Cilj je sljubljivanje vina, ponajprije hrvatskh sorti, s jelima koja im pašu i po abecedi ili nekom drugom jezičnom ključu. – Spojila sam lingvistiku, gastronomiju i enologiju, a ona je sinonim za početak i poziv da nakon prvog slova idemo dalje. Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi ispočetka, kao prvi puta, a prvi se uvijek pamte: od osnove, imena, početnog slova...S jednim se teško može složiti suvisla rečenica, ali s cijelom abecedom pišemo priče, pa i romane – kaže Vukelić. Prvi „pairing slova“ dogodio se u listopadu prošle godine, u poznatom zagrebačkom restoranu Pauza u Preradovićevoj, koji je nedavno proslavio osmu godinu postojanja. U prvoj epizodi, na slovo Ž, sljubila se autohtona hrvatska sorta, žlahtina, sa žgancima, jednostavnim i zdravim jelom naših starih koji su u modernoj izvedbi pravi specijalitet. Gost vinar bio je Ivica Dobrinčić, iz vrbničke vinarije Šipun na otoku Krku, iz obitelji koja se vinogradarstvom bavi već nekoliko generacija. U drugom nastavku, „na slovo T“, u bistrou Jadranka u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, kombinirao se teran velikog istarskog vinara Morena Coronice s Lareto tartufom i pričala se priča o istarskom terroiru – na T , u nazočnosti ovog karizmatičnog vinara. Vjerna na početku datom obećanju na da će se, osim gastro i vinskih priča i rečenica, ponekad ovom njenom abecedom slagati i stihovi, nedavno je, ponovo u Pauzi, organizirala večeru „Risotto i prosecco“, koja je ponovo spojila nepčane užitke i igru riječi.
Vukelić je predstavila talijanske prosecce, od kojih jedan, onaj Botege, Il Vino dei Poeti nosi ime - Vino pjesnika, uz najfinija rižota chefa Gianfranca Crepaldija, koji je vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu "SAPORI“ a predstavio je talijansku rižu Carnaroli s kojom je pripremio dva rižota all''italiana s okusima jeseni. Zvijezda večeri bila je bundeva - i to talijanska, posebne sorte la zucca di Chioggia,u pratnji gorgonzole - a jesenjim okusima uspješno su se pridružile i gljive s kestenima, u drugom rižotu.Vinski početnici krenuli su od početka a putem će napredovati, dok su vinski znalci dobili priliku za novo kušanje i – uživali u poeziji književnika Marijana Grakalić. Prava poezija!
Recept za rižoto od bundeve:
RECEPT, rižoto od bundeve i gorgonzole, sastojci za 4 osobe
* 600 g bundeve zucca di Chioggia (ili hokaido bundeve)
* 1 glavica crvenog luka
* temeljac od povrća
* 250 g riže
* bijelo vino ili prosecco
* 100 g
gorgonzole
* 30 ml
ekstra djevičanskog maslinovog ulja
* 40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano
Priprema
Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom - grana padana ili parmiggiano reggiano.
Tekst: Sanja Muzaferija
Fotografije Julio Frangen
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju