Udruga Chaine des Rotisseurs Hrvatska i hotelska grupacija Maistra s hotelima Grand Hotel Park, Hotel Lone i Hotel Adriatic domaćini su prvom hrvatskom Grand Chapitreu, trodnevnom međunarodnom gastronomskom druženju koje će se održati od 30. rujna do 3. listopada 2021. u Rovinju. Grand Chapitre je posebna ceremonija koja će se održati u Grand Hotelu Park Rovinj, a vodit će ju šefovi međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs. Ceremonija podrazumijeva inauguracijsku svečanost na kojoj će sudjelovati brojni domaći i strani visoki dužnosnici te gala večeru na kojoj će se primiti novi članovi te dodijeliti Chaîne obilježja. Kruna gurmanskog dijela Grand Chapitrea je gala večera koju priprema chef Jeffrey Vella.

Ceremonija Grand Chapitre udruge Chaine des Rotisseurs Hrvatska
Dražen Kokorić Lidia Bastianich bit će zvjezdana gošća ceremonije Grand Chapitre

Velika zvijezda ovog trodnevnog gurmanskog događanja je američka chefica, TV zvijezda i uspješna restoraterka Lidia Bastianich. Prije pandemije koja je narušila odnose u cijelom svijetu, pa tako i na restoranskoj karti New Yorka i SAD-a, Lidia Bastianich je sa sinom i kćeri upravljala s 12 restorana te s više od 1000 zaposlenika. Dva je puta za svoje televizijske serijale dobila najprestižniju američku televizijsku nagradu Emmy. Napisala je 13 knjiga prodanih ukupno u više od milijun i pol primjeraka.

Ceremonija Grand Chapitre udruge Chaine des Rotisseurs Hrvatska
StoryGourmet Press Radovan Marčić

“U kuharskom se svijetu rijetko može sresti osoba poput Lidije Bastianich koja je s jedne strane toliko jednostavna, čovječna i topla, a s druge strane toliko mudra, stručna i profesionalna. Lidia je potpuno opuštena i nenametljiva i užitak je biti s njom u društvu, osobito nama ljubiteljima gastronomije koji obožavamo raspravljati o hrani i baš zato mislimo da će njena radionica biti puno više od demonstracije kuhanja pojedinih jela. Vjerujemo da ćete uživati u priči žene koja je u svijetu gastronomije od malog restorana u Astoriji u Queensu, sudbinskom mjestu svih Hrvata koji su doselili u New York, postala prva dama američke gastronomije i dosegnula planetarnu slavu", rekao je o chefici LIdiji Bastianich Radovan Marčić, Consellier Gastronomique du baillage National.

Ceremonija Grand Chapitre udruge Chaine des Rotisseurs Hrvatska
Dražen Kokorić Radovan Marčić, Philippe Godard i Dalibor Greganić

Chaîne des Rôtisseurs pripada najstarijem, najvećem i najpoznatijem međunarodnom gastronomskom udruženju koje broji preko 25.000 članova u 80 zemalja na pet kontinenata. Osnivanjem hrvatskoga ogranka 2018. godine, udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska uključila se u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta koji dijele svoja iskustva i zajedničkim snagama streme ka još boljem. Dalibor Greganić, Bailli Délégué du Bailliage National, kaže da je posebna misija hrvatske podružnice Chaîne des Rôtisseurs omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da u specijaliziranim školama unaprijede svoje znanje te da sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima (Jeunes Chefs Rôtisseurs i Jeunes Sommeliers).

Ceremonija Grand Chapitre udruge Chaine des Rotisseurs Hrvatska
arhiva hotela esplanade Omiljeni zagrebački hotel Esplanade jedan je od članova udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

Zajedničko svim hrvatskim članovima jest inovativnost u okusima, hrabrost i autentičnost u pripremi hrane te nenadmašna strast za istinskim razvojem gastronomije, vinarstva i maslinarstva. Kvaliteta je kod njih uvijek na prvome mjestu, a svaki od njih izniman je predstavnik hrvatske gastronomske scene. Broj članova hrvatskog ogranka povećava se iz dana u dan, a ovo su neki od najistaknutijih - od hotela tu su Hotel Adriatic, Grand Park Hotel, Boškinac, Esplanade Zagreb Hotel, Hotel Osijek i Kukuriku Hotel, restorani Alla Beccaccia (Fažana), Bora bar (Veli Lošinj), Boškinac (Stara Novalja), Giannino (Rovinj), Kod Špilje (Otruševec), Kod Marka (Šipan), Lumiere (Osijek), Makarun (Split), Mala hiža (Čakovec), NAV (Zagreb), NOEL (Zagreb), Pergola (Savudrija), Proto (Dubrovnik), Puntulina (Rovinj), Restoran Davor (Jelsa), Stari podrum (Momjan), Terbotz (Čakovec) i Zinfandel’s (Zagreb) te vinari i malsinari Kutjevo d.d., Ipša, Tonči Marijan, Kozlović, Matošević i Rizman.