Kuhaju li kuhari kod kuće?
Ja mislim da kuhaju, mislim da se to vrlo često događa. Ja primjerice kuham skoro svaki dan. Skoro sam skuhao danas, skoro jučer, skoro prekjučer. No pustimo mi šalu na stranu. Kuham jer mi je to užitak, ne posao. Čovjek bi mislio da ako kuhaš i ako se time baviš non stop, da doma ne kuhaš nikada. Imam takvih kolega, ali na mene se to nije primilo.
Inače, totalna sam ljenoba i teško da ću odraditi bilo što drugo po kući. Skuhat hoću, sastavit ću ormar, iznjeti smeće i oprati suđe. Farbam po potrebi i uz višetjednu molbu. Peglam samo ako sam na zadnjem komadu robe i ako moram, ali baš moram. Mašinu za rublje skoro da ni ne znam upaliti a dugme nisam sašio od domaćinstva u osnovnoj školi, gubim čarape i mrzim papuče. Budim se kasno i nemam problema s time da provedem dan u piđami.
Znači, tipičan primjerak muškog roda.
Na mene se oslanja kada se dovodi velika grupa gladnih ljudi. Kupovina hrane na placu, izbor vina, kuhanje, nakuhavanje, postavljanje stola i odabir čaša. Prava sam kućanica s okom za detalje. Biram boju tanjura za odgovarajući slijed, poliram beštek i precizno ga slažem. Uzimam za svaki slijed odgovarajuće čaše za pjenušac, prvo bijelo, drugo bijelo, crno i slatko vino. Slažem salvete i pripremam finger food za dobrodošlicu. Drage volje uključujem sve u moj mali, food porn svijet gdje postoje gaće al nema tabua, gdje caruju samo kalorije i zadovoljstvo.
Obožavam kuhati za velike grupe ljudi i gledati im izraz lica dok probavaju nešto novo, nešto što još nisu imali prilike probati, obožavam kad svi nakon večere žicaju recepte i kada se međusobno gledaju tko će uzeti zadnji komad s tanjura na sredini. Doduše, slatko vrlo rijetko radim, ali kad radim onda se bome trudim i da zaprljam zdjela i lonaca i da se naližem metlica od miksera. Nakon što ja završim sa slatkim, iza mene je potreban odjel za čistoću s ekstra jakim aparatima da skinu žumanjke, šlag, čokoladu i voće s lustera. Nakon deserta, u koliko je ekipa rapoložena, a boca u baru, maznemo i konjak ili dva.
Ništa mi nije problem skuhati i napraviti za druge, al za sebe...nema šanse.
Kad sam sam ne mogu se natjerati da skuham išta. Za sebe mi se ne kuha, jer sam mišljenja da je hrana nešto što se mora dijeliti.
Kuhanje je nešto u čemu treba uživati u društvu.
Palamida za ekipu
Palamida na više načina, da iskoristimo sve što možemo.
Sastojci:
jedna palamida od cca 1,5 kg
Sol
Papar
Soy umak
Wasabi
1 luk
Maslinovo ulje
Sezam
Senf
Jabučni ocat
Palamidu izrežemo na dijelove, utrobu, tj pancetu izrežemo na tanke fetice, donji dio filea na kockice za tartar, a gornji dio filea za tataki.Story
Story
Story
Story
Story
Story