Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IN MEMORIAM ŽARKO LAUŠEVIĆ: Napustio nas je jedan od velikana regionalne kinematografije

Autor promo

Osim što nas je osvajao svojim neizmjernim talentom, za Žarkom Lauševićem patile su i brojne pripadnice ljepšeg spola.

 Hero.png Izvor: Press

Vijest da nas je napustio Žarko Laušević šokirala je i ražalostila kako glumačku zajednicu tako i pripadnike šire javnosti. Otkako je započeo karijeru 80-ih godina prošlog stoljeća, osvajao je svojim talentom i nevjerojatnim smislom za glumu. Po završetku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu postao je član Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Veliku popularnost stekao je ulogom u seriji 'Sivi dom' iz 1984., a potom su uslijedile uloge u filmovima kojima je zapečatio zvjezdani status. 'Šmeker', 'Braća po materi', 'Bolje od bekstva', 'Jagode u grlu', 'Oficir s ružom' samo su neki od klasika po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti.

Osim kao filmski, bio je izrazito cijenjen i kao kazališni glumac. Na daskama koje život znače glumio je kao član već spomenutog Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Njegov talent cijenila je i kritika pa je tako osvojio niz nagrada, od kojih se ističu Zlatna arena u Puli za glavnu mušku ulogu u filmu 'Oficir s ružom', Grand teatar i Zoran Radmilović za ulogu u predstavi 'Kanjoš Macedonović', nagradu Gran pri Naisa Filmskih susreta u Nišu i brojne druge.

Uz to što je bio vrhunski glumac, bio je i cijenjeni autor, a život mu je ovjekovječen u filmu 'Lauš'. U svoje tri knjige na potresan je način pisao o svom životu i događaju koji ga je obilježio.

Život Žarka Lauševića, osim uspješne glumačke karijere, obilježila je i strašna tragedija o kojoj se nije libio govoriti. Zadnjeg dana srpnja 1993. Lauševića su u Podgorici napala trojica muškaraca. Dvojicu mladića je nažalost ubio, a trećeg ranio. Prvotno je osuđen na 13 godina zatvora, ali je Savezni sud 1998. godine presudu ukinuo i oslobodio ga nakon odslužene 4,5 godine. Poslije toga živio je u SAD-u gdje je ponovno osuđen, ali ga je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić oslobodio. O svom iskustvu pisao je u knjizi 'Godina prođe, dan nikada'.

No ove tragedije nisu uspjele zaustaviti njegov glumački talent, pa je karijeru nastavio i dalje. Posljednjih godina mogli smo ga gledati u odličnim serijama 'Senke nad Balkanom', 'Kalkanski krugovi' i brojnim hvaljenim filmovima. Profesionalac kakav je bio, Laušević je unatoč dijagnozi raka imao želju nastaviti snimati. Bolest je nažalost bila jača.

Od Žarka Lauševića oprostit će se i KLASIK i to na najbolji način, ciklusom njegovih filmova. Od četvrtka do nedjelje čekaju vas 'Bolje od bekstva' (16. 11., 21:40), 'Braća po materi' (17. 11., 21:35), 'Oficir s ružom' (18. 11., 21:35) i 'Jagode u grlu' (19. 11., 21:40).

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image