Cilj je sljubljivanje vina, ponajprije hrvatskh sorti, s jelima koja im pašu i po abecedi ili nekom drugom jezičnom ključu. – Spojila sam lingvistiku, gastronomiju i enologiju, a ona je sinonim za početak i poziv da nakon prvog slova idemo dalje. Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi ispočetka, kao prvi puta, a prvi se uvijek pamte: od osnove, imena, početnog slova...S jednim se teško može složiti suvisla rečenica, ali s cijelom abecedom pišemo priče, pa i romane – kaže Vukelić. Prvi „pairing slova“ dogodio se u listopadu prošle godine, u poznatom zagrebačkom restoranu Pauza u Preradovićevoj, koji je nedavno proslavio osmu godinu postojanja.  U prvoj epizodi, na slovo Ž, sljubila se autohtona hrvatska sorta, žlahtina, sa žgancima, jednostavnim i zdravim jelom naših starih koji su u modernoj izvedbi pravi specijalitet. Gost vinar bio je Ivica Dobrinčić, iz vrbničke vinarije Šipun na otoku Krku, iz obitelji koja se vinogradarstvom bavi već nekoliko generacija. U drugom nastavku, „na slovo T“, u bistrou Jadranka u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, kombinirao se teran velikog istarskog vinara Morena Coronice s Lareto tartufom i pričala se priča o istarskom terroiru – na T , u nazočnosti ovog karizmatičnog vinara. Vjerna na početku datom obećanju na da će se, osim gastro i vinskih priča i rečenica, ponekad ovom njenom abecedom slagati i stihovi, nedavno je, ponovo u Pauzi, organizirala večeru „Risotto i prosecco“, koja je ponovo spojila nepčane užitke i igru riječi.

Story 3978
Vukelić je predstavila talijanske prosecce, od kojih jedan, onaj Botege, Il Vino dei Poeti  nosi ime - Vino pjesnika, uz najfinija rižota chefa Gianfranca Crepaldija, koji je vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu "SAPORI“ a predstavio je talijansku rižu Carnaroli s kojom je pripremio dva rižota all''italiana s okusima jeseni. Zvijezda večeri bila je bundeva - i to talijanska, posebne sorte la zucca di Chioggia,u pratnji gorgonzole  - a jesenjim okusima uspješno su se pridružile i gljive s kestenima, u drugom rižotu.Vinski početnici krenuli su od početka a putem će napredovati, dok su vinski znalci dobili priliku za novo kušanje i – uživali u poeziji književnika Marijana Grakalić. Prava poezija! Recept za rižoto od bundeve:
Originalan projekt: Abeceda finih zalogaja
Story 
RECEPT,   rižoto od bundeve i gorgonzole, sastojci za 4 osobe * 600 g bundeve zucca di Chioggia (ili hokaido bundeve) *  1 glavica crvenog luka *  temeljac od povrća *  250 g riže *  bijelo vino ili prosecco *  100 g gorgonzole * 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja *  40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano   Priprema Bundevu očistite i narežite na kockice.   Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog   luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici,   a   drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.   Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca.   Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom     i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari.   Posolite prema želji.   Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom - grana padana ili parmiggiano reggiano. Tekst: Sanja Muzaferija Fotografije Julio Frangen