Princ Harry doživjet će poniženje na krunidbi nakon što je posljednjih mjeseci napadao svoju obitelj u dokumentarnoj seriji 'Harry i Meghan' i memoarima 'Rezerva'.

Kako je za The Sun otkrio izvor, princ će sjediti 10 redova iza ostalih starijih članova kraljevske obitelji na očevoj krunidbi prije nego što žurno ode. Bivši kraljevski batler Paul Burrell kaže da će Harry možda imati malo vremena za razgovor s kraljem ili svojim bratom, princem Williamom tijekom svog posjeta sljedećeg mjeseca.

Kralj Charles, Meghan Markle, princ Harry i princ William
Profimedia 

Istaknuo je kako nema šanse za pomirbu, a unatoč prividu prijezira položaj princa Harry mogao bi mu biti od pomoći pri brzom izlasku s krunidbe. 'Ne želi provoditi puno vremena s njima', ispričao je.

'Ne postoji šansa za pomirbu uskoro, bojim se. Mislim da će dobiti jako leden doček od obitelji. Dolazi na krunidbu samo zato jer to želi njegov otac', dodao je batler.

Ističe da je kralj Charles III. oduševljen što će oba njegova sina biti prisutna na krunidbi 6. svibnja. Harry će biti sam jer njegova supruga Meghan Markle ne dolazi. 

Inače, dok se priča o odnosu kralja, ali i njegovog starijeg sina Williama s Harryjem, postoje još neke stvari koje bi mogle ugroziti ceremoniju. Naime, kako pišu britanski mediji, ekološki prosvjednici nagovijestili su izazivanje kaosa na dan kada će Charles biti okrunjen nakon što su na društvenim mrežama lajkali kartu rute monarhove procesije.

Kralj Charles III. i kraljica Camilla na dvoru
Profimedia 

Aktivistička skupina Just Stop Oil želi da se britanska vlada obveže na zaustavljanje novih licenci i proizvodnje fosilnih goriva, a ranije ovog tjedna stvorila je kaos kada je aktivist posuo prah po stolu na Svjetskom prvenstvu u snookeru. Sada su pak prosvjednici objavili zagonetnu poruku o organiziranju njihovog događanja 6. svibnja.

Grupi se svidjela objava Twitter profila koji je podijelio novosti o krunidbi kralja Charlesa, a onda su pozvali svoje istomišljenike 'da učine nešto smiješno već jednom i da učine svoju državu ponosnom'.

Članica Just Stop Oil Anna Holland odbila je isključiti mogućnost ometanja Charlesove krunidbe kada su je upitali o tome iz britanskog GB Newsa. Zanimlo ih je postoje li planovi koji se poklapaju s povijesnom ceremonijom. 'Ne mogu odgovoriti na to, žao mi je', kratko je rekla.

Charles će biti okrunjen u Westminsterskoj opatiji, a onda će se uputiti do Buckinghamske palače. No nije skupina Just Stop Oil jedina koja bi mogla uništiti najvažniji događaj u životu kralja. Naime, anti-monarhistička skupina Republic planira prosvjed upravo 6. svibnja.

Dali su naslutiti kako će biti raspoređeni na početku i kraju rute. Oko tisuću prosvjednika, koji će imati transparente s natpisom 'nije moj kralj', nalazit će se na kod Westminsterske opatije i Buckinghamske palače.

'Želimo biti sigurni da imamo što više ljudi kad Charles prođe, što pretpostavljamo da će biti između 10 i 10.30. Radi se o isticanju, davanju vrlo hrabre izjave da postoji republikanski pokret i da mi nismo nacija rojalista. Imamo megafone i pojačalo s mikrofonom. Trebali bismo biti nezaobilazni', rekao je vođa skupine Graham Smith.