Kao što je nekada bila nezaobilazno lice glazbene scene, danas je već prepoznatljiva televizijska voditeljica. Sanja Doležal nizala je brojne uspješne voditeljske angažmane, a posljednji u nizu je ‘Kuhanje je IN’ u emisiji ‘IN magazin' na Novoj TV.
Oni koji nisu znali, Sanja je i vrsna kuharica, a za Story.hr je podijelila iskustvo oko pripreme zimnice.
Pripremate li ove godine zimnicu?
Kao i većina žena, i ja volim iskoristiti bogatstvo plodova kasnog ljeta i jeseni, kako bi u nekima od njih uživala tijekom zime.
Što ćete raditi?
Svake godine od rajčice vrste šljivar radim šalšu. Napravim šalšu od dvadesetak kilograma rajčice, podijelim u porcije i to je obrok u kojem i djeca i ja redovno uživamo. Obavezno ispečem dvadesetak kilograma rog paprika i smrznem za salatu. Radim i sataraš, a od ajvara sam odustala jer ga ja jedino obožavam, pa mi je dovoljna količina koju dobijem od prijateljica na dar. Prije ljeta sam spremila orahovac, višnjevac, ako se to može ubrojati u zimnicu, jer do slijedećeg ljeta nestane.
Gdje nabavljate namirnice?
Sve namirnice nabavljam već godinama na tržnici kod dragih žena za koje znam da imaju čisto i zdravo povrće. Ove godine u mom vrtu nije baš bilo rajčica, tako da u Karlovcu na tržnici uzimam provjerene.
Imate li recept koji se u Vašoj obitelji prenosi s koljena na koljeno?
Sve što znam naučila me mama, njeni recepti se prenose i dalje.
Što najviše vole Vaša djeca? Što je Vama najdraže?
Imam sreće da moja djeca vole sve što spremam. Kći je zadnje dvije godine vegetarijanka, pa sam i ja proširila svoje znanje o mnogim namirnicama za koje nekad nisam znala da postoje.
Vegetarijanska punjena paprika, sarma, pašticada omiljena su jela moje kćeri, a sin zaista voli sve.
Koji je Vaš omiljeni recept?
Teško mi je izdvojiti nešto, ali upravo radim špagete od tikvica sa šalšom. Prije par godina, Nada Rocco mi je otkrila čari sirove hrane, njenu kuharicu obožavam, pa povremenom radim i takvu hranu.
I za kraj je Sanja s nama podijelila recept koji vrlo lako možete i vi pripremiti te uživati u ukusnom jelu.
ŠPAGETI OD TIKVICA S UMAKOM OD RAJČICE
NAMIRNICE:
2 velike zelene tikvice
1 glavica luka
Maslinovo ulje
5 svježih rajčica
Sol, papar, šećer
Bosiljak, peršin, origano
POSTUPAK
Tikvice izrezati, (našiljiti) u rezance.
Isjeckati luk, rajčice, malo zasladiti, posoliti i popapriti, dodati začine.
Preliti preko tikvica.