Uz dobro poznata četiri glavna okusa, slatko, slano, kiselo i gorko, ovaj peti pruža zaokruženi doživljaj te dojam ukusnosti neke namirnice ili jela. I dok ga uglavnom povezujemo s azijskom kuhinjom, miso pastom, dashijem te soja umakom, umami vlada i namirinicama Mediterana kao što su sušene rajčice, parmezan, inćuni... Umami je okus koji se može doživjeti konzumiranjem namirnica bogatih bjeančevinama te natrijevim glutamatom (monosodium glutamate ili MSG-a) a čija prisutnost rezultira jačim intenzitetom sveukupnog okusa hrane. Juha od rajčica, pileća juha, juha od kostiju, jela s tunom, srdelama, školjkama, tartufima, gljivama, samo su neka od jela koja već na prvi zalogaj bude uvijek isti doživljaj, zadovoljstvo, a sve to zahvaljujući umamiju koji je sastavni dio izvornih namirnica.
A kako su jesenski dani savršeni za uživanje u jesenskom comfort foodu, predlažemo vam namirnice koje su bogate umamijem i kojem će na prirodan način potaknuti vaše okusne pupoljke na uživanje u jesenskim jelovnicima. Uživajte u jelima pripremljenim s bijelim tartufom, vrganjima, tjestenini sa sušenim rajčicama, nedoljivim kuhanim i pečenim kestenima i marunima, juhama i jelima od crvenog mesa, zalogajima oraha i badema ali i svakodnevnoj šalici zelenog čaja. Ne zaboravite soja umak a za one istančanijeg nepca naša umami preporuka je tanjur tjestenine s gljivama, keljom, kaki jabukom te ovčjim sirom. Donosimo recept!
4 kaki jabuke, oprane, oguljene i narezane na duguljaste komadiće
½ glavice crvenog luka
150 g gljiva (vrganji, šampinjoni)
200 g kelja
120 g polutvrdog ovčjeg sira
parmezan
250 g tjesetnine (fusilli, penne...)
maslinovo ulje
sol
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U većoj posudi za pečenje pomiješajte oprane, oguljene i na kriške narezane kaki jabuke, luk narezan na kolutove te narezane gljive. Posolite i začinite maslinovim uljem. Pecite oko 25 minuta, do trenutka kada kaki jabuka ne postane zlatno smeđe boje a luk i gljive omekšaju. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama. Ugrijte posudu za kuhanje, dodajte maslinovo ulje, svježi kelj narezan na komadiće, posolite te pirjajte dok kelj ne omekša. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s keljom te potom i pečenim povrćem. Namrvite ovčji sir, po želji naribajte parmezan i poslužite toplo.