Kolači od dizanog tijesta u prošlosti su bili jako cijenjeni u našim krajevima. Pripremali su se za sve velike svečanosti, a posebno za blagdane. Najpoznatije su svakako orehnjača ili orahnjača te makovnjača.
Kvasac se diže 3 puta
Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.
Donosimo vam recept za starinsku orehnjaču, ali tijesto možete puniti i makom ili čokoladom.
Recept za orehnjaču
Sastojci:
- pola kocke svježeg kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 100 g šećera
- 600 g glatkog brašna
- 100 g svinjske masti
- 1 jaje
- naribana korica limuna
Nadjev od oraha:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 ml vrućeg mlijeka
- 50 g šećera
Priprema:
U mlako mlijeko razmrvite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže najmanje sat vremena. Za nadjev pomiješajte sve sastojke. Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik debljine pola centimetra. Rasporedite nadjev pa tijesto zarolajte u oblik štrudle. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ako ih pečete više ostavite razmak između jer će tijekom pečenja narasti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena prije pečenja. Peku se u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta. (zadnjih 15 minuta pokrijte folijom).
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.