Iris Apfel, tekstilna stručnjakinja, dizajnerica interijera, modna ikona i najstarija influencerica poznata po svom ekscentričnom stilu, preminula je u 103. godini života.

Kako piše HuffPost. njezinu smrt potvrdila je njezina komercijalna agentica Lori Sale. Uzrok smrti nije naveden.

Apfel je prošle godine proslavila 102. rođendan. Rođena 29. kolovoza 1921., bila je poznata po svojim nekonvencionalnim, upečatljivim odjevnim kombinacijama, miješajući haute couture i preveliki bižuteriju.

Svojim velikim, okruglim, crnim naočalama, jarko crvenim ružem i kratkom bijelom kosom isticala se na svakom modnom događanju na kojem je bila. Njezin stil bio je tema muzejskih izložbi i dokumentarnog filma Iris, redatelja Alberta Mayslesa.

'Nisam lijepa i nikad neću biti lijepa, ali to nije važno', rekla je jednom prilikom.

'Imam nešto puno bolje. Imam stila', isticala je.

Apfel je kasnije uživala u slavi na društvenim mrežama, skupivši gotovo 3 milijuna pratitelja na Instagramu, gdje njezin profil izjavljuje: 'Više je više, a manje je dosadno.'

Iris je bila prije svega predana svom poslu, a jednom je prilikom otkrila zašto se nikad nije ostvarila kao majka.

‘Nemam djecu, nikad nisam željela djecu. Ne možeš imati sve, a ja sam znala da ja želim karijeru’, ispričala je jednom prilikom.

Ne vjerujem da dijete treba odrastati s dadiljom, to nismo htjeli raditi. Kao da je protokol da moraš imati djecu. To se od tebe očekuje. A ja ne volim da me se ograničava’, rekla je.

Radila je za devet američkih predsjednika

Što se tiče uređenja interijera, radila je u Bijeloj kući za čak devet američkih predsjednika - Harryja Trumana, Dwighta Eisenhowera, Johna F. Kennedyja, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona, Geralda Forda, Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana i Billa Clintona. Oni su joj, jednom je rekla, bili najlakši klijenti.

'Svaki, ali baš svaki interijer koji smo uredili bio je drugačiji od prethodnog', rekla je jednom prilikom.

Albert Maysles je 2014. snimio film o životu modne ikone pod nazivom 'Iris'. Prije pet godina Mattel je napravio lutku Barbie po uzoru na nju, čime je Iris postala najstarija osoba koja je dobila svoju Barbie lutku. U 97. godini života, na nagovor Tommyja Hilfigera, postala je model, potpisavši ugovor s agencijom IMG koja zastupa Gisele Bundchen i Gigi Hadid.

Iris je nosila titulu najstarije influencerice na svijetu. Njezine objave prati gotovo tri milijuna ljudi. Iris je svoje pratitelje oduševila outfitima u kojima je spojila nespojivo - elemente različitih kultura i jeftine komade sa skupima.