Dok cijeli svijet prati dramu između zavađenih prinčeva, Harryja i Williama, u pozadini raste nova generacija kraljevske obitelji, s jedne strane prinčevi George i Louis sa svojom sestricom princezom Charlotte, a s druge strane njihovi bratić i sestrična, princ Archie i princeza Lilibet.

Najviše pozornosti dobiva Williamov najstariji sin, princ George, budući kralj Velike Britanije, a njegovi brat i sestra rastu u njegovoj sjeni. Kako je to rasti u sjeni prijestolonasljednika dobro je poznato njihovom stricu princu Harryju koji je o teretu odrastanja uz starijeg brata koji se sprema postati budući kralj opširno pisao u svojim memoarima pod nazivom ‘Spare’ odnosno ‘Rezerva’.

Princ Harry nije podnosio obitelj Kate Middleton
Mark Cuthbert / PA Images / Profimedia 

Harry je u knjizi priznao da je odrastao znajući da je tu ako treba donirati organ svom bratu. Objasnio je da je od malih nogu imao potpuno jasnu ideju da je došao na svijet za slučaj da se nešto dogodi Williamu, te da je kroz život taj osjećaj samo jačao.

Ovu priču potkrijepio je anegdotom iz razdoblja kada je imao 20 godina, a do njega je došlo ono što je Charles rekao svojoj pokojnoj supruzi Diani, baš na dan kada se rodio.

'Predivno! Već si mi dala nasljednika i rezervu. Obavio sam svoj posao', navodno je rekao Charles.

Koliko je to mladog princa dirnulo jasno je već i po upečatljivom nazivu njegove knjige, a otvoreno je progovorio i o tome da se brine da će njegovi nećaci, princeza Charlotte i princ Louis, doživjeti njegovu sudbinu.

Tajni kod princa Harryja i princa Williama
Ian Volger/ WPA Pool/ Shutterstock Editorial/ Profimedia 

Zbog svega se Harry navodno obratio Williamu i izrazio zabrinutost za, kako kaže, 'preostale rezerve', misleći na malene Charlotte i Louisa. Na to je William svom bratu jasno dao do znanja da 'djeca nisu njegova odgovornost'. 'Iako smo William i ja razgovarali o tome jednom ili dvaput, a on mi je jasno dao do znanja da njegova djeca nisu moja odgovornost, i dalje osjećam odgovornost da kažem što mislim', rekao je Harry za britanski The Telegraph, a zatim 'predvidio' strašnu budućnost.

'Od njegovo troje djece barem će jedno završiti kao ja, kao rezerva. I to boli, to me brine', istaknuo je.

Princ William i Kate Middleton s obitelji
Profimedia 

Ovih dana, britanski mediji prenijeli su upozorenje stručnjakinje za kraljevsku obitelj i bivše biografkinje princa Harryja Angele Levine koja tvrdi da bi William i Kate svog najstarijeg sina trebali držati podalje od strica Harryja kako ne bi krenuo njegovim stopama.

'Kate i William su tu da mu pomognu, ali moraju ga držati podalje od Harryjeva negativnog utjecaja', rekla je o 10-godišnjem Georgeu koji je trenutno drugi u nasljednoj liniji za britansko prijestolje.

'George nema disfunkcionalnu obitelj u kakvoj su odrastali William i Harry dok su odrastali stoga bi mu trebalo biti lakše', istaknula je.

Komentirao je to i stručnjak za kraljevsku obitelj, Christopher Andersen, koji je istaknuo da kraljevska obitelj dobro pazi na odnose među svojim najmlađim članovima.

Princ George i princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Oni moraju misliti na Georgeove osjećaje prema svom bratu i sestri. Na Georgeu je veliki pritisak. On ima brata i sestru koji mu mogu pomoći, koji mogu olakšati taj pritisak i pomoći mu nositi taj teret’, rekao je on za US Weekly.

Andersen, koji je autor knjige ‘The King: The Life of King Charles III’, istaknuo je da na isti način ‘oni se ne žele osjećati zapostavljenima. Oni ne žele biti nevidljivi u njegovoj sjeni’.

Prema njemu, Kate i William su itekako svjesni da je Harry bio povrijeđen svojim statusom reserve i ne žele da se povijest ponovi s njihovom djecom.

‘Kraljevska obitelj ne želi da još jedno dijete napiše knjigu, novu verziju ‘Rezerve’. Očito, Harry je bio jako povrijeđen time što je bio u bratovoj sjeni. Mislim da su toga svjesni’, istaknuo je Andersen.

Princeza Charlotte, princ George i princ Louis na kraljevskoj paradi
London News Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Dodao je da je ‘obiteljska dinamika’ između Georgea i njegovih brata i sestre ‘puno zdravija nego što je to uobičajeno u kraljevskoj obitelji’.

George ima roditelje koji ga vole i koji paze na njega i djecu’, kaže autor i objašnjava da se to uvelike razlikuje od situacije u kojoj su odrasli Harry i William.

Pritisak koji je bio na Harryju i Williamu nastao je iz dinamike u njihovoj obitelji, od činjenice da je Diana bila jako nesretna i da je Charles bio zaljubljen u nekog drugog', zaključio je.

Više obiteljskih fotografija princa Williama i princa Harryja pogledajte u galeriji: 

Profimedia Posvađana braća Harry i William s obiteljima