Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, 43-godišnja Anita Matić Delić, svoje slobodno vrijeme rado provodi kuhajući, a svoje kulinarske pothvate često dijeli na Instagramu. Za Story.hr otkrila je kako se nosi s kuhanjem tijekom vrućih ljetnih mjeseci, koje su joj najdraže ljetne namirnice, a s nama je podijelila i svoj najdraži ljetni recept.

Kako se nosite s kuhanjem po vrućini? Koliko vremena provodite kuhajući?

Kuhinja je za mene veliko kreativno igralište bez granica, moja druga pozornica. Ljeti se moja kulinarska mašta najviše razbukta zbog obilja namirnica i njihovih boja, a možda zato i što sam lavica po horoskopu pa je ovo moje godišnje doba. Moja ljetna prehrana je lagana i jednostavna i moje kuhanje ljeti traje najviše sat vremena. S obzirom da i moj suprug voli kuhati i odlično kuha, onda ja i ne kuham svaki dan, prepustim mu kuhinju vrlo rado. Ali veganski kolači, slastice i kruh su samo moji, tu me suprug ne može zamijeniti, iako radi odlične veganske palačinke. To mu priznajem.

Koje su vam najdraže ljetne namirnice?

Od ljetnih namirnica najviše volim i koristim lagane žitarice i mahunarke koje se kratko kuhaju: cous-cous, kvinoju, basmati rižu, rižine rezance, tjesteninu bez jaja, crvenu i žutu leću, slanutak, zatim tofu i seitan. Od povrća tu su mrkva, tikvice, luk, blitva, paprika, rajčica, krastavci, batat, koraba.... zapravo ono što nađem na Pelješcu gdje ljetujem. Od voća obožavam maline i borovnice od kojih redovito radim kolače, torte, sladolede i džemove kada sam u Zagrebu jer ih na Pelješcu teško nađem, pa se snalazim sa breskvama, lubenicom i dinjom. Ljeti redovito pečem svoj kruh i obavezno nosim sa sobom na ljetovanje aparat s kojim radim zobeno i rižino mlijeko.

Volite li više pripremati slatke ili slane recepte?

Osoba sam koja jede jako malo slatkog, i to ne zato što pazim na liniju nego jednostavno zato što nisam tip od slatkog. Jedna čokolada kod mene traje 10 dana. Unatoč tome obožavam peći kolače i smišljati svoje recepte. Od cijelog protvana ja pojedem jedan do dva kolača, da vidim jesam li uspjela i uživam kada moji sinovi i suprug 'počiste' sve što sam ispekla. To mi je najveći kompliment. Moji prijatelji na moru jako se vesele kad im radim razne slastice jer što kaže moja prijateljica : 'Nitko normalan ne peče kolače na godišnjem odmoru! Ti si carica!'. Kao što me veseli kada publika iz kazališta izlazi sretna i zadovoljna, tako me jednako veseli kada moji ukućani i prijatelji uživaju u mojim kulinarskim djelima.

Često vam u komentarima govore da napišete kuharicu, imate li takvih planova?

O pisanju kuharice nisam nikad razmišljala. Veseli me podijeliti svoje recepte i fotografije na društvenim mrežama. No, moje su me kolegice puno puta pitale da napravim radionicu kuhanja ili da konačno izdam kuharicu tako da i one mogu ovu vrstu prehrane primjeniti u svojoj kuhinji. Očito ću morati. Drago mi je da su moje objave postale mnogima inspiracija, dobivam i povratne informacije od onih koji su neke recepte isprobali, a kuharica.... tko zna, možda jednom kad uhvatim vremena. A do tada kuhajte zdravo i pratite me na #glumica pa kuha

Za kraj, možete li s nama podijeliti jedan najdraži ljetni recept?

Osvježavajuća salata s tikvicama i jogurtom

Zagrebačka glumica: 'Kuhinja je moja druga pozornica'
Privatni album 



1-2 srednje tikvice narezana na tanke ploške
400 ml sojinog jogurta
1 režanj češnjaka (protisnutog)
1/4 žličice mljevenog kumina
2 jušne žlice limunovog soka
prstohvat himalajske soli
1/2 šalice prženih badema
1/4 šalice svježe mente

Marinada za tikvice: maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar

Svježe tivice marinirajte sat vremena u prethodno navedenoj marinadi.
Nakon mariniranja pridružite im sve ostale sastojke, pomiješajte i stavite u frižider na sat vremena. I to je to! Ljetno osvježenje za vruće dane.