Mirisne, sočne, crvene i domaće. To je najkraći opis ploda sezone u kojem se može uživati na brojne načine. Jagode su odličan izvor nutrijenata, sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu. I dok je preporuka jesti ih svježe jagode su odlične bilo da od njih pripremate omiljenu marmeladu (ne zaboravite dodati koji listić melise), smoothie, torte i kolače, sljubljujete s čokoladom ili ih narezane dodajete zelenoj salati. Naš je izbor i ukusna galetta s jagodama.

Sastojci
Za tijesto
300 g brašna (pola glatko, pola oštro)
prstohvat soli
2 žlice šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
vanilija ili vanili šećer
150 g maslaca
1 veliko jaje
po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Brašno, sol, šećer i koricu pomiješajte te dodajte hladan maslac narezan na kockice. Sve spojite te dobro pomiješajte kako bi dobili mrvičastu smjesu kojoj dodajte jedno jaje. Umijesite, a ukoliko smjesa nije dovoljno povezana dodajte i malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljajte na malo pobrašnjenom papiru za pečenje, pa sve zajedno premjestite na lim za pečenje. Tijesto premažite pekmezom od jagoda, i to tako da sa svake strane ostavite 2 cm slobodnog tijesta. Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.

Za nadjev
1 kg jagoda
šećera po želji
limun sok i korica
malo vanilije ili 1 grah tonke (naribati)
3 do 4 žlice gustina

Priprema

Jagode dobro operite, odrežite im zeleni dio i narežite ih na komade srednje veličine. Jagodama dodajte šećer, začine i gustin te sve dobro promiješajte. Složite ih po tijestu – po dijelu premazanom pekmezom. Čiste krajeve prebacite preko voća te stavite peći na 180 stupnjeva na pola sata. Galetta je gotova kada je tijesto pečeno i zlatne boje a voće mekano.
Poslužite uz sladoled od vanilije!

Otkrivamo kako se priprema galetta s jagodama
Profimedia