Peta sezona RTL-ova kulinarskog showa ‘Tri, dva, jedan - kuhaj! prepuna je novosti. Jedna od njih su i članovi žirija. Uz već prepoznatljivo lice, Tomislava Špičeka, na malim ćemo ekranima gledati novinarku i urednicu Mateju Domitrović te Matu Jankovića. Ovaj hrvatski chef i poduzetnik ovim se projektom ponovno vraća na male ekrane, gdje smo ga upoznali 2011. kao člana žirija showa ‘Masterchef’. Nakon toga prvoga televizijskog iskustva otvorila su mu se brojna poslovna vrata, a čini se da mu je i na privatnom polju krenulo.
Mediji su ga prozvali vrućim kuharom koji je zaludio Hrvatice, no razočarao ih je kada se već iduće godine skrasio uz ekonomisticu Ivanu Babić, koju je upoznao na kulinarskom tečaju koji je vodio. Jedno je vrijeme u njezinu rodnom Zadru imao i restoran, no zbog konstantnog putovanja na relaciji Zadar - Zagreb - Rijeka to mu je postalo nezgodno. Naime, Matu se često može vidjeti u Rijeci jer mu ondje živi danas osmogodišnji sin Andrej, kojeg je dobio u vezi s Riječankom Ivanom Natalijom Bajaj, ali i ostatak obitelji koju će neko vrijeme zbog obaveza u showu sada opet rjeđe posjećivati. Mate se ozbiljno priprema za jednu od najgledanijih natjecateljskih kulinarskih emisija koja se počinje prikazivati ovu jesen.
Mate Janković
Nama je otkrio što ga je ponukalo da se ponovno vrati na male ekrane te što se novo i zanimljivo u njegovu životu dogodilo u međuvremenu.
Story: U showu ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ umjesto Ivana Pažanina gledat ćemo vas. Kako je došlo do suradnje s RTL-om?
Iz RTL-a su mi ponudili mjesto člana žirija i ja sam ga prihvatio. Budući da relativno dugo nisam radio televizijski projekt, moram priznati da sam se zaželio tog posla. Bez obzira na dozu stresa koju taj posao nosi, ipak ima i puno dobrih strana i uživam u tome.
Story: Često je nezahvalno mijenjati nekoga na koga se publika naviknula. Brinete li se kako će vas gledatelji prihvatiti?
Da, Ivan je radio odličan posao i nadam se da će se uskoro vratiti na televiziju. Očekuje me prilično zahtjevan zadatak jer se publika naviknula na njega. Ne razmišljam o tome hoću li biti prihvaćen, to bi mi stvorilo samo dodatnu dozu stresa koja mi u životu nije potrebna. Uvijek će biti onih koji vas prihvaćaju i onih koji vas ne mogu smisliti.
Story: Kakve su dosad bile reakcije ljudi koje sretnete na ulici?
U pravilu vam prilaze oni koji vas vole, oni koji vas ne mogu vidjeti moraju imati određenu dozu mazohizma da vam se obrate. Uostalom, potpuno je nepotrebno prilaziti nekome da mu kažete kako vam ide na živce.
Story: Je li vam stalo do toga što drugi misle o vama? Čije vam je mišljenje najvažnije?
Uopće me ne zanima što ljudi do čijeg mi mišljenja nije stalo misle o meni. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali problem je što ljudi o vama stvaraju mišljenje a da vas pritom ne upoznaju. Stalo mi je samo do mišljenja bliskih ljudi.
Story: Pet vas godina nije bilo na malim ekranima. Što vas je ponukalo na to da se ponovno vratite na televiziju?
Mislim da su me ponukali vlastiti nemir, želja za uzbuđenjima i novim stvarima u životu. Mrzim dosadu, prezirem je i konstantno sam u potrazi za nečim novim. Ovo nije neka novost za mene, ali donosi neku vrstu uzbuđenja koju volim.
Tomislav Špiček, Mateja Domitrović, Mate Janković
Story: Zbog čega ste se oprostili od malih ekrana i kulinarskih emisija tog tipa?
Nisam se oprostio od malih ekrana. Imao sam sponzorske obaveze prema Lidlu, što vas ograničava u sudjelovanju u televizijskim formatima u kojima taj lanac nije prisutan. Televizija ima svoje zakonitosti na koje ne možete utjecati. Imao sam lijepu pauzu, radio sam neke druge projekte u kojima sam gotovo jednako uživao. Nakon odlaska iz ‘Masterchefa’, osim showa ‘Tri, dva, jedan - kuhaj!’, nije ni bilo nekih velikih projekata tako da nije bilo ni potrebe za mojim angažmanom.
Story: Ovo nije prvi put da ćete u kulinarskom showu ocjenjivati jela natjecatelja. Koliko se ova emisija razlikuje od one u kojoj ste već sudjelovali?
Ovo je puno opušteniji te strukovno manje zahtjevan format. Više se šalimo, smijemo i doza humora je prisutnija. Zasad su mi oba formata jednako draga. ‘Masterchef’ je bio moj medijski početak i nešto što me u tom smislu stvorilo, a ovo je nastavak te avanture.
Story: Dosad ste slovili kao strog mentor. Hoće li se vaša uloga ovaj put promijeniti?
Mislim da ću u ovom formatu biti bliži vlastitoj osobnosti. U ‘Masterchefu’ sam imao strožu ulogu. I tu ću biti nešto stroži, sklon cinizmu, ali i opušteniji i susretljiviji nego prije.
Story: Kakvi su nadređeni bili prema vama dok ste tek počinjali? Što je najgore što ste doživjeli od nekog chefa?
Imao sam svakakve poslodavce i mentore, a najgori su mi oni od kojih nisam ništa naučio. Ne bih izdvojio neki događaj, sve ih smatram poslovnim i ljudskim odrastanjem. U životu sretnete svakakve ljude, ali trudim se pamtiti samo dobre.
Story: Jeste li imali kikseva u kuhinji? Sjećate li se neke najgore situacije? Kako ste je riješili?
Imao sam milijardu kikseva iz kojih sam mnogo naučio. Jednom sam čistio sipe dvanaest sati dok su mi se svi u kuhinji smijali jer sam bio crn od glave do pete. Za taj posao potrebna su tri sata, ali ja sam bio neiskusan. Već sljedeći put bio sam puno bolji i izvukao sam pouku.
Story: Koliko poznajete kolegu Tomislava Špičeka i njegov rad?
Kolega Špiček prisutan je u medijima još od kraja devedesetih godina, kada je bio jedan od prvih koji je počeo popularizirati ovu struku. Izvrstan je kuhar te jako dobro poznaje hranu i restoranski biznis.
Story: Kako se slažete svi zajedno na setu?
Odnos nam je iznimno dobar. Lijepo surađujemo, družimo se na pauzama, ima puno humora. Crnog. Meni najdražeg.
Mate Janković
Story: Što ste radili dok vas nije bilo na malim ekranima?
Pokrenuo sam privatni posao, surađivao u nizu zanimljivih projekata sa zanimljivim ljudima, puno putovao, odmarao se i učio. Bilo je to lijepo razdoblje.
Story: Jeste li se umorili od kuhinje? Što vas u ovoj fazi života najviše ispunjava?
Od kuhinje sam se definitivno umorio, trudim se ostati vrlo blizak hrani, no ne više tako intenzivno. U budućnosti se svakako vidim u ugostiteljstvu, ali pod mojim uvjetima, u vlastitom lokalu. Najispunjeniji sam kad se osjećam mirno, kada se oko mene događaju lijepe stvari dragim ljudima i kada mogu nekoga usrećiti. To me ispunjava.
Story: U ožujku ste navršili 39 godina. Kako biste opisali svoje tridesete?
Tridesete su bile luđe od dvadesetih. Nadam se da će četrdesete biti luđe od tridesetih. Vrlo turbulentne, zanimljive, uzbudljive, ali su me afirmirale i osjećam se poprilično realizirano.
Story: Jeste li zadovoljni svime što ste ostvarili? Što biste još voljeli napraviti?
Napravio sam puno s obzirom na to da sam krenuo od nule. Nitko mi nije ništa dao ni poklonio. Nastavit ću stvarati i baviti se svime što me zanima. Volio bih još otići na Mjesec, ali mala je vjerojatnost da se to ostvari.
Story: Kako ste proveli ljetne mjesece?
Ljeto sam proveo radno, no stigao sam se i odmoriti. Proputovao sam cijeli Jadran i većinu južnih otoka, završio na Kornatima i Zrću. Znam da su zen Kornata i ludilo Zrća nekome nespojivi, ali ja sam osoba sklona ekstremnim promjenama.
Story: Nedavno ste bili u Moskvi. Što ste ondje radili?
Surađujem s franšizom Surf ‘n’ Fries, čiji su vlasnici iz mog rodnoga grada Rijeke. Dečki se bave vrlo dinamičnim poslom koji se brzo internacionalno širi. Zbog tog širenja, a i kako bi se ispunili zahtjevi lokalnog tržišta, posao zahtijeva česta putovanja. Vrlo zanimljiv biznis u kojem iznimno uživam i nadam se da će suradnja dugo trajati jer me zaista ispunjava.
Razgovarala: Nikolina Kunić
Fotografije: RTL, Robert Gašppert