Tom prilikom Enzo Smrekar, član rukovodstva Droge Kolinske d.d. i viši izvršni direktor poslovnog programa Delikatesni namazi Atlantic Grupe, rekao je : »Odlučili smo na transparentan način pokazati kako izrađujemo Argeta paštetu i time podignuti svijest o značenju kvalitete hrane i njene industrijske proizvodnje. Naime, vjerujemo u visoku kvalitetu naših proizvoda i svakog dana trudimo se dostići i prestići postojeće standarde. Iskreno nam je drago što su se majke u tako velikom broju odazvale našem pozivu i što su se uvjerile u Argetinu kvalitetu.«
Između 1.413 mama iz regije koje su se prijavile, stručni žiri i glasovi publike izabrali su 18 pobjednica koje su posjetile Izolu i tvornicu Argeta u periodu između 10. i 12. svibnja. Nakon obilaska proizvodnje, mama Dijana Petranović koja se prijavila na nagovor sina, komentirala je: „Sve je bilo izvrsno, proizvodnja usavršena do zadnje sitnice. Odlično!! Uvjerila sam se u kvalitetu vaših proizvoda!“
Jasna Obrovac, koja je prvenstveno željela saznati kako se pašteta proizvodi, rekla je: „Mogu potvrditi da sam se prilikom obilaska tvornice uvjerila u kvalitetu namirnica koje se koriste u proizvodnji kao i higijenskim i sigurnosnim propisima.“
Sanela Dropulić, koja je pašteti Argeta vjerna već 30 godina, također se uvjerila u njenu kvalitetu: „Drago mi je da sam se uvjerila u kvalitetu i porijeklo namirnica koje rabite u izradi paštete, kao i u nizak udio kemije u proizvodima. Hvala vam!“
Što su mame u tvornici provjeravale?
U laboratoriju je mame dočekala
Tatjana Mičovič, direktorica odjela za kvalitetu, koja je mamama predstavila sve sirovine kao što su: odabrano kokošje meso, fileti tune, biljno ulje i začini. Tatjana kaže: »Sve dok sama ne odobrim prikladnost svih sirovina te pojedinačnih analiza, ne puštam ih u proizvodnju.« Slijedio je higijenski postupak koji mora obaviti svatko tko uđe u tvornicu.
U samoj tvornici mame su prvo provjerile preuzimanje sirovina i put proizvoda u skladište. Meso je očišćeno, kokoši su već od ulaska u tvornicu bez glave, kandži, kljunova i iznutrica. Kokoši se skuhaju i idu u separator gdje se meso odvaja od kosti. Mljeveno meso ide u posebnu miješalicu koju nazivamo kuter gdje se masi dodaju ostali sastojci po brižno čuvanom receptu koji i nakon obilaska tvornice ostaje neotkrivena tajna. Nakon toga dolazi punjenje i nakon punjenja, točno određen postupak termičke obrade što Argeti omogućava da u njoj nema konzervansa. Nakon označavanja ambalaže paštete, Argeta putuje u skladište.
Tamo mora stajati 10 dana da se naprave analize uzoraka pojedinih linija. Ako su uzorci bez mana, pašteta je spremna za tržište. Kao što je rekao Dušan Poberaj, direktor proizvodnje u Izoli : »Dogodilo se da smo morali uništiti čitavu seriju proizvoda kad je analizirani uzorak odstupao od naših standarda. Zbog toga što smo zaboravili dodati sol.« Kad su standardi higijene i kvalitete strogi i kada se provjerava blizu 20.000 dozica pašteta, gotovo ne postoji mogućnost da bi u prodavaonici (trgovini) mogli naći Argetu koja nije u skladu s visokim standardima. Uslijedio je obilazak laboratorija za razvoj, a Katja Glavič, direktorica odjela za razvoj, primila je mame.
Pritom je još dodala da u Argeti razvijaju recepture koje će biti bez pojačivača okusa što već vrijedi za Argetu Junior i liniju Delight, činjenica koja može biti uzor u prehrambenoj industriji, kao i posebno, u industriji prerade pašteta.
Kako dalje?
Pečat kvalitete »Odobrile mame« koji su mame dodijelile Argeti, u budućnosti će se koristiti na paštetama Argeta. A mame će kao najstroži žiri kvalitete Argete potvrditi i u okviru sljedeće Argetine komunikacijske akcije. Argeta poziva sve koje zanima proces proizvodnje da dođu na dan otvorenih vrata. Možete se prijaviti od 20.5. na stranici www.odobrile-mame.hr
»Zbog visokog udjela na tržištu, Argetu mnogi žele imitirati, ali je kvaliteta njenih sastojaka i proizvodnje takva da ona ostaje jedinstvena«, naglasio je Enzo Smrekar nakon što je dobio pečat od mama.
Fotografije: Story press
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.