Njezino ime je jedno od najpoznatijih u povijesti glazbe. Vrlo talentirana pjevačica najprije je postigla slavu u Izraelu, ali nije dugo trebali da cijeli svijet sazna za nju. Ipak, imala je vrlo tragičan kraj. Riječ je o Ofri Hazi. Rođena je u siromašnoj obitelji imigranata 1957. kao deveto i najmlađe dijete.

Ofra Haza
FRANK HEMPEL / UNITED ARCHIVES / PROFIMEDIA 

Iz siromaštva se uspjela izvući zbog vrhunskog glasa. Već s 12 godina njezin talent je uočio agent dječjeg kazališta, a njezina karijera je samo rasla. Mediji su je obožavali, tepali su joj da je 'Madonna s Istoka'. Godinama je nizala uspjehe, imala fenomenalne singlove i najprodavanije albume. Na Eurosongu je 1983. završila na drugom mjestu i tako dospjela na svjetsku scenu. 

Najveći internacionalnu popularnost postigla je pjesmom 'Im Nin'Alu', a potom je javnost očarala i predivnom pjesmom 'Deliver Us' iz animiranog filma 'Princ od Egipta', koju je otpjevala na ukupno 17 jezika. Ostala je staložena unatoč slavi i bogatstvu. Voljela je provoditi vrijeme s obitelji, a bila je i religiozna, zbog čega su je u rodnom Izraelu gledali kao na božicu i legendu. U karijeri nije imala niti jednu mrlju i skandala. Zbog toga što je stalno bila u potrazi za svojom velikom ljubavi, bila je odlučna u želji da ostane djevica sve do prve bračne noći. 

Ofra Haza
PHOTOTHEQUE LECOEUVRE / AFP / Profimedia 

Udvarača nije nedostajalo, često bi se muškarci s njome htjeli oženiti, ali vjerovala je da će joj Bog pokazati tko je čovjek njezina života. Kada je imala 39 godina upoznala je biznismena Dorona Ashkenazija, koji je imao dvoje djece otprije. Za njega se udala 1997., a iako se o tom kratkom braku ne zna mnogo, navodno ju je suprug zarazio HIV-om. Provela je 13 dana u bolnici, a onda preminula 23. veljače 2000. od komplikacija uzrokovanjih HIV infekcijom. 

Nakon što se ugasio život talentirane pjevačice u dobi od 42 godine, svi su govorili da se njezin glas više neće čuti zbog ljubavi s pogrešnim muškarcem. Godinu dana kasnije preminuo je i Doron, ali od predoziranja. Prava istina o smrti bračnog para ostali su misterija i dva desetljeća nakon. 

Ofra je za života često trpjela kritike bližnjih koji su osporavali njezin uspjeh i govorili kako je žena bez obitelji nitko i ništa. Njezin brat je čak rekao: 'Tko je, dođavola, Ofra? Samo jedna neudana žena bez obitelji!', piše Stil

Više fotografija Ofre Haze pogledajte u galeriji: 

FRANK HEMPEL / UNITED ARCHIVES / PROFIMEDIA, Jazz Archiv Hamburg / Hardy Schiffler / akg-images / Profimedia Na Eurosongu je 1982. završila na drugom mjestu