Kada smo došli na mjesto snimanja, cijeli lobi hotela Phoenix odzvanjao je njezinim zaraznim smijehom. Tako nas je i pozdravio nekadašnji seks-simbol, pjevačica, spisateljica, voditeljica te najpoznatija loto djevojka u bivšoj državi - Suzana Mančić. Prelijepa Beograđanka u Zagreb je došla u povodu dodjele Timelessa, nagrade za neprolaznu ljepotu i ženstvenost, a s njom je bila i 28-godišnja kći Natalija. Njihovu bliskost i humor nismo mogli ne zabilježiti, a ovom nasmijanom duu nedostajala je Suzanina starija kći Teodora. Ova poznata dama pričala nam je o svojim cura, fatalnosti, tajnama neprolazne ljepote, odnosu s muškarcima, suprugom Simeonom, uspomenama na Zagreb i željama koje još mora ispuniti.

Stigli ste u Zagreb, kako ste, kako živite?

Dobro je sve. Malo su me leđa boljela u posljednje vrijeme, ali prolazi.

Ne mogu ne primijetiti vaš optimizam, kao i fantastičan ten. Otkrijete nam u čemu je tajna?

Svašta kombiniram, od ručnih masaža, njege protiv starenja koja uključuje i malo bockanja do konstantne kućne njege.

Što uključuje kućna njega?

Čišćenje lica, isprobavanje raznih seruma. Imam priliku stalno nešto mijenjati jer od klijenata i sponzora dobivam silnu kozmetiku, nešto podijelim, a zadržim ono što mi se najviše sviđa. Vidim da koži godi promjena, ne možeš stalno koristiti isto. A sada ćete se smijati: barem jednom tjedno koristim riblju mast. Imam jako suhu kožu, a ta je mast bogata vitaminima A i D pa je nanosim od dekoltea do korijena kose. To koži najviše paše. Hidratacija, hijaluron, vitamini, sve je to lijepo, ali ovo je nešto posebno i jako povoljno. Suplemente pijem povremeno, uzimam vitamin C i kolagen, ali ponekad mi svega toga bude na vrh glave. Trebala bih cijeli dan razmišljati što ću kada popiti. Premda sam trenutačno opsjednuta povećanjem kvalitete kose pa pijem neke vitamine, a to zbilja iziskuje nevjerojatnu disciplinu. Nakon korone porastao mi je tlak, prije toga sam imala povišen kolesterol pa bih ujutro popila nešto za tlak, navečer za kolesterol, u međuvremenu nešto za imunitet... Trebala bih stalno o tome misliti. Zato mi često bude svega toga dosta, ali svi želimo izgledati lijepo. Onda si mislim: 'Pa ovo tijelo ima pravo ostarjeti', ali brzo se predomislim: 'A, ne Mančićka, svi imaju pravo ostarjeti, ali ne i ti.'

4676.jpg
Goran Čižmešija Šminka SEKA KOŽUL Frizura FABULA DE FORMA Zahvaljujemo hotelu Phoenix na ustupljenom prostoru

Što je sa šminkom, ne izlazite bez nje iz kuće i ili ipak da?

Divim se ženama koje su prirodno lijepe i sjajno izgledaju bez šminke. Sebe ne vidim tako. Volim kad sam našminkana. Ujutro se poslije redovite higijene i doručka malo našminkam, a to uključuje nanošenje laganog tekućeg pudera, korektor na podočnjake i blago rumenilo. Majka mi je govorila: 'Plavuša bez šminke je golo govno.'

Niste imali estetskih operacija?

Ne, doduše u mladosti sam korigirala nos, imala sam 22 godine. Iako mi ni prirodan nos nije bio loš. Završni udarac zadao mi je u tom trenutku naš najveću živući slikar Mića Popović, koji mi je rekao: 'Djevojko, vi izgledate kao grčka boginja.' A zna se da one imaju specifičan nos, ravan i pomalo špičast, što licu daje određenu strogoću, možda i neku ljepotu, ali je u tom trenu nisam vidjela. Kada sam to čula, bilo je: 'Odoh ja profesoru Cvejiću na operaciju.' I tako, ima dana kada sebi tepam: 'Mančić, super si', ali i kada mi nešto ne valja. No kada ljeti malo potamnim i naspavam se, stvarno se minimalno šminkam. Potpuno drugačije izgledam na moru, ali kad dođem u Beograd, koža mi posivi. I oči su mi drugačije. Kad to vidim, jednostavno se moram našminkati.

Spomenuli ste ljetovanje. Kuda se skitate?

Posljednje 23 godine ljetujem na poluotoku Pelion u Grčkoj. Muž mi je Grk. Sa sjeverne strane otoka su skijaški centri, a na jugu božanstvene plaže. Jako je šumovito, ima puno vode. Mitologija kaže da su na Pelionu živjeli kentauri i da se Ahil školovao kod posljednjeg kentaura. Grčkoj je Bog sve dao, ali i vam u Hrvatskoj, od planina, jezera, mora do otoka. Jako volim Jadran, pitomiji je. Egejsko more ima jednu divljinu, u kolovozu su stalno veliki valovi, pa su me prije dvije, tri godine spašavali iz mora nakon što me povukao jaki val. Izvukli su me u zadnji tren, bila sam skroz dezorijentirana. Onda se moj muž smilovao i napravio bazen. Inače sam dobra plivačica. Pomislila sam: 'Bože, zamisli da se udavim u plićaku?'

4992.jpg
Goran Čižmešija 

Da se vratimo u Zagreb. Koliko ga često posjećujete?

Na žalost, ne tako često. Ovdje imam divnu prijateljicu Darinku Lukaček, s njom se družim i u Beogradu i u Zagreb, koji sam posljednji put posjetila sa suprugom prije sedam, osam godina.

Veže li vas uz Zagreb nešto iz mladosti? Jeste li tu imali neku simpatiju?

U Jugoslaviji je bilo vrijeme moje najljepše mladosti, najvećih uspjeha u karijeri. Putovala sam po cijeloj zemlji. Kad smo se sada vozili prema Zagrebu, kćeri Nataliji rekla sam da sam nekada znala svako selo kroz koje smo prolazili jer nije bilo autoceste. Uz Zagreb me veže puno toga. Bilo je tu i ljubavi i simpatija, iskrenih prijateljstava i lijepe suradnje, recimo, s Ivanom Balićem Cobrom. Baš sam se raznježila kada je objavio svoju monografiju i iz Beograda pozvao nekoliko manekenki i mene. Nosila sam modele Rikarda Gumzeja, snimala naslovnice, u Saloonu sam imala promocije svojih ploča. Nekad sam pjevala. Snimala na televiziji Zagreb i novogodišnje i humoristične emisije s Reljom Bašićem, Helgom Vlahović. Nastupala u Lisinskom. I po moru i na otocima svašta smo snimali, pa Rovinj, Poreč. U počecima karijere bila sam prateći vokal Mikiju Jevremoviću, imao je velike turneje po cijeloj obali. Tako sam imala priliku sudjelovati na Splitskom festivalu, a ondje sam bila kad je Oliver pobijedio pjesmom 'Ća će mi Copacabana'. Možda nemam toliko godina koliko imam uspomena.

Sada ste u Zagrebu zbog jako lijepog povoda i priznanja te vrlo laskave titule...

Kući nosim statuu Timeless Beauty kojom se slavi i ženska snaga. Nikad službeno nisam bila ljepotica, niti se prijavila na neki izbor ljepote, ali, eto, doživjela sam da sam pojam neprolazne ljepote i ženstvenosti. Laska mom egu, pogotovo u ovim godinama, a taman sam otišla u mirovinu. Doduše, još nisam dobila prvu isplatu. Pojam ljepote po mome mišljenju svakako ima puno dublje značenje od samoga fizičkog izgleda.

4861.jpg
Goran Čižmešija 

Uz vašoj bogatoj karijeri, tijekom koje ste bili pjevačica, glumica, voditeljica, spisateljica i jako popularna loto djevojka, pratio vas je i imidž fatalne žene te seks-simbola.

Pa i jesam bila fatalna, a s druge strane i dobrica. Netko mi je rekao da imam blagorodnu narav. Bila sam fatalna i osvajala sam, ostavljala, ponekad sam i ja bila ostavljena... Svoju sam mladost opisala u knjigama, a takva više i ne postoji. Mislim na otvorenost, slobodu, ne mislim na seksualne slobode, nego na osjećaj. Da te nitko ne fotografira mobitelom pa, ne daj Bože, kompromitira. Danas se svakog može kompromitirati. Čudno je ovo vrijeme. Ako ćemo još o fatalnosti, u književnosti su zbog takvih žena padale glave, zbog mene nije ni jedna. Zapravo, bila sam fatalna, ali sam poštovala muškarce koji su ludovali za mnom. Voljela sam ih na neki način. Neke manje, neke više. Nije istina da možeš voljeti samo jednom. Ali nikad se ne bih vratila u mladost. Ona je puna neiskustva, nepotrebnih trzavica. Fokusiraš se na sitnice, planeš a da ne znaš zašto, nesretan si. A cijeli život učiš poštovati sebe. Na kraju, zadovoljna sam svojim životom, karijerom koja još tinja. Sto puta sam rekla da više ne želim raditi, ali nešto me opet vuče. Osam godina imala sam emisiju 'Suzanin izbor', a sad osjećam potrebu odmoriti se od napetosti i stalnog pritiska da nešto moram. Ne moram ništa, ali bih voljela raditi nešto što mi se sviđa. Napisala sam dvije autobiografske knjige, ali to nije bilo lako. Trebalo je napraviti izbor od onog što želim podijeliti, ali i sačuvati za sebe. Tako su nastale knjige 'Neukrotivo srce' i 'Kao da sam sanjala'. Želja mi je napisati i roman, što traži potpunu osamu i veliki rad. Možda uspijem, vidjet ćemo.

Rekli ste da ste zadovoljni sadašnjim izgledom. No jeste li ipak poželjeli napraviti nešto radikalnije?

Sto puta. Kad bih htjela napraviti lifting donjeg dijela lica, pojavila bi se neka nova neinvazivna metoda. Potom me moja doktorica Jana pozove da mi to nešto napravi i vidim da to funkcionira. S druge strane, ne mogu očekivati da cijeli život izgledam kao da mi je 40, 45 godina. Jedino bih se trebala više kretati.

5322.jpg
Goran Čižmešija 

Niste sportski tip?

Pa ne. Jedno sam vrijeme skijala pa sam shvatila da u sezoni skijanja imam najviše posla. Nije bilo dileme - trošiti pare ili ih zarađivati? Tako da sam vrlo mlada riješila egzistenciju. Jednom mi je mlađa kćer rekla: 'Mama, voljela bih biti kao ti. Imaš sposobnost stvoriti novac. I ispod zemlje ga možeš iskopati.' Ali to traži disciplinu cijeli život i nema kukanja.

Spomenuli ste mlađu kćer Nataliju koja je s vama došla u Zagreb, a imate i stariju Teodoru. Kakav odnos imate s kćerima?

Prisan! Više ih ne savjetujem. One su mlade žene, rade. I to mi je jako važno. Imaju svoj novac. Sutra se mogu udati za najbogatija čovjeka na svijet, ali one imaju svoje. I to im daje samopouzdanje i samopoštovanje. Nitko ne može trgovati tobom. Sama sam ih odgajala pa sam im morala biti i otac i majka. I popustiti i pritegnuti, i pohvaliti i kazniti. Biti s njima prijatelj, ali održati autoritet. Dokaz da sam uspjela je što zajedno ljetujemo. U vrijeme korone nas tri smo umirale od smijeha. Pitala sam ih: 'Djeco, nije vam dosadno s vašom majkom?' 'Ma kakvi dosadno', odgovorile bi. Dosta su otvorene prema meni i ja prema njima. Mislim da sam uspjela odgojiti dvije poštene i dobre osobe. To je teško i ako na tom polju nisi uspio, kao da ništa nisi napravio u životu. I da... Kad su bile male, znala sam im pretresti džepove, a to savjetujem svim roditeljima. Pustite one priče o bezrezervnoj ljubavi i povjerenju. To ne postoji u realnom svijetu.

5012.jpg
Goran Čižmešija 

Jesu li vam neke veze propale zbog jednosmjerne, bezrezervne ljubavi?

Ne. Od njihova oca razvela sam se kada su bile male. Moja mama živjela je s nama. Bila sam sigurna da mi je kuća na dobrim temeljima. Mogla sam si dopustiti izlete koji nisu ulazili u kuću. Međutim, prije 23 godine upoznala sam mog Grka i kako smo se zaljubili, odmah je poželio upoznati moju mamu i djecu. Nisam im lagala, isprva je bilo malo nerazumijevanja i straha, ali godinama se gradio fini, harmonični odnos koji uključuje i pokoju prepirku jer nije uvijek sve idealno, što je normalno i zdravu. Odavno sam shvatila da je istina moje najjače oružje i u obitelji i ljubavi. Jednostavno, jer loše lažem. A laž samo zatruje život.

Je li ljubav sa suprugom Simeonom Ocomokosom bila na prvi pogled?

Kod njega da, kod mene ne. On je savršen gospodin s finim manirima, jako obrazovan, vrijedan, požrtvovan otac dviju kćeri. Jako je sudjelovao i u odgoju mojih cura. Nekako sa strane, ali uvijek bi poentirao pravu stvar. Bez obzira na to što one imaju zdravog i živog oca i imaju normalan odnos. Ali nisu živjele s njim, nisu ni sa Simeonom, ali on je imao neki drugi pogled i odmak od njihove situacije. Da me čitatelji ne bi pogrešno shvatili.

Niste krili da vam je Teodora zadala glavobolje kada se udala za bogatog Amerikanca u Las Vegasu i poslije razvela?

Bilo mi je tragično što se starija kćer, iako sam i njoj i Nataliji spremila miraz, samo udala. I to u kapelici u Las Vegasu, uz pjevanje Elvisa Presleyja. Samo mi je poslala fotografije. Srušila mi se sva ta moja vizija - ode moje dijete. Na kraju je to ispala lijepa avantura i dio njezine mladosti. Tako da smo nas tri mali ženski internat. Svi mi projektiramo budućnost svoje djece, ali to nema veze s realnošću. U jednom trenutku moramo stisnuti srce i pustiti ih da odu, ali i da znaju da se imaju gdje vratiti.

5168.jpg
Goran Čižmešija 

Čime vas Simeon iznenadi? Kakav vam je životni stil?

Jako je vrijedan. Vrhunski je PR menadžer, povezuje ministarstva, vlade, investitore. Za Srbiju je svojedobno jako puno napravio. I dalje organizira Ekonomski forum u Beogradu, a posljednjih deset godina organizira i onaj u Delfima, gdje se okupe utjecajni političari i vrhunski intelektualci. Ima ured i u Beogradu, gdje smo se i upoznali preko zajedničkog prijatelja koji me je uvjeravao da ima muškarca za mene. U to ime organizirana je zajednička večera. Tada nisam pala na njega, bila sam naviknuta na balkanski tip muškarca, a Simeon je bio kavalir, suzdržan, pametan, duhovit. Nikad mi s njim nije dosadno. Često putujemo, posjećujemo glazbene festivale od Salzburga do Verone. Sastavila sam listu želja, a jedna od njih je ostvarena - posjetila sam Kineski zid, jedinu građevinu ljudskih ruku koja se vidi iz svemira. Sljedeća želja mi je Taj Mahal i da se slikam ondje kao najgori turist. Voljela bih posjetiti Colorado, Kubu, Panamski kanal, krstariti Volgom dok pjevam s ruskim Ciganima i pijem šampanjac... Vidjela sam i Viktorijine slapove, krstarila Nilom... Za te doživljaje vrijedi živjeti. Sve materijalno u jednom trenu može nestati.

Što ste najvažnije naučili o muško-ženskim odnosima?

Da više ništa ne znam o muškarcima. U mladosti sam mislila da ih potpuno razumijem, smatrala sam ih ravnopravnima, ali što sam starija, možda to ima veze sa ženskim hormonima, nešto ih ne razumijem. Volim muški rod, poštujem, ali se nekako pogubio.

Praštate li lako?

Da, i nisam osvetoljubiva. Bijes me brzo prođe, tako se čovjek brzo očisti od loši ljudi. Iako sam uvijek imala dobru intuiciju. Mislim da mi je kao horoskopskom Škorpionu to prirođeno. Iako nisam opterećena horoskopom jer pita se nešto i genetiku, odrastanje, obrazovanje. Sve to formira ličnost.

Suzana Mančić
Instagram 

Za Škorpione se kaže da su misteriozni i jako erotični.

Sve je to istina...

To nikad ne prolazi... Koliko je toga još u vama?

Istina je da ne prolazi, ali se odnos tjelesne strane i emocija, što nose godine, ipak malo poremeti. Sad ostaju neka sitna zadovoljstva... i neka se tako nastavi.

Potpisali ste predbračni ugovor.

Tako je, na moju inicijativu. Odgajala sam svoju djecu da rade i čuvaju svoje, a za druge ne znam kako razmišljaju. U Grčkoj je kultura takva da ženska djeca imaju prednost. A Simeon ima dvije kćeri, unuke, i ne znam što je u njihovoj glavi. Možda su pomislile: 'Došla ova sad će ostati bez ičega.' Tako smo riješili potencijalno veliku neugodnost u nečijim glavama i strahove. I dobro sam se osjećala u vezi s tim.

Što se novog i lijepog još događa kod vas?

Imam božanstvenu vikendicu nedaleko od Beograda, u planu mi je do nje dovesti i struju i put. Kupio ju je moj otac kada je to bila daleka provincija, što više nije otkako se Beograd proširio. Ove godine moram obilježiti 50 godina karijere. Sve je to još u mojoj glavi... Bila sam i pjevačica, glumica, voditeljica... Recimo, mlađe generacije me ne poznaju kao pjevačicu, a snimila sam 10-ak ploča. Napravila bih događaj za medije i prijatelje, u kojem bih se osvrnula na svoj život. Potražit ću pomoć iskusnog scenarista i priču ću smjestiti u jedno malo kazalište koje me veže uz moje početke.

Instagram Suzana Mančić jedna je od najpoznatijih loto djevojaka s ovih prostora