U sezoni smo artičoka. Na tržnici se mogu pronaći u raznim veličinama, od baby artičoka teških 50-80 grama do onih od pola kilograma. Savjet je da uvijek birate čvrste zelene primjerke te pritom pazite da su unutarnji listovi čvrsto priljubljeni oko središnjega dijela artičoke.
Artičoke su više od ukusnog proljetnog ploda, jer ovo povrće je siromašno kalorijama, no bogato vitaminima C, K i B, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, hranjivim tvarima.
Nastojte ih pripremiti što prije jer brzo gube vlagu, pa ne ostavljajte ovu delikatnu namirnicu više od dva-tri dana u hladnjaku. Dobro ih operite, odrežite im stabljike i žilave šiljate vrhove te odstranite vanjske tvrde listove. Za one koji se ipak ne usude pripremati svježe artičoke, izvrsna su zamjena ukiseljene.
Artičoke su razlog za brojna odlična jela a mi vam donosimo recept kako pripremiti talijanski klasik - artičoke s tjesteninom.

Vrijeme je za artičoke
Profimedia 

Sastojci

6 malih artičoka
sok jednog limuna
5 zrna papra
1 lovorov list
½ vezice rikule
½ vezice peršina
1 režanj češnjaka
40 g parmezana
110 g pinjola
75 ml maslinova ulja
sol, papar
400 g tjestenine
4 ljutike
1 mala čili papričica
1 žlica maslaca
100 ml bijeloga vina
50 g sušenih rajčica
parmezan

Priprema
Artičoke očistite tako da odstranite dobar dio vanjskih listova te odrežete tvrdi dio stabljike. Tako očišćene prepolovite, premažite limunovim sokom da ne pocrne, pa ih kuhajte u 750 ml posoljene vode s ostatkom limunova soka. U vodu dodajte lovorov list i papar u zrnu. Artičoke kuhajte pola sata, izvadite ih, ocijedite i narežite na osmine. Rikulu i peršin operite i posušite. Češnjak očistite. Parmezan naribajte. Sve to izmiksajte sa 60 g pinjola i uljem. Začinite. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Ljutike oljuštite i nasjeckajte. Čili operite, očistite i nasjeckajte. Oboje pržite na vrućem maslacu dok ne postanu staklasti. Dodajte artičoke i kratko pržite. Posolite i popaprite. Zalijte vinom, pokrijte i pirjajte oko 3 minute. Rajčice narežite na trake. Ostatak pinjola popržite na tavici bez ulja. Ocijedite tjesteninu. Umiješajte pesto, rajčice i umak s artičokama. Pospite pinjolima i listićima parmezana.