• Naslovnica
    • Najnovije
    Još
    • Lifestyle
      • Financije
      • Vježbanje
      • Zdravlje
      • Odnosi
      Još
      • Celebrity
      • Beauty
      • Fashion
      • Story man
      • Same chances
      • #YourStoryMatters
      • Foto
      Još
      • Naslovnica
        • Najnovije
        Još
        • Lifestyle
          • Financije
          • Vježbanje
          • Zdravlje
          • Odnosi
          Još
          • Celebrity
          • Beauty
          • Fashion
          • Story man
          • Same chances
          • #YourStoryMatters
          • Foto
          Pretplati se na Story!
          Rubrike
          • Naslovnica
            • Najnovije
            Još
            • Lifestyle
              • Financije
              • Vježbanje
              • Zdravlje
              • Odnosi
              Još
              • Celebrity
              • Beauty
              • Fashion
              • Story man
              • Same chances
              • #YourStoryMatters
              • Foto
              Emisije
              Ostalo
              • Impressum
              • Marketing
              • O nama
              • Kontakt

              Copyright © 2019. Adria Media Zagreb d.o.o.

              Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

              Zamrznuti deserti ili kako dobiti pošteni Brain freeze 0 Dijeli vijest Dijeli na facebook Dijeli na twitter Dijeli na viber Dijeli na mail

              Gourmet

              06.07.2020. / 18:30

              Zamrznuti deserti ili kako dobiti pošteni Brain freeze

              Autor Petra Jelenić 06.07.2020. / 18:30
              0
              Autor Petra Jelenić 06.07.2020. / 18:30
              0

              Sladoled, parfe, gelato, šerbet, granita, sorbet, semifreddo samo su neke ledene slastice koje vruće dane čine ljepšima i slađi

              Izvor: Josip Regović / StoryGourmet

              Dugi niz godina vrhunac satisfakcije obitelji Jelenić bio je otići kod Nebija po slatkač. Oduvijek je to zamrznuto zadovoljstvo kod nas kotiralo visoko. I kvalitetom i kvantitetom. Meni je samo smetalo što bi me svako toliko od hladnoće zaboljeli zubi. Jednostavno nisam imala strpljenja pričekati da se ta božanstvena krema počne topiti.

              smrznuti deserti
              smrznuti deserti
              Izvor: Josip Regović / StoryGourmet

              Godinama poslije, radeći prvi put u hotelu s pet zvjezdica, dobila sam priliku pripremati sladoled jer smo imali pravu malu zvijer od stroja, takozvanu sorbetijeru. Bilo mi je čudno što nismo ništa kuhali, nego je šef dovukao nekakve konzerve koje smo miješali u određenim omjerima mliječnih i voćnih okusa. Iz ove perspektive jasno mi je kako i zašto je to bilo, no tada, prije 21 godinu, imala sam mnogo drugih stvari na pameti pa o tome nisam puno razmišljala. Jednu sam stvar i zamrzila. Sorbete. Točnije, obožavala sam smjesu i kemijanje okusa (to smo kuhali kako treba), no kad ih je trebalo puniti u čaše za domjenke... Ajme! Prvo uzmeš čašu rack za pjenušac (to je plastična košara u kojoj se čaše peru i skladište), onda ih staviš u komoru na -18 na jedno sat-dva. Kad pripremiš sorbet, stavljaš ga u posudu, uzmeš slastičarsku vrećicu, lopaticu i uđeš u komoru gdje je -18. Tad puniš vrećicu zamrznutom smjesom i puniš čaše. Sve mora biti zamrznuto da se sorbet ne bi počeo odmrzavati. Katkad sam imala i 800 čaša za punjenje. Ne osjećaš noge, glavu, prsti bole zgrčeni od hladnoće… Sve to ide u službu toga divnog romantičnog zanimanja zvanog slastičarstvo. 

              Jedino me uvijek ljutilo, i dandanas me ljuti, što ljudi kod nas brkaju termine. Još smo u školi imali zamrznute deserte i naučili što je parfe. To je vrsta zamrznute slastice. Kod nas ljudi traže parfe tortu, a zapravo misle na tortu s bavarskom kremom. Pa im onda sto puta objašnjavaju. Ili, primjerice, kad kolač lava (koji se još zove fondant i moelleux), nazivaju souffleom. Što je drugačije i tehnički teže izvedivo.

              Prolazile su godine i svako malo naučila bih nešto novo, oduševila se nekom novom zamrznutom čarolijom. Jedino me uvijek ljutilo, i dandanas me ljuti, što ljudi kod nas brkaju termine. Još smo u školi imali zamrznute deserte i naučili što je parfe. To je vrsta zamrznute slastice. Kod nas ljudi traže parfe tortu, a zapravo misle na tortu s bavarskom kremom. Pa im onda sto puta objašnjavaju. Ili, primjerice, kad kolač lava (koji se još zove fondant i moelleux), nazivaju souffleom. Što je drugačije i tehnički teže izvedivo. No kako je to topla slastica, sada neću o tome. Držimo se mi lijepo zamrznutoga kraljevstva. Mislim da sam zamrznutu renesansu doživjela susrevši se s mehaničkim  božanstvom pod imenom PacoJet. Radila sam u Kempinskom u Savudriji i imali smo u hotelu pet komada. Za svaki restoran jedan. Intenzitet moga oduševljenja mogu razumjeti samo kuhari. To je strojček u čije se posude lijeva smjesa po želji. Posude se stave u šoker (još jedna divota koja zamrzava sve živo u vrlo kratkom vremenu). Posuda sa zamrznutom smjesom stavi se na PacoJet i pusti u pogon. Stroj ima nož koji se velikom brzinom okreće u toj posudi i melje sadržaj u najfinije sladolede. Slatke i slane. I ne samo sladolede. Mnogo je vrsta zamrznutih divota. Za neke su potrebni strojevi za pasterizaciju i zamrzavanje koji stoje pravo bogatstvo, neki se ipak mogu pripremiti na kućnim inačicama, dok je za neke dovoljna dobra ledenica. Osim sladoleda postoje spomenuti parfe, gelato, zamrznuti souffle, bombe, šerbet, sorbet, granita, semifreddo, zamrznuti moussevi, zamrznuti jogurti, tzv. ice popsi, pa soft ice... Neke podvrste slične su po sastavu, a razlike su u omjerima koji daju različite stupnjeve zamrznutosti.

              smrznuti deserti
              smrznuti deserti
              Izvor: Josip Regović / StoryGourmet smrznuti deserti
              smrznuti deserti
              Izvor: Josip Regović / StoryGourmet

              Parfe, semifreddo i zamrznuti souffle veoma su slični. Razlika je u sastavu - u jedne ide više smjese pate a bombe (vrućim sirupom obrađeni žumanjci), u druge više talijanske meringe, a u treće više vrhnja. Sorbet i granita po sastavu su gotovo jednaki, razlika je u načinu zamrzavanja. Sorbeti su finih kristala leda jer se zamrzavaju u strojevima, a granite se lako pripremaju kod kuće jer se smjesa zamrzava u ledenici i miješa vilicom da bi kristali bili što veći.

              Parfe, semifreddo i zamrznuti souffle veoma su slični. Razlika je u sastavu - u jedne ide više smjese pate a bombe (vrućim sirupom obrađeni žumanjci), u druge više talijanske meringe, a u treće više vrhnja. Sorbet i granita po sastavu su gotovo jednaki, razlika je u načinu zamrzavanja. Sorbeti su finih kristala leda jer se zamrzavaju u strojevima, a granite se lako pripremaju kod kuće jer se smjesa zamrzava u ledenici i miješa vilicom da bi kristali bili što veći. Sve su to finese koje pojedine recepture čine posebnima. Osnovna je podjela sladoleda na mliječne i voćne. Mliječnima je, dakako, baza mlijeko, šećer, vrhnje i jaja, no pripremaju se i veganske varijante te one bez šećera. Voćnim sladoledima osnova je voćni pire, voda i šećer, no ima raznih receptura i omjera. Stručnim okom gledano, sladoledi su najriskantnija skupina slastica. U sastavu i omjerima namirnica koje sadrže to je raj za bakterije. Imaju male beštije dovoljno vode i hrane. Samo ih temperatura muči. Dobro pasteriziran, ispravno zamrznut i dobro skladišten sladoled nije problem. Problem je kad škrinja stoji vani na suncu na +35 ili kad netko zaboravi nakon čišćenja upaliti škrinju punu sladoleda. A gazdi je problem baciti jer je to velik novac... Problem je kad se smjesa ne pasterizira kako treba ili kada se ne peru ruke i alati. To su vjerojatno razlozi što danas rijetko koja slastičarnica kuha sladolede. Ja znam samo dvije, jednu moju Samoborku koja se ne da i gura svoju iznimno kvalitetnu priču i jednu moju isto tako kvalitetnu Splićanku koja udara svoj ritam pa kud puklo. Industrije sladolednih baza goleme su i svedostupne. Baze se razlikuju po kvaliteti. Neke su pune stabilizatora, konzervansa, aroma i boja. Nisu sve loše, dapače, za neke ne bih nikad rekla da su gotove smjese. No ne mogu si pomoći kad vidim one crvene, zelene i plavo nebo/more varijante, nešto me zazebe oko srca. Želja za pravim sladoledom.

              Dijeli vijest

              Dijeli na facebook Dijeli na twitter Dijeli na viber Dijeli na mail

              Najčitanije

              20.01.2021.

              STIŽE BEBA Bivša 'Miss Jugoslavije' i arapski šeik čekaju četvrto dijete

              20.01.2021.

              JEDVA SMO JU PREPOZNALI Shiloh Jolie Pitt ima novi imidž!

              22.01.2021.

              Momčilo Otašević nije ni slutio da je Milena silovana: Naš posao je surov

              20.01.2021.

              Andrea pokazala posljedice estetskog zahvata: Obožavatelji ju nisu štedjeli

              21.01.2021.

              'MOJE SRETNO MJESTO' Ovdje Martina Tomčić Moskaljov najviše uživa

              NAJNOVIJE

              Pre 4 h

              Miley Cyrus: 'Volim oblik muške alatke, ali žene su seksepilnije'

              Pre 4 h

              U šoping iz izolacije: Kći Mille Jovovich ista je mama, a sad je i glumica!

              Pre 4 h

              Voditelj pojeo kućnog ljubimca: 'Humano smo ga poslali na drugi svijet'

              Pre 5 h

              Jelena i Stjepan Perić: 'Sinčić Jakov je savršen miks nas dvoje'

              Pre 6 h

              JOŠ ČEKA ODOBRENJE Novak Đoković traži previše?

              Pre 6 h

              Remi poslala snažnu poruku preminuloj Miri: 'Sram me, oprosti'

              Najčitanije

              20.01.2021.

              STIŽE BEBA Bivša 'Miss Jugoslavije' i arapski šeik čekaju četvrto dijete

              30.12.2020.

              Ni Tonyju nakon potresa nije do sviranja: 'Tragedija je prevelika'

              30.12.2020.

              UHVAĆENA U LAŽI Supruga cijenjenog glumca godinama je obmanjivala svijet

              15.01.2021.

              Karleuša pobjesnila na Kim: Opet me kradeš, bar se udostoji potpisati me

              04.01.2021.

              Buntovna Doris jutrošnjim izdanjem ponovno uzburkala duhove

              Najnovije

              Pre 4 h

              Miley Cyrus: 'Volim oblik muške alatke, ali žene su seksepilnije'

              Pre 4 h

              U šoping iz izolacije: Kći Mille Jovovich ista je mama, a sad je i glumica!

              Pre 4 h

              Voditelj pojeo kućnog ljubimca: 'Humano smo ga poslali na drugi svijet'

              Pre 5 h

              Jelena i Stjepan Perić: 'Sinčić Jakov je savršen miks nas dvoje'

              Pre 6 h

              JOŠ ČEKA ODOBRENJE Novak Đoković traži previše?

              Video

              • Izdvojeno
              Vidi sve

              UPRAVO GLEDATE Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03 Video 13.01.2021. Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03

              UPRAVO GLEDATE
              • Upravo gledate Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03 Video 13.01.2021. Lana Jurčević: Nikad nisam imala protekcije u životu! I Inside Story EP03

                28:32
              • Upravo gledate INSIDE STORY Antonija Nazor razoružala je Ivana Šarića Video 24.12.2020. Ivan Šarić: Gledam na svoju karijeru kao na jedan veliki maraton I Inside Story I EP02

                25:06
              • Upravo gledate Zaklada SOLIDARNA — Za djela Video 04.01.2021. Kad ostanemo bez riječi, preostaju nam djela... Pogledajte trenutke koje bilježe fotoreporteri...

                01:18
              • Upravo gledate Jacques Houdek: Imao sam sretno djetinjstvo i nikad nisam doživio neugodnost! Video 11.12.2020. Jacques Houdek iskreno progovora o svemu što obilježava njegovu svakodnevicu. Kako je izgledalo...

                45:13
              • Upravo gledate Dalibor Petko 'raskrinkao' trudnički trbuh Meghan Markle Video 12.06.2020. Dalibor Petko donosi najsvježije novosti s dvora

                05:19
              • Upravo gledate Lidija Lešić u čarobnim blagdanskim outfitima Video 07.12.2020. Ovih blagdana neka sve sja i bude čarobno jer to nakon cijele godine, uostalom, i zaslužujemo

                00:00
              • Upravo gledate Bojan Navojec o temeljnim ljudskim pravima Video 27.03.2020. Svake godine, 27. ožujka obilježava se Svjetski dan kazališta. Prvak zagrebačkog HNK Bojan Navojec...

                00:33
              • Upravo gledate Story dizajnerski mjesec Video 28.07.2020. Story dizajnerski mjesec

                00:20
              • Upravo gledate Petko komentira trudnoću na dvoru, razmažene pse, ali i prinčeve Video 12.06.2020. U novoj epizodi ponovno palača na udaru!

                07:15
              • Upravo gledate Dario Šarić o temeljnim ljudskim pravima Video 21.03.2020. Svake godine, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan sindroma Down. Tim povodom, Dario Šimić u...

                00:30

              Vezane vijesti

              04.05.2020.

              O bobicama pomalo nostalgično

              4 slika

              18.04.2020.

              Slastičarska abeceda: Č

              18.04.2020.

              Step by Step Petre Jelenić

              • Impressum
              • Marketing
              • O nama
              • Kontakt
              Cosmopolitan.hr Roditelji.hr Elle.hr Sensaklub.hr Magazin vjenčanja
              • Facebook
              • Instagram

              Copyright © . Adria Media Zagreb d.o.o.