Slasni zalogaji koji se pripremaju prženjem u dubokom ulju neodoljivi su zalogaji koje vežemo uz zimske dane, tradiciju, ali i poslastice koje su nas potaknule da pronađemo nove recepte za njihovu pripremu. Bez obzira na to u kojem se predjelu Hrvatske nalazili, prva asocijacija na fašničke, pokladničke, mesopusne dane zavodljiv je miris i slatki okus pokladnica ili krafni. Neke se, za pojačan dojam, namirišu limunovom ili narančinom koricom, vanilijom ili rumom, a središte im može biti ispunjeno slasnim domaćim džemom, vanilijom ili čokoladom. Od sličnog se tijesta prave i slastice koje se u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji nazivaju kroštule ili krostule, a u Gorskom kotaru poznatije su kao fanjki. U Slavoniji se jede kaloričnija verzija s mašću, tzv. poderane gaće i uštipci, a na jugu su to kroštule, fritule ili prikle. Svi ti slasni zalogaji u osnovi su tijesto prženo u dubokom ulju, a u raznim svjetskim kuhinjama postoje brojne inačice takvog slatkog prženog tijesta. Ova je zima odlična prilika za malo drukčiji užitak. Istina, krafne je lakše kupiti nego napraviti, ali s obzirom na to da će svi ukućani uživati, priuštite im to zadovoljstvo. Pripremite domaće krafne, a ovo je recept za krafnice s kremom od mascarponea.

Za tijesto
2,5 dl svježeg mlijeka sa 3,2% m.m.
500 g brašna (1/2 glatkog, 1/2 oštrog)
25 g svježeg kvasca
2 jajeta
50 g šećera
1 kuhani krumpir
ulje za prženje
šećer u prahu

Za nadjev
300 g mascarponea
2 jajeta
3 žlice šećera
1 žličica arome vanilije

Stavite sve sastojke u multipraktik ili ih miksajte mikserom dok od tijesta ne dobijete glatku i elastičnu loptu. Tijesto možete umijesiti i ručno. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže otprilike dva sata. Kad se udvostruči obujam tijesta, razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Krafnice izrežite kalupom ili čašom, stavite ih pobrašnjenom stranom prema gore, ponovno pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još otprilike pola sata. U međuvremenu pripremite kremu. Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Zatim pomiješajte žumanjke i šećer te im dodajte mascarpone. Kada kremi od mascarponea, žumanjaka i šećera dodate snijeg od bjelanjaka, krema je gotova. U velikom loncu ili dubljoj tavi zagrijte dostatnu količinu ulja pa u njega stavljajte krafnice. Pripazite na to da na ulje prvo stavite onu stranu koja je tijekom posljednjeg dizanja bila okrenuta prema gore. Poklopite i pržite nekoliko minuta, odnosno dok lijepo ne porumene, zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite isto toliko vremena. Kada su krafnice gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ubruse da se upije višak masnoće. Pred sam kraj krafne nadjenite kremom od mascarponea, pospite šećerom u prahu i uživajte.

Krafnice s kremom od mascarponea
Profimedia Vrijeme je za krafne, fritule, kroštule