Šareni, vegetarijanski složenac uvijek je dobra i zdrava ideja za doručak ili brunch. Bliži nam se proljeće, zasićeni smo teškim jelima s mesom koja prevladavaju zimi pa zašto se ne zasladiti jednim ukusnim složencem od povrća. Odlučili za recept koji uključuje gljive, baby špinat, papriku i krokete od krumpira a možete dodati i cherry rajčice.
A evo kako pripremiti složenac.
Sastojci:
1/2 šalice narezanih gljiva
1/2 žutog luka, narezanog na kockice
1/2 žlice češnjaka, mljevenog
12 dkg svježeg baby špinata
1 žlica maslinovog ulja
2/3 šalice pečene crvene paprike iz staklenke, narezane na kockice
8 jaja
sol i papar
2 šalice naribanog cheddar sera
45 dkg kroketa od krumpira (zaleđeni)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje lagano namažite i obložite je s kroketima.
Operite i osušite ostale namirnice. Luk narežite na kockice, gljive na tanke komade a češnjak usitnite. Stavite na stranu.
Pečenu crvenu papriku izvadite iz staklenke i narežite na kockice veličine zalogaja. Stavite na stranu.
Baby špinat stavite u veliku posudu koja može u mikrovalnu pećnicu; stavite unutra na visoku snagu na 30 sekundi do jedne minute ili dok listovi ne uvenu. Odvojite uvele listove. Stavite na stranu.
Na srednje jakoj vatri u veliku tavu ulijte žlicu maslinovog ulja. Pirjajte luk i gljive dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
U drugoj velikoj posudi umutite jaja dok se žumanjci i bjelanjci dobro ne sjedine. Posolite i popaprite. Zatim umiješajte pirjani luk, gljive i češnjak. Zatim dodajte pečenu crvenu papriku, baby špinat i polovicu cheddar sira. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
Smjesu od jaja prelijte po zaleđenim kroketima. Pospite s preostalim cheddar sirom. Pecite 40-45 minuta ili dok se jaja temeljito ne skuhaju, a površina bude zlatno smeđe boje. Poslužite odmah.