Panettone je tradicionalni talijanski kolač koji za blagdane željno priželjkujemo. Podrijetlom je iz Milana a popularan je u cijelom svijetu, ponajviše zahvaljujući ukusnom rahlom tijestu i dodacima poput grožđica te korice limuna i naranče. Panettone je karakterističnoga oblika kružne kupole (peče se u posebnim cilindričnim formama), a priprema se od dizanoga tijesta u koje se dodaju grožđice, naribane korice limuna i naranče, mirisni začini, a katkad i orašasto voće. Uostalom, kako tko voli. Posljednjih godina, popularnost panettonea sve je veća, ne samo da ga je lako nabaviti u više manje svim dućanima, nego ga se može naručiti i na kućnu adresu. Primjerice, Kroštula je pokrenula web shop pa za 130 kuna, bilo gdje u Hrvatskoj, možete naručiti njihov neodoljivi panettone koji je postao vrlo tražen među korisnicima društvenih mreža. Kako otkrivaju iz Kroštule, dugo su radili na recepturi kako bi sve detalje doveli do zadovoljavajuće mjere i na kraju su svoj panettone predstavili u tri varijante - panettone s kandiranim voćem, čokoladni panettone i panettone s pistacchiom i višnjama.

Čokoladni panettone iz Kroštule
Instagram Čokoladni panettone iz Kroštule

Kakav god bio, poslužuje se narezan na kriške, sa toplim i slatkim napicima, poput čaja ili desertnoga vina muškata. Preporučujemo da “obični” ili čokoladni panettone, za koje vam donosimo recepte, poslužite na tipičan talijanski način – uz zabaglione, pjenušavi talijanski desert od žumanaca, vina, slatkog vrhnja i šećera, kuhan na pari. No prije nego krenemo na recepte, evo kako je panettone uopće nastao.
Jedne zime, u 15. stoljeću, vojvoda od Milana, Ludovico il Moro, organizirao je veličanstvenu božićnu večeru za brojne uzvanike na svome dvoru. Kako bi gozba bila raskošna, svaki od dvanaest luksuznih sljedova nadgledao je drugi tim kuhara. Do kraja večere kuhinje dvorca bile su prazne, no desert još nije bio pripremljen. Razlog tome bio je što je glavni slastičar bio rastrojen zbog zabranjene romanse s lijepom plemkinjom i prilike u kojoj je ukrao poljubac u tajnom prolazu dvorca - omela ga je i desert mu je zagorio. Toni, mladi perač posuđa, s oklijevanjem je prekinuo ljubavnike podsjećajući ga da vojvoda očekuje slatki užitak. 
Što učiniti? Sve što je ostalo u kuhinji bilo je nekoliko komadića narančine kore, grožđice i ostatak tijesta od zagorenoga deserta. No i to tijesto već je stajalo tri dana... 
Zaljubljenog kuhara uhvatila je panika, zamjeriti se vojvodi nipošto ne bi bilo dobro. Toni je priskočio, dodao preostali šećer i maslac na tijesto, korice naranče i limuna, grožđice, ubacio smjesu u okrugli bakreni visoki kalup te ga stavio u pećnicu. 
Slastičar je predstavio kolač vojvodi i uzvanicima kao bogat, pahuljasto mekan i ukusan desert. Kolač je oduševio vojvodu pa je pozvao slastičara kako bi mu pred svima zahvalio. Uz pljesak i pohvale slastičar je ipak priznao da zasluge ne pripadaju njemu nego Toniju. I odatle ova slavna slastica nosi naziv panettone (pan de Toni).

Savršena blagdanska slastica
Profimedia Savršena blagdanska slastica

A evo kako ga napraviti...


Sastojci:
60 g svježega kvasca za kolače
0,25 l toploga mlijeka
600 g brašna
prstohvat soli
175 g šećera
6 žumanjaka
200 g omekšaloga maslaca
po 75 g grožđica, ušećerenoga limuna i naranče
4 žlice konjaka


Priprema
Pomiješajte kvasac s mlakim mlijekom i ostavite da se diže. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer, žumanjke i maslac pa dodajte kvasac. Sve promiješajte i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od ruba zdjele. Neka se diže na toplome oko jedan sat.
Grožđice operite i posušite. Nasjeckani ušećereni limun i naranču stavite u zdjelu, dodajte grožđice pa sve prelijte konjakom. Visoki kalup za panettone promjera 18 centimetara dobro namastite. Grožđice i ušećereno voće umiješajte u tijesto pa ga stavite u kalup.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko sat i pol. Nakon jednog sata prekrijte panettone papirom za pečenje. Nakon što se ohladi u kalupu, pažljivo ga izvadite. Ohlađeni panettone premažite glazurom od izmiješanog šećera u prahu i limunova soka.
Po želji ukrasite kandiranim voćem i ostavite glazuru da se osuši.