Jesen je u svom punom jeku, dani su hladniji i kraći, počele su kiše i vrijeme je za džempere, čizme, čajeve i - maslac od jabuka!

Kladimo se da ovo zadnje niste očekivali! Maslac od jabuka (i ne, nemojte da vas ime zavara - nema tu ni m od maslaca), slatko je koje se radi rijetko što je velika šteta s obzirom koliko je ukusno a i ne pretjerano teško za napraviti. Da, na jesen se inače od jabuka rade razne slastice, od piti i štrudela, preko domaćeg pekmeza pa čak i gustog, kašastog soka, međutim maslac je nepravedno zanemaren. Može biti kremast ili s komadićima, ne treba vam više od dva sata (a ako imate ekspres lonac i puno manje) da ga napravite a rezultat ce biti delicija koja odlično ide i sa slatkim i sa slanim jelima. Funkcionira kao namaz ali i kao punjenje (muffina od bundeve recimo), također i kao umak uz svinjetinu a vrlo dobro se slaže i sa zrelim sirevima i orasima pa može biti zanimljiv dodatak sirnoj plati.
E sad kad smo vas zaintrigirali, evo kako da ga napravite!

Maslac od jabuka - neočekivana jesenska poslastica
Profimedia 

Treba vam:
3 kg jabuka (mogu vam poslužiti Honeycrisp, Fuji, Jonagold, Pink Lady… možete ih i kombinirati)
voda
1 iscijeđena naranča
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica mješavine začina

Lonac (obični ili ekspres)
Blender
Nož
Daska za rezanje
Mužar

Priprema:
1. Prvo napravite miks začina; za to vam treba:
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica cijelih klinčića
1/2 žličice svježeg ribanog đumbira
6 cijelih mahuna kardamoma
(Naribajte svježi đumbir, dodajte mahune kardamoma u mužar i lagano ih tuckajte vadeći sjemenke. Potom uklonite ljuske mahune i ostavite sjeme. Dodajte svježi ribani đumbir, klinčiće i sve začine te ih sameljite do srednje fine konzistencije. Nakon što ste zadovoljni s teksturom, dodajte mljeveni cimet i sve zajedno promiješajte)
2. Ogulite jabuke, očistite ih od sjemenki i narežite na sitne kockice. Stavite ih u lonac, dodajte vode da ih pokrije otprilike do pola. Kuhajte ih dok ne omekšaju povremeno miješajući. Trebat će vam oko sat i nešto, ovisno i jačini štednjaka.
3. Maknite jabuke s vatre i dobro propasirajte štapnim mikserom. Vratite ih na vatru, dodajte iscijeđenu naranču, šećer i miks začina i nastavite s kuhanjem neprestano miješajući. Kuhajte do željene konzistencije.
4. Dok je još vruć, maslac od jabuka sipajte u vruće, sterilizirane teglice, obrišite rubove teglice i odmah zatvorite također steriliziranim toplim poklopcem. Preokrenite teglice na poklopac i pustite da se tako ohladi.
Neotvorene teglice čuvajte na suhom, tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od par tjedana.