Danas ne morate biti gastro znalac da znate tko je Anthony Bourdain, vrhunski chef koji je taj status odavno nadišao. Postao je vjerojatno jedna od najpopularnijih televizijskih zvijezda koja je za života objavila nekoliko knjiga i snimila četiri kulinarske, odnosno lifestyle emisije u sklopu kojih je obišao gotovo cijeli svijet. Stoga ne čudi što je prošli tjedan u svim dijelovima zemaljske kugle odjeknula tragična vijest o njegovoj smrti. Čovjek koji je, prema mišljenju mnogih, imao sve u životu - uspjeh, novac, poštovanje, ljubav, putovao je i kušao najfinija jela - ipak si je u 61. godini oduzeo život.

Teško je definirati što je kome sreća, no osobe bliske Bourdainu danas tvrde da i nije bio tako sretan kako bismo pomislili. Éric Ripert, njegov prijatelj i vlasnik njujorškog restorana Le Bernardin, koji ga je i pronašao obješenog u kupaonici hotelske sobe u Kaysersbergu, gdje je snimao novu epizodu showa ‘Parts Unknown’ koji se emitira na CNN-u, otkrio je da je Bourdain posljednjih dana bio mračnog raspoloženja. Slično tvrdi i neimenovani izvor blizak Bourdainu koji je časopisu People otkrio da je mjesecima prije smrti jako naporno radio, do granica izdržljivosti. “Raspored putovanja bio je grozan, često se činilo da ga to jako iscrpljuje, kao što bi bilo koga. Potpuno bi se posvetio snimanju, a onda se izolirao u svojoj sobi. Kao da se sav davao poslu, a nakon toga mu ne bi ostalo ništa za sebe. Uvijek je bio jako, jako umoran. Probijao je svoje granice. Većina producenata i ekipe ne radi na svakoj epizodi kao on, to je prevelik pritisak, osobito ako imate obitelj. Ali odustajanje Tonyju nije bila opcija. Nismo nikad naslutili da je depresivan ili sklon nekoj mentalnoj bolesti. Nije bio nešto veseo ili druželjubiv kada se kamere ugase, ali nije bio ni bezobrazan. Bio je jako iscrpljen”, otkriva izvor te dodaje kako je 250 dana godišnje provodio na putu.

Mnogi se pitaju i što se događalo u njegovoj vezi s glumicom Asijom Argento s kojom je posljednji put viđen prije nešto više od dva tjedna. Nekoliko dana prije njegove smrti ona je snimljena u Rimu kako se grli s novinarom Hugom Clémentom. “Anthony se sto posto davao u sve što radi. Njegov briljantan, neustrašiv duh taknuo je i inspirirao mnoge, a njegova darežljivost nije imala granica. Bio je moja ljubav, moja stijena, moj zaštitnik. I više sam nego očajna. Moje misli su uz njegovu obitelj. Molim vas da poštujete njihovu i moju privatnost”, napisala je na svom Twitteru. Asia je Bourdaina upoznala 2016., nekoliko mjeseci nakon njegova razvoda. Iz devetogodišnjeg braka s bivšom MMA borkinjom Ottavijom Busijom ima jedino dijete, 11-godišnju kćer Arianu. Upravo je Ottavia zadužena za rješavanje svega u vezi s njegovim pogrebom, što i ne čudi jer je par i nakon razvoda ostao u dobrim odnosima. To je Bourdainu bio drugi brak - 1985. oženio se srednjoškolskom ljubavi Nancy Putkoski  s kojom je proveo gotovo dva desetljeća. Poslije je i sam priznao da je nakon razvoda bio sklon depresiji unatoč tome što je tada već dobrano počeo uživati plodove dugogodišnjeg rada. “Uspjeh mi je u životu stigao relativno kasno pa sam tada već jako dobro znao što jesam i što me čini sretnim, kao i što me ne čini sretnim. Ne kažem da sam otkrio čarobni izvor sreće ili da sam naučio biti dobra osoba, ali sada sam svjestan za što sam loše sposoban. Znam što u mom slučaju ne funkcionira. Znam kako razočarati ljude, povrijediti ih, izdati ih, izdati samog sebe... Znam kako je to pogledati se u ogledalo i posramiti se. Sada se jako, jako trudim da više nikad ne zaj.... nešto”, rekla je jednom prilikom ova kulinarska, spisateljska i TV zvijezda koja godinama nije zarađivala kuhanjem nego lunjanjem po svijetu i snimanjem emisija u kojima pojede i popije sve što mu padne na pamet. Rekao bi čovjek - živi da bi uživao. No trebalo je doći do tog statusa.

Tony je odrastao u New Jerseyju. Njegov otac Pierre radio je za diskografsku kuću Columbia Records kao direktor odjela klasične glazbe, a majka Gladys bila je urednica u New York Timesu. Pa kako je onda sin tako obrazovanih ljudi završio kao kuhar? Kaže, u hranu i njezino pripremanje zaljubio se još kao dječak, za obiteljskog odmora u Francuskoj. Tada je kušao prvu kamenicu ravno s ribarskog broda. Iako je nakon srednje škole pokušao studirati te na sveučilištu Vassar izdržao pune dvije godine, napustio je fakultet i zaposlio se u Provincetownu u Massachusettsu kao pomoćni radnik i perač posuđa u nekoliko restorana s morskom hranom, što ga je i navelo da sve ozbiljnije počne razmišljati o karijeri u kulinarstvu. Nakon što je 1978. završio The Culinary Institute of America, počeo je karijeru graditi u njujorškim restoranima među kojima su bili Supper Club, One Fifth Avenue i Sullivan’s. Polako je napredovao i točno dva desetljeća poslije postao chef francuskog bistroa Les Halles na Manhattanu i na toj je poziciji ostao godinama.

Usporedo sa svojom kulinarskom karijerom počeo je pisati knjige. Čudno za jednog kuhara, uglavnom bez recepata. Knjiga ‘Dosje kuhinja’, koja je poslije dobila i nastavak, otkriva mnogo detalja iz njegove kulinarske karijere. Bez ustezanja Bourdain piše o sebi, restoranima u kojima je radio i kolegama koje nikada nije štedio. Ni s pohvalama, ni s kritikama. Knjiga je ubrzo postala hit te se Bourdain posvetio pisanju, a uskoro su stigle i prve televizijske ponude. Počelo je s emisijom ‘A Cook’s Tour’ koja se na Food Networku emitirala 2002. i 2003. godine. Nakon toga prešao je na Travel Channel, gdje je u srpnju 2005. emitirana prva epizoda serijala ‘Ant-hony Bourdain: No Reservations’, koji ga je proslavio diljem svijeta, donio mu brojne nagrade, a emitirao se punih sedam go-dina. Vrlo sličan koncept - jedi i pij do iz-nemoglosti i tako iz dana u dan - slijedio je i u serijalu ‘Anthony Bourdain: U prolazu’. Nakon toga Bourdaina je angažirao CNN, za koji je snimio serijal ‘Anthony Bourdain: Upoznavanje nepoznatog’, u sklopu kojeg je ugostio i tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu s kojim je u Vijetnamu ručao u jednom obiteljskom restoranu s plastičnim stolcima. “Predsjednik je bio vrlo opušten, nije bio nimalo zabrinut. U jednom trenutku upitao je moje suradnike iza kamere dobiju li oni išta od hrane koja se meni servira. Nitko ih drugi nikada to nije pitao”, prisjetio se Bourdain. Svojom osobnošću osvojio je Obamu, ali i brojne zvijezde, a prije sedam godina, kada je jednu epizodu serijala ‘No Reservations’ snimao u Hrvatskoj, oduševio je i hrvatskog chefa Matu Jankovića. On je bio domaćin koji mu je priuštio brojne hedonističke užitke koji se kod nas mogu iskusiti. Bourdain u emisiji nije škrtario s pohvalama na račun naše gastronomije i vina te je uzviknuo: “Hrvatska je sljedeća velika stvar! Ovdje su svjetska vina i svjetska hrana! Ako niste bili ovdje, vi ste je.... idiot! Ja sam idiot!”

U 60. godini Tony je počeo paziti kako živi i, osim na snimanjima, nastojao se zdravo hraniti i vježbati, čak je bio vlasnik plavog pojasa u jiu-jitsuu. No nije poricao burnu prošlost o kojoj je otvoreno govorio i u svojim emisijama. Tako je jednom rekao kako bi s gledateljima rado podijelio svoja iskustva uživanja droge, ali producenti su mu zabranili. Prisjetio se kako je nekada bilo normalno, s obzirom na to da si cijeli dan u kuhinji, napet i umoran, uzimati drogu, no to se promijenilo.

- Bio sam nesretna duša, s velikim pro-blemom ovisnosti o heroinu i cracku. Povrijedio sam i razočarao puno ljudi i jako mi je žao zbog toga. To je sramota s kojom moram živjeti - rekao je Tony kojeg je dosta promijenila i kći Ariana. Zbog nje je prestao pušiti, no nikada se u potpunosti nije riješio slabosti prema alkoholu. Kad ne bi bio na putu, volio je vrijeme provoditi s malenom nasljednicom, koja već sada pokazuje velik kuharski talent, te s njom pojesti ukusan, jednostavan obrok. A baš je takve recepte objavio i u posljednjoj knjizi ‘Appetites’ koja je izašla potkraj 2016. godine. 

- Kako starim, tako se moj ukus za hranu pojednostavljuje. Emocionalno me mogu zasititi samo jednostavna tjestenina, ljuti vijetnamski rezanci ili pak mesna štruca nečije bake - zaključila je tada najneobičnija kulinarska zvijezda koja već dugo, osim kod kuće, nije ništa skuhala.