Falafel, ukusne okruglice, bliskoistočni su specijalitet jednostavan za pripremu, ukusan dio zdravog ručka ali i večernjih druženja oko stola. Glavni sastojak ovog jela je slanutak, umjesto kojeg je moguće koristiti i bob, a za pripremu možete koristiti slanutak iz konzerve ili suhi koji ćete namočiti dovoljno prije pripreme jela. Za pripremu falafela potrebni su vam maslinovo ulje, češnjak, luk, peršin i korijander, za one istančanog nepca i tahini pasta. A za recept koji nas je osvojio potrebna vam je i kuhana cikla koja će dati na okusu ali i divnoj boji. Budite kretaivni pa pri pripremi ovih ukusnih kuglica dodajte začine koje volite, a neka vas ne iznenadi što se u nekim recptima ne pripremaju okruglice već falafel o obliku pogačica, polpeta. A kako poslužiti falafel? Uz priloge po vašoj želji, svježe salate, uz tortilje i razne umake. A kako pripremiti falafel od cikle pročitajte u receptu.

Sastojci
600 g slanutka (iz konzerve)
225 g kuhane, ocijeđene cikle
1 luk, sitno nasjeckan
2 žlice pinjola
1 žlica nasjeckanih listova svježeg korijandera
1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
1 čajna žličica izmrvljenog kima
½ žlice sušene paprike
1 žlica soka od limuna
2-3 žlice kukuruznog brašna
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar

Za umak i posluživanje
180 g jogurta
3 žlice maslinovog ulja
1 čajna žličica sezama
1 žlica sjeckanog korijandera

Priprema

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U blender dodajte slanutak, ciklu, luk, pinjole, korijander, kim, papriku, sok od limuna, sol i papar. Miksajte do savršene teksture. Dodajte kukuruzno brašno i sve dobro sjedinite, oblikujte okruglice te ih posložite na lim za pečenje. Poškropite maslinovim uljem. Pecite 18 do 22 minute, do trenutka kada okruglice poprime zlatne rubove.
Pečene, tople falafele poslužite uz umak pripremljen od jogurta i maslinovog ulja uz dodatak sezama. Korijanderom pospite okruglice prije serviranja. Dobar tek!