Slana pita koju možete poslužiti kao lagani ručak ili večeru uvijek je doborodošla ideja. I dok postoje brojni recepti za pripremu slanih pita, tartova i quicheva nas je ovaj recept oduševio jer spaja blagi okus vrtnih šparoga te specifičan okus kozjeg sira. Naš su odabir zelene vrtne šparoge čiji je okus intenzivniji od onih bijelih. Osim za pripremu pita vrtne su šparoge odličan prilog ali i osnova ukusne krem juhe. Inače kombinacija šparoga i kozjeg sira odlično se slaže i u rižotu, dok je ova slana pita jelo koje se može poslužiti toplo ili hladno, te ponijeti na piknik. Tijesto pripremite sami, nije teško!

Sastojci
Za tijesto
250 g oštrog brašna
125 g maslaca
jaje
žlica kiselog vrhnja
2 žličice šećera
žličica soli

Za nadjev
300 ml slatkog vrhnja
3 jaja
vezica vrtnih šparoga
15 dag sitno ribanog tvrdog kozjeg sira

Priprema
Za pripremu tijesta pomiješajte brašno i omekšali maslac dok ne dobijete grudičastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, šećer i sol pa umijesite tijesto. Kad izradite tijesto, stavite ga na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata. Šparoge očistite i nekoliko minuta prokuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite ih te polovicu sitnije nasjeckajte. U zdjelici pomiješajte jaja, slatko vrhnje i dodajte nasjeckane šparoge. Odstajalo tijesto razvaljajte i stavite u prethodno namašćeni kalup. Na tijesto izlijte smjesu s jajima i slatkim vrhnjem. Ostatak šparoga u komadu posložite po smjesi te pospite kozjim sirom. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Dobar tek!

Proljetna pita kojoj nećete moći odoljeti
Shutterstock