Michael J. Fox (61) više od 30 godina se bori s Parkinsonovom bolesti, a u posljednje vrijeme mu zdravstveno stanje pogoršalo pa se kreće uz pomoć invalidskih kolica.

Zvijezda filmskog serijala 'Povratak u budućnost' dao je intervju za emisiju CBS-ovu emisiju 'Sunday Morning' i priznao koliko mu je teško. 'Neću dočekati 80. godinu', rekao je glumac, kako se može vidjeti u najavi emisije.

'Da, smrt kuca na vrata. Neću lagati. Postaje teško, postaje sve teže. Svaki dan je sve teže', ispričao je Michael novinarki Jane Pauley. Potom je otkrio da je imao operaciju uklanjanja benignog tumora na kralježnici, no zahvat mu je 'poremetio' hodanje pa je počeo 'lomiti' i druge dijelove tijela, uključujući ruku, lakat, lice i šaku.

Objasnio je kako je 'veliki ubojica' Parkinsonove bolesti padanje, a mogu biti i problemi sa žvakanjem hrane i upala pluća. 'Ne umire se od Parkinsonove bolesti. Umire se s Parkinsonovom bolešću. Tako, da, razmišljao sam o smrtnosti ove bolesti', ispričao je Fox kojemu se mnogi dive jer se dugo bori s teškom bolesti i uvijek se trudio biti optimističan. 

Michaelu su liječnici postavili dijagnozu kada je imao 29 godina i tada je pokrenuo fondaciju, radio na filmskim i televizijskim projektima te je bio posvećen obitelji.

Glumac je uvijek nalazio snagu i u svojoj supruzi, kolegiciTracy Pollan (62) kojom se oženio 1988. te imaju blizanke Aquinnah i Schuyler (27) i kćer Esme (21) te sina Sama (33).

Michael J. Fox na plaži u invalidskim kolicima
Profimedia 

'Tracy i djeca su nevjerojatni. Znam da zvuči dosadno, zvuči kao bajka, ali u braku smo 30 i nešto godina, tako da smo očito nešto dobro otkrili', rekao je Fox.

Michael je upoznao Tracy 1985. kada je angažirana kao njegova djevojka u hit sitcomu 'Family Ties'. U to vrijeme je Pollan bila u dugogodišnjoj vezi s Kevinom Baconom.

'Vjerojatno ćemo se vjenčati, ali osjećam se kao da smo još djeca, a brak je tako odrasla stvar. Strašno sam zaljubljena', govorila je tada glumica o vezi s Kevinom.

Michael J. Fox i Tracy Pollan imaju četvero djece
Profimedia 

Michael je imao dugogodišnju djevojku Nancy McKeon, a kasnije se šuškalo da ljubi Courteney Cox. Ipak, uskoro je započeo vezu s Tracy s kojom je nakon serije snimao i film 'Bright Lights, Big City'.

Zaprosio ju je 26. prosinca 1987., nakon sedam zajedničkih mjeseci.

'Nisam zapravio bio zabrinut da će me odbiti. Najteži dio je bio odlučiti kada ćemo se vjenčati i kako da nitko ne zna za to', ispričao je Fox koji je kroz godine skupio više od 1.5 milijardi dolara za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Riječ je o bolesti poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstancije dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta.