U sezoni smo artičoka što nas je inspiriralo na pripremu ukusnog umaka koji je savršena baza za pripremu ukusnih zalogaja, posebice onih za druženja oko stola. Osnova umaka je sir uz koji su neizostavni još i špinat (preporuka je svježi ali možete koristiti i zamrznuti, nasjeckan na komadiće te ocijeđen) te artičoke. Naš je savjet koristiti artičoke iz staklenke, ali u sezoni smo, pa za one vještije te zaljubljenike u ovaj plod neće biti problem skuhati artičoke i za ovo jelo.
Priprema je jednostavna, a sam umak možete poslužiti uz tople, tostirane lepinje, peciva, tortilja čips, ali i svježe povrće - mrkvu, celer, krastavce...

Sastojci
250 g krem sira
½ šalice naribanog parmezana
¼ šalice majoneze
1 češanj češnjaka, očišćen i nasjeckan
½ čajne žličice listića suhog bosiljka
sol, papar
400 g ocijeđenih srca artičoke, nasjeckanih
300 g špinata, prokuhanog, dobro ocijeđenog i nasjeckanog
2 loptice mozzarelle, narezane na kolutiće
maslinovo ulje

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje lagano nauljite. U zdjeli pomiješajte krem sir, majonezu, parmezan, češnjak, bosiljak, sol, papar. Dodajte nasjeckani špinat i artičoke. Dobro sjedinite. Pripremljenu smjesu prebacite u posudu za pečenje te po površini posložite mozzarellu narezanu na kolutiće. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, sve dok površina ne poprimi zlatnu boju.
Poslužite toplo uz tostirana peciva, tortilja čips, svježe povrće uz dodatak par kapi maslinovog ulja.

Špinat, artičoke i sir razlog su za pripremu savršenog umaka
Shutterstock