Preminuo je Josip Manolić, tu vijest za Nacional potvrdila je njegova kćer Zrnka. Imao je 104 godine.

Preminuo je u ponedjeljak u 7.30 sati. Posljednje dvije godine bio u teškom zdravstvenom stanju, no o tome nije puno govorio u javnosti.

'Jučer je već bio slabiji, nije više mogao govoriti, nekoliko puta snažno me primio za ruku… Imala sam osjećaj da se oprašta… Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli. Na ništa se nije žalio...', rekla je Zrnka za Nacional.

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca.

josip manolić
Boris Scitar/PIXSELL 

Radio je kao šegrt u cehu kožara u Bjelovaru. Bio je i potpredsjednik Udruženja radničkih sindikata u kožarskoj podružnici. Početkom 1941. bavio se ilegalnim radom u Novoj Gradiški, a zbog umnožavanja letaka KPJ ustaške vlasti su ga uhitile u svibnju 1941. Prvotno su bili u zatvoru u Novoj Gradiški, a nakon toga su prebačeni u Slavonsku Požegu. Nakon oslobođenja otišao je u Zagreb gdje je agitirao za partizanski pokret. U ožujku 1944. postao je član Okružnog komiteta Partije za Bjelovarski okrug, a potom i organizacijski sekretar. Kako prenosi Večernji list u tadašnjoj Udbi bio je zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici, a svoje dužnosti obnašao je sve do 1963. godine. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. smijenjen je sa svih dužnosti i umirovljen. Godine 1989. postaje jedan od osnivača HDZ-a.

Početkom 90-ih postaje drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, odmah poslije Stipe Mesića, te jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Za njegovog je mandata donesen novi Ustav RH.

Kad je punio stotu godinu, Manolić je snimio kratki video iz kreveta.

'Joža Manolić je ljubio do svoje stote', poručio je, otkrivši pritom tajnu svoje dugovječnosti i vitalnosti.

Zdravlje ga je dobro služilo gotovo do samog kraja života, iako je prije tri godine prebolio koronu. Imao je početke upale pluća, no nije bio hospitaliziran.

'Uspio sam se oporaviti, jedva čekam da idemo na kavu', rekao je tada za Večernji list. Isto tako, pandemija je 2020. odgodila proslavu njegovog okruglog 100. rođendana. 'Datum mog rođendana ostaje isti, njega ne mogu promijeniti, u nedjelju ću imati 100 godina. Ali proslavu, nažalost, moram odgoditi za neko bolje vrijeme. Poslao sam prijateljima pozivnice, ali zasad od toga nema ništa i svima ću im naknadno javiti novi termin', objasnio je.

Manolić je za života postao simbol za dugovječnost, a Facebook stranica 'Joža Manolić nadživio' prikupila je 11 tisuća pratitelja.

josip manolić
Robert Anic/PIXSELL 

Manolić je nadživio dvije svoje supruge. Njegova prva supruga Marija Eker Manolić poginula je 2003. godine u požaru u vlastitom stanu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Ustanovljeno je da je požar uzrokovao žar njezine cigarete koji je pao na plahtu i zapalio se. Druga supruga, 37 godina mlađa Mirjana Ribarić, preminula je 2020. godine od posljedica maligne bolesti.

'Bili smo zajedno na moru. Nije se dobro osjećala, ali mislila je da ima upalu pluća. No, liječnici su sad rekli da je to bio rak pluća. Umrla je u Vinogradskoj. Teško mi je, možete si misliti kako se osjećam... Mučila se, jako se mučila i teško disala', rekao je za Večernji list.

Imao je i tri kćeri, Zrnku, Darku i Jasnu.