će biti između 10 i 10.30. Radi se o isticanju, davanju vrlo hrabre izjave da postoji republikanski pokret i da mi nismo nacija rojalista. Imamo megafone i pojačalo s mikrofonom. Trebali bismo biti nezaobilazni', rekao je vođa skupine Graham Smith.