Ljeto je za mnoge odmor ne samo od svakodnevnog odlaska na posao nego i od kuhanja... Visoke vrućine nekima smanjuju apetit, pa manje borave za štednjakom, a neki jednostavno odluče pojednostaviti svoj meni odabirući brza i jednostavna jela sa sezonskim namirnicama od kojih je moguće spraviti obrok bez ili pak s minimalno termičke obrade. No, za Danijelu Dvornik, osim usvajanja 'pravila' o sezonskim namirnicama, ljetna varijanta koja uključuje manje kuhanja - ne vrijedi. I u toplim ljetnim mjesecima njezina kuhinja je u punom pogonu, i kada kuha samo za sebe ili pak obitelj i prijatelje koji navrate na objed u njezinu ljetnu oazu na Braču.
'Istom mjerom kuham i sada, palim grill i pećnicu i na 35 stupnjeva. Kad je već bal, nek' je bal do kraja', kaže Danijela, dodajući kroz smijeh kako vjerojatno u ovakvoj navici ima i nešto mazohistički. Priznaje kako su rijetki dani u godini kada preskače kuhaču i štednjak, jedino što sada, u ljeti, vrijeme kuhanja uglavnom manje traje, te je na tanjuru više voća, povrća i ribe. "Meni kuhanje nikada nije tlaka, iako, razumijem da može doći do zasićenja. I meni se to događa, ali ne često. Volim svaki obrok nakon kuhanja lijepo servirati i pojesti kao čovjek. To je neki ritual zajedničkog ručka kao obiteljskog događaja, tako je bilo u mojoj obitelji, a i kasnije, s Dinom i Ellom. Nastojim to zadržati bez obzira što u posljednje vrijeme najčešće jedem sama", ističe Danijela.
Glumica Bojana Gregorić Vejzović kao i Danijela voli kuhati, ali spada među one koji bi se ponekad od toga i odmorili. No obitelj - suprug i dvoje djece jednostavno to ne dopuštaju. "S klincima nema odmora od kuhanja", iskreno govori glumica. Svoju želju za odmorom od kuhanja u ljetnim danima ponekad riješi nekim bržim obrokom ili pak pripremom tradicionalnog ljetnog jela - punjenih paprika, i to zbog praktičnosti. "Punjene paprike idealno su ljetno jelo jer omogućava nama mamama da provedemo dva dana na plaži bez kuhanja", duhovito kaže glumica.
Story
Story